Au fost aprobate procedura și calendarul privind înscrierea/reînscrierea în învățământul preșcolar pentru anul școlar 2020-2021. Peste 6400 de locuri sunt alocate în județul Covasna, pentru preșcolari, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

 Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a stabilit, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ): reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze și în anul școlar 2020-2021 și înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ.

În cadrul unei videoconferințe ce a avut loc online, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre, a declarat că pentru anul școlar 2020-2021, proiectul planului de școlarizare pentru învățământul preșcolar prevede peste 6400 de locuri, numărul fiind suficient pentru a-i cuprinde pe toți copiii:

„Pentru anul școlar următor avem aprobate 6429 locuri aprobate pentru preșcolari, dintre care 3560 în grădinițe cu program normal  și 2869 în grădinițe cu program prelungit.”- a anunțat inspectorul școlar general.

Grupa mare, obligatorie

Acesta a amintit că începând din toamnă, deci din anul școlar următor, grupa mare va deveni obligatorie:

„Partea interesantă e grupa mare, având în vedere că din anul școlar următor (…), grupa mare devine obligatorie pentru toți copiii. Obligativitatea înseamnă, practic, că în clasa pregătitoare nu pot fi înscriși, după aceea, copiii care nu au parcurs grupa mare, ceea ce înseamnă că este o responsabilitate atât pentru noi, cei care coordonăm procesul de înscriere, dar este o responsabilitate și mai mare pentru conducerile unităților de învățământ, ca să identifice copiii născuți între 1 septembrie 2014 până în 30 august 2015. Acești copii trebuie să fie înscriși în grupa mare. Avem suficiente locuri stabilite.”- a declarat prof. Kiss Imre.

Potrivit acestuia, pentru grupa mare, proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar următor cuprinde 2300 de locuri.

„Este chiar o cifră puțin mai mare decât posibilii copii care pot frecventa grupa mare (…)”- a menționat inspectorul școlar general.

Acesta a subliniat faptul că se vor face eforturi pentru a identifica toți copiii care ar trebui să fie cuprinși în învățământul preșcolar, și în special la grupa mare.

„În perioada următoare  vom discuta toate aceste detalii cu directorii unităților de învățământ, ca să întocmim și o procedură care poate fi aplicată în acest sens și să reușim să –i consiliem pe părinți.”- a precizat inspectorul școlar general.

În ceea ce privește grupa mică, pentru anul școlar următor, proiectul planului de școlarizare prevede 1887 locuri.

Conform Ministerului Educației și Cercetării, reînscrierile copiilor se vor desfășura în perioada 25 mai – 5 iunie, iar înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11 – 31 august.

Aceeași sursă menționează că reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax.

Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniță 2020-2021.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Conform informațiilor transmise de reprezentanții Ministerului, criteriile generale de departajare sunt următoarele: existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă; existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor și, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Lista unităților de învățământ preșcolar din județ și detalii despre înscriere și reînscriere se pot găsi accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, în acest sens fiind realizată o secțiune specială: „(re)înscrierea în grădinițe -2020”, https://isj.educv.ro/node/14483.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: www.edu.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail