Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna s-a raliat campaniei #HumansOf112, ce are ca scop popularizarea oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă 112, prezentând activitatea plutonierului major Costel Stanciu, în vârstă de 36 de ani, care lucrează ca pompier militar, paramedic şi şofer pe o ambulanţă SMURD.
Din toamna anului 2006, când a fost angajat în cadrul ISU Covasna, acesta a participat la peste 1200 de intervenţii, dintre care 39 de stopuri cardiorespiratorii, iar în cea mai solicitantă zi a avut 13 intervenţii medicale.
„Nu le mai pun la suflet, ce am lucrat azi, mâine am uitat deja, dar totuşi mi-a rămas în minte un caz, am avut copil de 3 săptămâni în stop şi am reuşit să-l readucem la viaţă. Singurul caz care m-a marcat pentru ca am un copil acasă. De asta mi-e frică să nu fiu nevoit să merg cu descarcerarea sau cu SMURD-ul la cei apropiaţi (…) Mergeam într-o zi spre casă cu fetiţa mea şi văd o femeie cum vine spre mine şi începe să îmi mulţumească. Iniţial nu ştiam pentru ce, pe urmă mi-a explicat că este soţia unui domn la care am intervenit cu echipajul SMURD şi l-am salvat. Fiecare caz reuşit te face să simţi aşa o mândrie că ai ajutat un om”, menţionează Costel Stanciu, într-o postare pe pagina de socializare a ISU Covasna.
Printre altele, acesta îşi aminteşte o intervenţie la care a participat în afara programului de lucru, în timpul concediului de odihnă, când a contribuit la salvarea mai multor persoane implicate într-un accident rutier.
„Mă întorceam de la aeroportul din Otopeni spre casă. În zona Paralelei 45 în faţa mea s-a produs un accident frontal între două maşini. Am acţionat din reflex, am scos din portbagaj trusa de prim-ajutor şi am fugit spre accident. Am scos două fetiţe şi un băiat din spate, toţi sub 10 ani, i-am evaluat şi pe urmă i-am băgat la mine în maşină la căldură, împreună cu mama lor. Tatăl era încarcerat dar am reuşit să comunic cu el până au ajuns colegii din Prahova cu descarcerarea şi SMURD-ul. Din fericire, nu erau grav cei implicaţi, chiar am încercat să mă mai interesez de ei, dar nu le ştiam numele, doar că erau din Braşov”, a mai spus acesta.
Campania #HumansOf112 urmăreşte popularizarea oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă şi a numărului 112 la nivelul tuturor ţărilor membre UE.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES