Conducerea PNL Covasna afirmă că nu-şi va nominaliza niciodată pe criterii etnice candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare şi nici nu va accepta ca PSD să aibă drept de veto asupra listelor Uniunii Social Liberale (USL).

Marius Obreja, preşedintele PNL Covasna

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în mod firesc, se va consulta cu aliaţii în privinţa candidaturilor, este deschis la negocieri, dar nu va accepta niciodată ca aceştia să îşi impună cu orice preţ voinţa asupra listelor comune.„Ne vom consulta cu PSD pentru că aşa e colegial, dar nu vor avea drept de veto”, a spus Marius Obreja, subliniind că în urma negocierilor purtate la nivel central în USL s-a decis ca PNL să facă nominalizările pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe şi preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.

Obreja a mai spus că, indiferent de obiecţiile sau sugestiile PSD, liberalii nu-şi vor nominaliza candidaţii pe criterii etnice, singurele criterii valabile fiind notorietatea şi competenţa.

În acest context a vehiculat numele profesorului universitar Cziprian Lorand ca posibil candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, menţionând, însă, că această propunere „nu este bătută în cuie”. „Nicio candidatură nu este deocamdată definitivă şi bătută în cuie (…) Nici cea a lui Mădălin Guruianu pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Încă nu am comunicat la Bucureşti hotărârea, deci o mai putem schimba”, a mai spus liderul filialei PNL.

Declaraţia acestuia vine la câteva zile după ce preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama le-a atras atenţia aliaţilor să ţină seama şi de profilul electoratului social-democrat şi să facă nominalizări responsabile.„Asta vreau să clarific – dacă PNL face nominalizările în urma înţelegerii stabilite la centru (…) nu înseamnă că stă mai bine în sondaje sau că are rezultate superioare faţă de PSD în judeţul Covasna şi de aceea au fost aleşi (…) Persoanele propuse vor candida în numele USL, deci va trebui să întrunească şi acceptul nostru, nu ca un moft, ci pentru că avem o mare responsabilitate (…) PSD are o pondere mai mare în judeţ, avem şapte primari şi mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, deci voturile electoratului PSD contează”, a spus acesta.

Grama a mai adăugat că după părerea lui PNL ar face bine să nominalizeze la conducerea Consiliului Judeţean Covasna o persoană cu notorietate în special în municipiul Sfântu Gheorghe şi în zona Întorsurii Buzăului, unde se află principalele bazine electorale româneşti, altfel ar putea pierde în faţa concurenţei. De asemenea, a apreciat că nominalizarea unui maghiar nu ar fi cea mai bună opţiune, întrucât s-au mai făcut astfel de „experimente” nereuşite care au dovedit că majoritatea maghiarilor nu votează partidele româneşti, chiar dacă acestea susţin candidaţi maghiari.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail