Poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, a obținut Premiul de onoare al Festivalului – concurs de poezie religioasă „Credo”,  pentru volumul „Zodia palmelor tale”.

Aflat la cea de-a XVII-a ediție, Festivalul- Concurs de Poezie Religioasă „Credo” a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin organizează, în parteneriat cu „ASTRA” Mureș, revista „Vatra veche”, cotidianul „Cuvântul liber”, Editura „Nico”, Asociația Culturală pentru Descoperirea, Susținerea și Promovarea Valorilor Culturale și Profesionale, alte instituții publice și ONG-uri, și a cuprins două secțiuni: „poeme în manuscris”  și „volume tipărite”.

La secțiunea „poeme în manuscris”, concurenții s-au putut înscrie, cu 5 – 10 poeme, iar la „volume tipărite”, s-au putut înscrie cu cărți apărute în 2016-2017. Aplicațiile au fost deschise tuturor celor interesați, membri sau nemembri ai uniunilor de creație, fără limită de vârstă.

Festivitatea de premiere a avut loc în data de 5 august a.c., la Mănăstirea Lăpușna, unde s-a desfășurat și un colocviu cu tema: „Icoana, artă și credință”, înscris în calendarul manifestărilor „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, statuat de Sfântul Sinod al Patriarhiei Române, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.

La secțiunea „poezie”, Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, a obținut, pentru volumul „Zodia palmelor tale”, Premiul de Onoare al Festivalului, premiu despre care poeta spune că o onorează și o copleșește. În urmă cu doi ani, Mihaela Aionesei a fost laureata marelui premiu al festivalului-concurs „Credo”, pentru volumul „Surâsul dintr-o lacrimă”.

„O mare mare bucurie este  premiul de Onoare al Juriului obținut în cadrul Festivalului de Poezie Religioasă <<CREDO>>, ediția a XVII-a, Lăpușna 4-6 august 2017, cu volumul <<Zodia palmelor tale>>, la secțiunea volume tipărite. N-am să spun banalul <<nu m-am așteptat>>… altfel nu-l trimiteam la concurs.  Este un volum echilibrat, luminos, apreciat și de cititori și de critici. Doar că după Marele Premiul din 2015, cu <<Surâsul dintr-o lacrimă>>, apărut la Editura <<Eurostampa>> , din Timișoara, aveam îndoieli în premierea volumului publicat anul trecut la <<Libris Editorial>>, Brașov cu un premiu așa mare, care mă onorează și mă copleșește.  Știu din edițiile anterioare că acest festival încearcă să aprcieze autorii cei mai buni cu diferite premii și așteptam cu emoție rezultatul, care m-a copleșit! “ – ne-a declarat, ieri, poeta Mihaela Aionesei, într-un interviu.

„Am plâns la aflarea veștii!”

Întrebată ce a simțit la aflarea veștii că se află printre laureați, a răspuns:

„Am plâns la aflarea veștii, cum este și firesc atunci când te bucuri mai mult decât poți exprima în cuvinte.  Am plâns, întâi, pentru că îmi vedeam apreciată truda. Pentru că dincolo de tot ce se vede la suprafață există și acea trudă a poetului aplecat spre sine pentru a găsi cea mai potrivită, cea mai frumoasă formă de exprimare. E ca și cum ai picta. Trebuie alese cu grijă nuanțele pentru a nu cădea în banalul de zi cu zi.

Am plâns, apoi, pentru că neprevăzutul – care uneori este mai puternic decât voința noastră – m-a împiedicat să ajung să trăiesc pe viu emoțiile festivității care a fost la superlativ, din ce am citit pe paginile de socializare ale participanților, premiera având loc într-o locație de vis, un loc privilegiat unde nu oricine ajunge, Castelul de la Lăpușna, ridicat între anii 1925-1926, care a aparținut regilor României Ferdinand și Carol al II-lea.

Și am plâns îndelung pentru că nu-mi puteam strânge muza în brațe. Pentru că muza nu e întotdeauna ceva palpabil. Este un sentiment, o stare de bine, de întuneric sau de lumină. Lumină care odată ce te atinge te scoate afară din tine așa cum mi s-a întâmplat și mie. Lumina este cea care a traversat acest volum de la primele până la ultimele versuri, o noutate și pentru mine care ani de zile am scos pământ dintr-o gropă, metaforic vorbind.”

 

Volumul „Zodia palmelor tale” s-a conturat pe neașteptate, a afirmat poeta, pornind dintr-o stare în care iubirea și credința i s-au împletit în suflet și apoi au ieșit prin condei și s-au transformat în teme de poeme.

 

„Cum a început <<Zodia palmelor tale>>? Pe neașteptate…Ca o febră în care am ars prea curând. A început într-o toamnă târzie, printre rotocoale de fum, și a continuat îmblânzind ninsori la focul unor lumânări care vegheau splendoarea mâinlor împreunate. Credința și iubirea care întotdeuna merg mână în mână, doar să le dai voie să te locuiască, să îți ofere o stare de echilibru interior din care dacă apuci să guști, nu vrei să mai ieși niciodată! <<Zodia palmelor tale>> este  un tango pentru iubire cu muza, ea – cerul, eu – pământul nerăbdător, dincolo de noi acel <<ceva>> care înalță!”- a spus Mihaela Aionesei.

Aceasta a transmis mulțumiri organizatorilor festivalului „Credo”, pentru bucuria pe care i-a adus-o acest eveniment.

„Vreau să mulțumesc organizatorilor fără de care această bucurie nu ar fi existat: Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală <<Petru Maior>> din Reghin în parteneriat cu <<ASTRA>> Mureș, revista <<Vatra veche>>, cotidianul <<Cuvântul liber>>, Editura <<Nico>>, Asociația Culturală pentru Descoperirea, Susținerea și Promovarea Valorilor Culturale și Profesionale, alte instituții publice și ONG-uri. Îmi exprim aprecierile față de omul de cultură Nicolae Băciuț, care se străduiește să țină cultura pe culmile cele mai înalte cu fapte, nu cu vorbe, deși nu îi este întotdeauna ușor și pentru atitudinea fermă de susținere a autorilor în care vede un bob de talent. Niciodată nu știm ce expozie solară se ascunde în coaja ridată de pământ. Îmi amintesc câtă forță mi-a dat premiul revistei <<Vatra veche>>, al cărui redactor – șef este domnul Nicolae Băciuț, la Festivalul Național <<Agatha Grigorescu Bacovia>>, în 2014. Ce a urmat, m-a luat și pe mine prin surprindere, pentru că aprecierea venită la timpul potrivit este ca o cană de apă pentru un însetat. Pentru mine este și va rămâne un exemplu, o ardere de tot pentru cultură și pentru toți. Nu în ultimul rând, aș vrea să aduc mulțumiri sponsorilor volumului, doi iubitori de cultură pentru care am tot respectul pentru sprijinul acordat: doamna Elena Ciobanu și Romulus Oprea, echipei <<Mesagerul de Covasna>> care mi-a fost mereu alături și cititorilor volumului <<Zodia palmelor tale>>, care  a început ca o scrisoare neexpediată…(n.r.-cu poemul):

 

icoana sufletului meu

cuvintele acestea pe care încerc să ți le scriu
nu scrijelesc, nu lăcrimează
sunt păsări albe care ard
să mă înalț femeie din cenușa lor
cu o sprânceană ridicată în vânt
să înfrunt vâltoarea morilor de fum

eu m-am născut să merg pe ape
și am aceeași vârstă cu râul
care desparte șoaptele de alte șoapte
de aceea pot zidi în fagurii de lună
aceste taine ale noastre

cuvintele acestea pe care ți le scriu
nu dor și nici nu strigă
sunt lumânări care veghează
splendoarea mâinilor împreunate
eu lor mă-nchin
și simt cum urcă în mine
un fir de busuioc
și unul de lumină.

***

Lucrările premiate în cadrul ediției a XVII-a a festivalului au fost publicate într-o antologie – Antologia Concursului de Poezie Religioasă „Credo”.

„Zodia palmelor tale” cel de-al 7 – lea volum semnat de poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc. Celelalte șase volume ale acesteia sunt: „Cerșetorii de stele” – apărut în anul 2011, la editura „Art Book”- Bacău;  „Anotimp (i)legal – lumina” – publicat în 2013, la editura „Ateneul scriitorilor” – Bacău; „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014 – la editura „Eurostampa” – Timișoara, „Surâsul dintr-o lacrimă”, apărut în 2015, la editura „Eurostampa”, Timișoara; „Cămașa de sare”, apărut în 2016, la editura „Vatra Veche”, Târgu Mureș și „Anotimp sihastru”, publicat la editura „Ștefadina” din București, în 2016. Lucrările autoarei sunt cuprinse în numeroase antologii literare. De-a lungul timpului, poeme ale Mihaelei Aionesei au fost premiate la diverse concursuri de creație literară.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail