Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită, la 1 august 1867, Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice.

 

Imediat după înființare, Academia Română a luat hotărârea acordării unor premii importante pentru merite deosebite în realizarea unor lucrări, care să-i respecte obiectivele, oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate. În afară de acestea, Academia Română acordă Diploma „Meritul Academic” și „Distincția Culturală” unor personalitati care au susținut valorile românității. Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în cadrul festiv, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Am avut bucuria de a participa la Adunarea Generală festivă a Academiei Române, din ziua de vineri, 16 decembrie 2016, când în atmosferă de sărbătoare, în Aula mare a vechii, dar impunătoarei clădiri a Academiei Române s-au decernat premii și distincții. Am fost privilegiată de a fi împreună cu prof. Areta Mosu, vicepreședintă ASTRA și președinta Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Iasi, căreia i s-a conferit „Diploma Meritul Academic, pentru realizările deosebite în propășirea valorilor culturale românești”, semnată de Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad.

Diploma „Meritul Academic” i-a fost înmânat doamnei prof. Areta Moșu, în fața Prezidiului Academiei Române, chiar de către Președintele Academiei Române, Excelența Sa, domnul Ionel-Valentin Vlad. În alocuțiunea rostită, doamna prof. Areta Moșu și-a manifestat sentimentul de mulțumire, accentuând importanța și rolul ASTREI, de-a lungul istoriei, respectiv, din anul 1861 până astăzi, pentru cultura și identitatea neamului românesc. A enumerat pe scurt cel mai importante proiecte culturale inițiate și desfășurate de ASTRA, pentru românii din țară și pentru românii din Basarabia, din Ucraina, regiunea Odesa, din Ucraina, regiunea Cernăuți, pentru românii din Serbia și Bulgaria etc.

Considerăm că Președinta Despărțământului ASTRA din Iași care, în același timp, deține și funcția de Vicepreședintă a ASTREI la nivel central, este răsplătită de Academia Română pentru modul exemplar în care susține și desfășoară proiectele culturale de interes național. Timp de peste 20 de ani, doamna prof. Areta Moșu s-a identificat cu problemele și idealurile ASTREI, în mod special în relațiile cu românii din afara hotarelor României. Diploma oferită de Academia Română este  o recunoaștere a meritelor doamnei Areta Moșu în ce privește sprijinul constant acordat comunităților românești pentru păstrarea identității  românești. Totodată este o încununare a activității astriste în care s-a implicat puternic, pentru  promovarea culturii românești.

Doamna prof. Areta Moșu este apreciată pentru implicarea domniei sale, în calitate de Vicepreședinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura poporului Român și de președinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, în dezvoltarea și promovarea a numeroase evenimente culturale, în calitate de inițiator și coordonator a unor programe culturale dedicate românilor din afara granițelor, precum: itinerarul folcloric „Se-ntâlnește dor cu dor” (1995-2015), itinerarul cultural „Denii eminesciene” (1995-2014), tabăra de cultură și civilizație „Acasă la noi” (1996 și în prezent), itinerarul „Rază de lumină”(1998-2008), proiectele „Carte românească pentru Basarabia”(1994 și în prezent), și „Carte românească pentru Bucovina” (2012 și în prezent), concursul de creație literară „Veronica Micle”(1999 și în prezent), simpozionul „Românii din afara granițelor țării” (2001 și în prezent) etc.   
              În atmosfera de înaltă ținută intelectuală, doamna prof. Areta Moșu ne-a mărturisit că această distincție academică este considerată o mare onoare pentru sine, dar, în primul rând, ea este o onoare pentru Asociațiunea ASTRA în general, pentru recunoașterea multiplelor manifestări culturale realizate de ASTRA în toate despărțămintele din țară și de peste granițele țării.

„Meritul Academic” este una dintre cele mai importante distincții acordate de Academia Română. De-a lungul timpului mai multe personalități publice, diplomați sau oameni de cultură au fost laureați ai Meritului Academic. Noi, astriștii aflați pe toate melegurile locuite de români, din țară și din afara granițelor, ne mândrim cu asemenea performanță academică obținută de una dintre cele mai cunoscute personalități ale ASTREI de astăzi. După desfășurarea evenimentului festiv, cum este obișnuit în ceas de sărbătoare, la un pahar de șampanie, mulți dintre membrii Academiei Române au felicitat-o personal pe doamna prof. Areta Moșu, au discutat despre proiectele ASTREI, au încurajat-o în demersurile domniei sale de a realiza proiecte culturale ASTRA pentru românii din țară și de pretutindeni. Socializarea din holul mare al Aulei Academiei Române, la o cupă de șampanie, într-un cadru academic de înaltă ținută și prestanță, a însemnat mult pentru proaspăta laureată a Meritului academic, dar și pentru noi care ne aflam alături de dânsa. Doamna Areta Moșu a considerat că și în această atmosferă poate discuta despre ASTRA, oferind interlocutorilor publicațiile Asociațiunii, în special Revista română. Academicienii Ionel Vlad, Victor Spinei, Alexandru Surdu, Eugen Simion, Vasile Tărâțeanu au primit personal Revista română, mulțumindu-i doamnei prof. Areta Moșu și fotografiindu-se cu dânsa.

Desigur bucuria astriștilor este mare la aflarea acestei vești. Chiar în aceeași zi, pe pagina de Facebook, unde am făcut anunțul și am postat câteva fotografii, s-au transmis doamnei Areta Moșu multe cuvinte de felicitare. Un vechi și cunoscut astrist, important colaborator al astriștilor ieșeni, prof. Ioan Seni, președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, ne scrie: „Adăugați bucuria astriștilor năsăudeni. Ne bucurăm mult și vă dorim multă sănătate”. Prof. Svetlana Jitariuc din Basarabia, Grigoriopol, ne scrie entuziasmată: „Felicitări, stimată Doamnă Areta Moșu! Aveți respectul și admirația noastră pentru ceea ce sunteți! Mulțumim că sunteți în viața noastră, a românilor de pretutindeni. Plecăciuni pentru VIAȚA dedicată ROMÂNISMULUI!” „Sincere felicitări!” transmite Preotul Iulian Budescu din Manta-Cahul. Din Cluj, Părintele Maxim Morariu: „Sincere felicitări! Mă bucur mult pentru Doamna Areta Moșu, în sfârșit încep să i se recunoască meritele. E colosal ce a făcut această doamnă pentru români și românism”.

Persoane care s-au apropiat de ASTRA mai de curând, deci au cunoscut-o mai puțin pe doamna Areta Moșu, au transmis cu bucurie mesaje:  „Un premiu binemeritat! Felicitări!” (Poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc); „Felicitări, stimată Doamnă Moșu! Dumnezeu să vă dăruiască sănătate” (Prof. Angela Constantinescu, Curtea de Argeș).

            De la astriștii de la Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, am primi un mesaj adresat mie și altul pentru doamna Areta Moșu. Pentru sinceritatea sentimentelor le redau în întregime pe ambele: „Stimată Dna Luminița, Vă multumim foarte mult pentru informația trimisă. Ne bucurăm și noi foarte mult pentru această apreciere a Dnei Areta. I-am scris și noi deja un mesaj pe care vi-l trimitem și dvs. Multă sănătate Vă dorim și dvs și sărbători fericite”. „Mult stimată Doamna Areta Moșu! Noi, astriștii din Cahul, suntem nespuși de bucuroși de  vestea primită cu referire la aprecierea muncii Dvs cu ”Diploma Meritul  Academic” de către Academia Română. Această apreciere o meritați din plin, pentru că cu adevărat sunteți AMBASADOAREA promovării valorilor culturii naționale pretutindeni. Suntem mândri că Vă avem, că sunteți alături de noi  cu entuziasmul, perseverența și verticalitatea de care dați dovadă în diversele împrejurări, unele din ele destul de vitrege, și cărora cu DEMNITATE le faceți față. Să Vă dea Domnul multă sănătate și să Vă avem în preajma noastră mereu, căci prezența Dvs dintotdeauna ne-a încurajat și ne-a servit drept model de DEMNITATE națională. Alături de Dvs ne simțim în SIGURANȚA zilei de mâine dar și în permanență că NEAMUL ROMÂNESC va exista mereu în timpuri. Cu gratitudine, astriștii cercului ASTRA „Onisifor Ghibu” ai Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul,  președinta Maria Barbă, Ioana și Victor Axentii, Ludmila Balțatu, Margareta Gârneț și ceilalți.”

Astfel de mesaje de felicitare, de suflet, de bucurie, a primit desigur multe doamna Areta Moșu, în zilele care au urmat după premierea de la Academia Română. După cum o cunoaștem, suntem convinși că laureata de astăzi a Meritului academic, președinta ASTREI ieșene, va continua să muncească în același mod și va continua să fie un model, un simbol al spiritualității și al unității naționale culturale. În acest context, menționăm cu plăcere faptul că Academia Română a evidențiat, în anii anteriori, pentru bogata activitate culturală din cadrul ASTREI și pe prof. univ.dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, pentru întreaga trudă desfășurată în folosul culturii românești. Domnia sa a fost răsplătit cu Meritul academic, în 2013, și cu Medalia „G. Barițiu” în 2016. De asemenea, președintele Despărțământului ASTRA Maramureș, dr. Teodor Ardelean, a primit un premiu important al Academiei Române pentru lucrarea domniei sale Limba Română și cultivarea ei în preocupările ASTREI, apărută la Sibiu, în anul 2011, la Editura Asociațiunii ASTRA.

Încheiem aceste rânduri evidențiind legătura puternică dintre Academia Română și ASTRA. Academia Română a reunit și reunește personalități creatoare românești și străine de înaltă performanță culturală și științifică cu misiunea consacrării valorilor culturale și științifice. ASTRA a excelat ca o academie de probleme sociale, culturale și economice, reprezentată de remarcabile personalități. Relațiile de colaborare dintre cele două remarcabile instituții ASTRA și Academia Română scot în evidență meritele culturale și științifice ale făuritorilor de cultură de pe meleagurile românești (Cf. Elena Macavei, Asociațiunea ASTRA și Academia Română, Editura Asociațiunii ASTRA, Sibiu, 2013).      

 

 Luminița CORNEA

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail