Au mai rămas trei zile până când se va da startul Recensământului populaţiei şi al locuinţelor, primul de după integrarea României în Uniunea Europeană, care se desfăşoară în perioada 20-31 octombrie a.c.

Vinerea trecută  preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voinegu,  a susţinut o videoconferinţă pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor la care au participat prefectul judeţului Covasna,  György Ervin, subprefectul Valentin Ionaşcu, primarul municipiului Sfântu  Gheorghe, Antal Árpád şi conducerea Direcţiei de Statistică Covasna.

Potrivit preşedintelui INS, Vergil Voineagu, vineri s-au pus la puncte ultimele  detalii legate de acţiunea de instruirea a recenzorilor. Pe perioada desfăşurării cursurilor recenzorii au primit informaţii referitoare la modalitatea de desfăşurare a acestei acţiuni. Totodată, săptămâna trecută au  fost puse la punct o serie de măsuri  pentru ca recenzorii să circule în deplină siguranţă iar integritatea lor fizică, precum şi siguranţa materialelor oficiale să nu aibă de suferit.

Pentru ca strângerea de informaţii să nu aibe de suferit s-a stabilit ca în acele zone unde locuieşte un număr mare de cetăţeni aparţinând  unor minorităţi, recenzorii să fie însoţiţi de persoane care vorbesc limba acestora. Pe toată durata recensământului, în cadrul primăriilor din fiecare localitate se va pune la dispoziţia cetăţenilor un număr de telefon la care aceştia pot apela, în cazul în care există dubii privind identitatea recenzorilor.

Pentru determinarea exactă a numărului de  populaţie stabilă, recenzorii vor solicita pe lângă datele personale şi Codul numeric personal. „CNP-ul se foloseşte pentru eliminarea dublei înregistrări, pentru delimitarea nucleelor familiare, acesta  se va folosi exclusiv în scop statistic, în nici un caz politic sau  electoral. Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor nu este problema unui judeţ, sau a României, ci este o problemă deosebit de importantă, la nivel european. Ca urmare, trebuie realizat în condiţii deosebit de bune”, a subliniat Vergil Voineagu.

Anna Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail