Deși perioada de Pandemie s-a prelungit incredibil de mult, iată că viața  își urmează cursul neabătut, cu multe provocări și drame, fiecare dintre noi încercând să supraviețuim cumva. În acest context sumbru, orice o rază de lumină, de speranță legată de revenirea la existența noastră normală, este binevenită. Ca atare semnalăm un eveniment cultural ce are loc în acest weekend și care poate fi urmărit online de oricine. Ne referim la Premiera de balet se sâmbătă-seara de la Opera din Brașov.

„Anotimpurile”, spectacol  pe muzică de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla

Așadar, sâmbătă, 17 aprilie 2021, de la ora 18.30, în luna în care se sărbătorește Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie),  Opera Brașov  marchează acest eveniment  oferind o premieră: „Anotimpurile”, spectacol de balet pe muzică de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla.  După cum ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al instituției, reprezentația va îmbina în mod armonios baletul clasic și  cel neoclasic, având inserții de tango argentinian, ceea ce va aduce un plus de originalitate și atractivitate. Muzica celor doi compozitori, Vivaldi și Piazzolla, se va succeda alternativ, începând cu „Primăvara” italiană și încheindu-se cu „Primăvara” argentiniană, pentru a desena un cerc al vieții și al ciclurilor naturii.
Fiecare anotimp este redat printr-o culoare specifică, inspirata scenografă Rodica Garștea imaginând primăvara „îmbrăcată” în nuanțe de verde, vara în corai, toamna în ruginiu, iar iarna în clasicul alb. Ținând cont de faptul că este un balet alb și având la dispoziție o scenă mică cum este cea a Operei Brașov, s-au folosit foarte puține elemente de recuzită, decorul fiind minimalist, însă se face apel la tehnologie prin proiecțiile video care vor rula pe parcursul spectacolului.

Soliștii de balet vor fi Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Mihaela Pop, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Eduard Toma, Ștefan Dascălu. Vor dansa, de asemenea,  Anca Branea, Iulia Coșeriu, Diana Drăgan, Meda Enăcache, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminț, Raluca Șut, Matei Rada, Adrian Scriminț. Coregrafia este semnată de maestrul Alexandru Fotescu, asistente de coregrafie fiind Anca Branea, Iulia Coșeriu. Regia scenă îi aparține Silviei Papadopoulos.

Invitați speciali – dansatorii de tango argentinian,  Raluca Aldea și Csongor Kicsi

Invitați speciali în acest spectacol aparte sunt Raluca Aldea și Csongor Kicsi, dansatori de tango argentinian, cu numeroase și însemnate premii internaționale în domeniu. Raluca Aldea obține calificarea în semifinala Campionatului European de Tango Argentinian de la Roma – 2012,  finala în show-ul concurs „România Dansează”, prima ediție, 2013, semifinala Campionatului European – categoria Tango Salon și finala aceluiași Campionat European – categoria Tango Escenario – Cervia, Italia 2016, titlul de Campioană a categoriei Tango Escenario la UK Tango Championship – Londra, 2017 și semifinala la categoria Tango Escenario a Campionatului Mondial de Tango Argentinian – Buenos Aires, 2017, alături de partenerul sau, Lucian Stan.

În 2015, Csongor Kicsi, alături de partenera sa Laura Iaru, câștigă titlul de Campion European al categoriei Tango Salon  a Campionatului European de Tango Argentinian din Todi, Italia, devenind, la 19 ani, cel mai tânăr Campion European de Tango. Cu acest rezultat impresionant ajunge în finala Campionatului Mondial de Tango organizat în Buenos Aires, Argentina, în același an.

Raluca Aldea și Csongor Kicsi dansează împreună din 2018, când au început o colaborare pentru proiecte naționale de tango, fiind invitați în diverse orașe ale țării (Constanța, Deva, Târgu Mureș, Brașov, București), atât în calitate de  profesori, cât și în calitate de artiști. Au avut colaborări artistice cu Analia Selis și Mariano Castro, pentru spectacole de tango simfonic, și au fost invitați la Televiziunea Națională pentru a prezenta un moment de tango cu ocazia Zilei Naționale a Tangoului Argentinian, în 2020.

Raluca Aldea și Csongor Kicsi semnează conceptul și coregrafia tango ale momentelor speciale din premiera de balet „Anotimpurile” de la Opera Brașov.

Alexandru Fotescu, un maestru al montărilor de succes

Regia și coregrafia Premierei actuale îi aparțin maestrului Alexandru Fotescu, care nu întâmplător a ales acest titlu pentru a îl pune în scenă, împreună cu soliștii și Ansamblul de balet al Operei Brașov. Primul contact pe care acesta l-a avut cu „Anotimpurile” a fost la doar 17 ani, pe când era elev al Liceului de Coregrafie din București, fiind distribuit ca solist în spectacolul cu același nume ce a avut loc pe scena Operei Naționale București, în coregrafia celebrei artiste emerit Alexa Mezincescu. A urmat recitalul tot ca solist într-o montare cu o altă viziune de la Landestheater din Salzburg, semnată de coregraful austriac Peter Breuer. Muzica purta semnăturile lui Antonio Vivaldi și Michael Nyman. O a treia întâlnire cu „Anotimpurile” și cea care l-a marcat pe Alexandru Fotescu a reprezentat-o spectacolul pe muzica lui Vivaldi și Piazzolla, realizat la Theater Meiningen (Germania), în coregrafia maestrului chinez de talie internațională,  Xin Peng Wang, și unde, de asemenea, balerinul român  a fost tot solist.

Să precizăm că Alexandru Fotescu a urmat Liceul de Coregrafie din București – specializarea coregrafie-balerin, la clasa prof. Constantin Marinescu. În prezent, este solist și maestru de studii la Opera Brașov. De-a lungul timpului a fost angajat al mai multor instituții de cultură din țară și străinătate: Opera Națională Română București, Teatrul de Balet „Oleg Danovski” Constanța, Teatrele de Balet din Sibiu, Meiningen și Dortmund. Totodată, a colaborat cu  alte companii de dans și instituții de învățământ din străinătate: Pforzheim, Kaiserslautern, „United Dance Company” Franța, „Dance Alps Festival” Austria, Academia de Balet și Teatrul din Salzburg, „The Graduate College of Dance” Perth, „Western Australian Academy of Performing Arts”-Edith Cowan University Perth din Australia, la „International Dance Summit” Ancona, Italia,  „Dance Institute Hamburg”, Academia de balet Vieru Schweinfurt.

Este profesor și organizator al „International Romanian Ballet Summer Workshop” – Breaza (2008), Sibiu (2009), Hagen (2010).

Alexandru Fotescu deține numeroase premii la Olimpiada de specialitate, dintre care amintim: Premiul I la mai multe categorii (dans clasic, dans modern) și mai mulți ani în cadrul Concursului Național de Balet „Oleg Danovski” Constanța, Marele Premiu la „Spring Friendship Art Festival” (1996) Coreea, Diploma de Merit oferită de Fundatia Coregrafica Romana la „Festivalul national al liceelor de artă” Iași.

A interpretat numeroase roluri în spectacole de balet sau operă, dintre care amintim „Lacul Lebedelor” – coregrafia clasică și coregrafia Xin Peng Wang, „Spărgătorul de nuci” – coregrafia Alexa Mezincescu și coregrafia Oleg Danovski, „Giselle” – coregrafia clasică, „Esmeralda” – coregrafia clasică, „Don Quijote” – coregrafia clasică și coregrafia Mihai Babuska, „Carmen” – coregrafia Ioan Tugearu, „Corsarul” – coregrafia clasică, „Bayadera” – coregrafia clasică, „Gopak” – coregrafia clasică, „Dama cu camelii” – coregrafia Sabine Wake, „Patru anotimpuri” – coregrafia Xin Peng Wang, Alexa Mezincescu și Peter Breuer, „La Fille mal Gardee” – coregrafia Alexandru Fotescu si Aleisha Gardner „Trilogie Ionesco” – coregrafia Monica Uță, „Power of Love” – coregrafia Sabine Wake, „Imagine” – coregrafia Xin Peng Wang, „Traviata” – coregrafia Nermina Damian, „Carmen” – coregrafia Nermina Damian, „Bolero” – coregrafia Xin Peng Wang.

În anii 2017 – 2018 a semnat coregrafia spectacolelor de balet „Coppélia” și „Meșterul păpușar”  la Opera Brașov.

Artistul a  efectuat  turnee în Statele Unite ale Americii, Franța, Coreea, Turcia, Germania, Irlanda, Franța, Austria, Elveția, Italia, Ungaria.

000

Premiera de balet „Anotimpurile” va fi transmisă online pe Canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vu532zeuM5g  și va putea fi urmărită gratuit! Evenimentul artistic se desfăşoară cu sprijinul Primăriei municipiului Braşov.   Felicitări realizatorilor și mult succes!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail