În cadrul celei de a XXXII-a ediții a „Zilelor Andrei Șaguna”,  în perioada 24 iunie – 1 iulie a.c. vor avea loc o serie de manifestări cultural-științifice organizate de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, de sub egida Academiei Române și Asociația „Ștefadina” – București, Centrul European de Studii în Probleme Etnice din București și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Potrivit Boroului de presă al Ligii, programul va cuprinde evocări, colocvii, simpozioane, expoziții documentare, lansări și prezentări de carte, întâlniri cu autori de literatură, manifestări la care vor participa peste 30 de oameni de știință și cultură: cadre didactice universitare, cercetători, istorici, sociologi, etnografi, teologi, preoți, profesori, scriitori și alți intelectuali din București, Târgu Mureș, Bacău, Brașov, Ploiești, Toplița, Gheorghieni, Covasna, Vama Buzăului, Bixad, Reghin, Măieruș, Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe și din S.U.A. și Germania.

Organizatorii anunță că manifestările încep „în tinda Bisericii strămoșești”, prin participarea la Liturghia Arhierească prilejuită de hramul Mănăstirii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Valea Mare, oficiată de PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și evocarea patronului spiritual al Ligii, Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, la ctitoriile sale din Sfântu Gheorghe, respectiv biserica din deal și Punctul muzeal „Prima școală românească”.

În comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna se menționează că ediția din acest an marchează împlinirea a trei decenii de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, instituție divino-umană de promovare și conservare a culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic.

„Deosebit de valoroase pentru cunoașterea istoriei, culturii românilor din sud-estul Transilvaniei și a realităților actuale din zonă sunt și comunicările ce vor fi prezentate în cadrul simpozionului științific „Românii din Arcul Carpatic și instituțiile lor identitare în secolele XVIII-XXI” și lucrările Colocviul naţional al Grupului de cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei. Continuând tradiția edițiilor precedente, și în acest an se vor acorda premiile „I.I. Russu” cercetătorilor care au contribuit la cunoașterea istoriei, culturii și spiritualității românești din Arcul intracarpatic și se vor lansa un număr considerabil de cărți și publicații”,  se mai arată în comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna,.

Programul complet al manifestărilor va fi publicat în mass-media, în viitorul apropiat.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail