Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe pregătește o nouă ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.

 

Preşedinta Fundaţiei, doamna prof. ing. Maria Peligrad, a declarat, ieri, că Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, se va desfăşura în perioada 8 – 14 decembrie (a.c.) și are ca scop promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă. Evenimentul aduce laolaltă, an de an, zeci de formații din județ, din afara județului și chiar și din afara granițelor țării.

„Printre obiectivele propuse la înființarea Fundației Mihai Viteazul se numără și păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești. Cel mai temeinic, mai adânc, mai profund și mai dorit obicei este colindul, pe care noi l-am promovat în cadrul Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>>. Festivalul cuprinde atât colindele tradiționale – cele care vestesc venirea lui Iisus Hristos – precum și obiceiurile din Ajun, până la Bobotează, păstrate în județ și în diferite locuri din țară. În plus, în fiecare an avem și invitați din comunitățile românești care au rămas în afara graniței. Dorim să promovăm o atmosferă de sărbătoare în rândul populației județului, să ne încărcăm sufletul cu bucurie și lumină, liniște, în așa fel încât să devenim mai buni cu cei din jurul nostru”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

În căutarea unei locații…

Preşedinta Fundaţiei a precizat că pregătirile pentru ediția de anul acesta a evenimentului au început în urmă cu câteva săptămâni, iar în momentul de față se întocmește lista cu invitații și se caută o locație pentru desfășurarea evenimentului. Anul trecut, la Festival au participat sute de colindători.

„Pregătirile pentru cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului continuă. Anul acesta ne confruntăm cu o problemă, și anume: datorită faptului că sala <<Arta>> a Teatrului <<Andrei Mureșanu>> din Sfântu Gheorghe s-a închis pentru reabilitare, renovare, nu avem o sală potrivită pentru un spectacol de asemenea anvergură. Amintesc că anul trecut, în acea perioadă de festival au fost prezenți 920 de colindători, și evident că acum ne punem întrebarea cum ne vom descurca. Nu am găsit până acum nicio sală care să fie potrivită. De doi ani ne-am dorit să vină la Festival Grupul vocal <<Anatoly>>  din Brașov și iată  că, anul acesta, acest grup a reușit să răspundă invitației noastre datorită faptului că nu are un angajament în altă parte, în acea perioadă, și pentru noi este o mare, mare bucurie că a acceptat invitația, dar ne gândim cum putem să oferim artiștilor, tuturor invitaților, scena potrivită”, a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”, doamna prof. ing. Maria Peligrad.

Grupurile, formațiile artistice, invitate să se înscrie

Fundația a lansat înscrierea grupurilor, formațiilor, ansamblurilor artistice, în vederea participării la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.  Până la sfârșitul acestei luni, cei interesați să își prezinte programul artistic în cadrul evenimentului vor trebui să consulte regulamentul Festivalului și să completeze formularul de înscriere și câteva documente (fişa de prezentare, un tabel nominal cu persoanele care fac parte din formaţie), ce pot fi descărcate de pe site –ul Fundației, www.fmvcov.ro, şi pot fi trimise online ( la adresele: [email protected],  [email protected]) sau pe adresa Fundaţiei „Mihai Viteazul” (str. Libertăţii, nr. 7, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poştal 520008). Organizatorii vor lua legătura ulterior cu cei care s-au înscris.

Afișe realizate de copiii din județ

Conducerea Fundației „Mihai Viteazul” dorește ca pentru a XXIV-a ediție a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă ”Crăciunul la români”, să utilizeze materiale promoționale (afișe, invitații) realizate de copiii din județ. În acest sens, Fundația a lansat recent un proiect pilot în cadrul căruia va fi organizat un concurs de desene şi de afişe publicitare, adresat copiilor din grupa mare, din clasa pregătitoare şi din clasele I- XII de la unităţile de învăţământ din judeţ. Până luni, 10 noiembrie (a.c.), lucrările, ce vor avea ca temă <<Crăciunul la români>>, vor trebui transmise la adresa Fundaţiei, str. Libertăţii, nr. 7, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poştal 520008, sau vor fi scanate şi trimise prin email la adresele  [email protected], [email protected]. Premiile se vor acorda pe categorii de vârstă, la o dată ce va fi comunicată ulterior. ”Lucrările câştigătoare vor fi utilizate pentru realizarea materialelor promoţionale pentru ediţia cu numărul XXIV a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>>. Anul viitor, când Fundaţia <<Mihai Viteazul>> va împlini 25 de existenţă, toate activităţile pe care le vom organiza vor avea numai materiale promoţionale executate de preşcolari şi elevi”, a declarat doamna prof. ing. Maria Peligrad.

O sărbătoare de suflet: spectacole și obiceiuri de iarnă prezentate în mai multe localități din județ, pe parcursul mai multor zile

În ceea ce privește programul ediției a XXIV-a a Festivalului, președinta Fundației ne-a spus că și anul acesta se dorește ca programul să se deruleze pe parcursul unei săptămâni, astfel încât grupurile de colindători să ajungă în mai multe localități din județ pentru a transmite bucuria adusă de nașterea lui Iisus Hristos.

„Festivalul nu se limitează la spectacolul din Sfântu Gheorghe, ci întotdeauna grupurile care sunt invitate își prezintă programul și la parohiile din județ. Spre exemplu, la edițiile precedente, grupurile au fost prezente cu spectacole de sine stătătoare la Brețcu și  la Târgu Secuiesc, deoarece am dorit să se simtă acea atmosferă de sărbătoare în întregul județ, nu doar la Sfântu Gheorghe. Festivalul cuprinde mai multe momente importante. Astfel, se vor derula concerte de colinde, în Catedrala Ortodoxă, susținute de preșcolari și școlari, de luni, 8 decembrie (a.c.), până joi, 11 decembrie (a.c.). Vineri, 12 decembrie (a.c.), va fi un concert la Catedrala Ortodoxă, susținut de o formație corală și un ansamblu folcloric.  Sâmbătă, 13 decembrie,  va avea loc prezentarea formațiilor în Catedrala Ortodoxă, după care urmează parada portului popular până în Piața <<Mihai Viteazul>>, unde are loc deschiderea oficială și un scurt program artistic susținut de invitații noștri. După  aceea, grupurile de colindători se vor îndrepta spre instituții din municipiu și spre societățile comerciale care le vor primi, pentru a le aduce vestea nașterii Domnului și pentru a le face urări de sănătate și prosperitate pentru anul care vine. Va urma apoi un spectacol în Sfântu Gheorghe. A doua zi, duminică, 14 decembrie, grupurile de colindători se vor îndrepta spre parohiile ortodoxe din județ și va avea loc un spectacol similar la Târgu Secuiesc”, a spus doamna prof. ing. Maria Peligrad. Aceasta a precizat că intrarea la toate spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât oamenii să vină în număr cât mai mare să se bucure de programul pregătit.

Președinta Fundației, doamna Maria Peligrad, a declarat că cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” este cofinanțată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe și de Consiliul Județean Covasna și a dorit să mulțumească acestora.

Cei care doresc să sprijine acest eveniment se pot adresa conducerii Fundației, (prin email la: [email protected][email protected]).

Vom reveni cu informații!

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail