SUBIECT DE DEZBATERE. Rezultatele de la Bacalaureat reflectă cu adevărat nivelul de pregătire al absolvenţilor de liceu?

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, apreciază că rezultatul obţinut de elevii covăsneni la Bacalaureatul din acest an a fost, în ansamblu, bun, deşi pro­mo­vabilitatea a fost sub 45%, cu aproape 30 de procente mai mică decât anul trecut.

 

Prefectul Gyorgy Ervin

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că notele denotă atât exigenţa cu care au fost tratate examenele de către examinatori, cât şi faptul că elevii nu au copiat. Pe de altă parte, acesta a remarcat că elevii de la grupurile şcolare au fost cei care ”au tras judeţul în jos”, aceştia având cele mai mici medii. Potrivit acestuia, rezultatele ar fi fost mult mai bune dacă părinţii şi dascălii i-ar fi motivat mai mult pe copii să pună mâna pe carte.

În judeţul Covasna, procentul de promovabilitate la Bacalaureat, înainte de contestaţii, a fost de 44,29%. În liceele teoretice promovabilitatea a fost de 78,15%, dar la grupurile şcolare s-a situat la doar 17,16%. Cele mai mari medii s-au înregistrat la Liceul Teoretic ”Mikes Kelemen” şi Liceul Teoretic ”Szekely Miko”, ambele din Sfântu Gheorghe, unde rata de promovabilitate a fost de 91,59, respectiv de 89,91%, iar cele mai mici la Grupul Şcolar Agricol şi Industrie Alimentară ”Gaman Janos” şi Grupul Şcolar ”Puskas Tivadar”, unde au trecut Bac-ul 1%, respectiv 1,25% dintre elevi. Niciun elev din judeţul Covasna nu a reuşit să ia Bacalaureatul cu media 10, cele mai multe note, 312, fiind cuprinse între 7,00 şi 7,99.

Mulţi dintre elevii maghiari s-au plâns că subiectele nu au fost traduse corect la câteva materii, printre care chimie, istorie şi informatică, şi neînţelegând cerinţele nu le-au putut rezolva corespunzător. De asemenea, unii au susţinut că au avut un examen în plus, la limba şi literatura maternă, care nu i-a ajutat deloc, în sensul de a le ridica mediile finale, dimpotrivă subiectele au fost foarte grele şi notele i-au ”tras” în jos.

La sesiunea de anul trecut, promovabilitatea în judeţul Covasna a fost de peste 72% înainte de contestaţii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail