Bixad, satul de reședință al comunei cu același nume, din județul Covasna, este situat pe valea Oltului, pe DN 12, axa Sf. Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni, la limita cu județul Harghita. Este atestat în documente prima dată în jurul anului 1648. De atunci localitatea a trecut printr-o serie de transformări provocate de evenimentele istorice, care i-au schimbat înfățișarea și componența etnică.
Timp de 36 de ani (între 1968-2004) satul Bixad a aparținut de comuna Malnaș, dar în 2004 a devenit comună. Detaliile le lăsăm pentru istorici și autorii de monografii…
În prezent, comuna Bixad are o populație de peste 1700 de locuitori și se înfățișează trecătorilor, sau turiștilor dornici să viziteze regiunea, cu case arătoase și gospodării bine îngrijite și oameni la locul lor. Pentru mai multe informații, ne adresăm primarului reales al comunei:
Mihai Trifoi (M.T.): Sincere felicitări, domnule primar BÁCS Márton Csaba, pentru obținerea celui de-al cincilea mandat ca primar al comunei Bixad, județul Covasna. Faptul că ați fost reales înseamnă că locuitorii acestei localități vă apreciază și sunt mulțumiți cu realizările dumneavoastră de până acum. Am dori să ne spuneți câteva cuvinte despre populația comunei Bixad, respectiv numărul locuitorilor și structura etnică.
Bács Márton Csaba (B.M.Cs.): Numărul total al locuitorilor comunei noastre este 1799, (recensământul din 2011), în privința etniei, marea majoritate (94%) se declară maghiar/secui iar restul populației sunt de naționalitate română (17 persoane), rromi (34 persoane) și există 38 de persoane asupra cărora nu sunt informații.
M.T.: Cu referire la întrebarea de mai sus, știind că majoritatea locuitorilor sunt maghiari, au existat în timpul mandatelor dumneavoastră tensiuni ori conflicte interetnice sau locuitorii comunei trăiesc într-o conlucrare pașnică?
B.M. Cs.: Din anul 2004 și până în prezent nu au existat conflicte sau tensiuni interetnice în comuna Bixad, județul Covasna.
M.T.: Puteți descrie pe scurt situația comunei sub aspectele: învățământ, religie, cultură?
- M. Cs.: Sistemul de învățământ se bazează pe Școala Gimnazială Mikes Armin, cu clasele 0-VIII, respectiv pe Grădinița Abraham Arpad, care funcționează cu program normal (în timp de pace).
Cca. 1400 de suflete aparțin de Biserica Romano-Catolică, restul populației sunt de religie reformată, ortodoxă, Martorii lui Iehova, baptistă.
Înainte să apară coronavirusul COVID-19, erau grupuri de dans popular, o fanfară bine pregătită, obiceiuri tradiționale, cum este balul strugurilor, balul mascat pentru adulți respectiv pentru copii, aniversarea evenimentelor istorice, ca de exemplu Revoluția din 1848-49, pe 15 martie.
- T.: În general, bixădenii sunt oameni harnici, civilizați și pașnici, deci receptivi la noile transformări sociale, așadar cum se desfășoară în comuna pe care „o păstoriți” colectarea deșeurilor, și mai nou a celor biodegradabile? Există posibilitatea pentru achiziționarea unor compostoare?
- M. Cs.: Salubrizarea comunei Bixad se desfășoară prin delegarea gestiunii către ADI Eco-Sepsi care la rândul ei s-a contractat cu TEGA SA, din Sfântu Gheorghe. Gospodăriile din Bixad au contracte individuale încheiate cu SC TEGA, care colectează deșeurile menajere, cel selectiv, respectiv periodic; sunt organizate acțiuni de colectare a deșeurilor electronice, de sticlă, haine, metal, plastic, mobilă, etc. Dat fiind faptul, că trăim în mediul rural, compostarea resturilor de vegetație n-ar trebui să ne creeze dificultăți, deoarece în colțul grădinii se poate aranja un locușor unde adunăm resturile de vegetație, care în scurt timp se transformă într-o materie care se poate folosi la îngrășarea solului fertil din grădină. Dar dacă totuși există solicitări, sunt convins că vom putea lua măsuri, împreună cu TEGA, să satisfacem cerințele cetățenilor.
- T.: Deja am intrat în sezonul rece, care în zona noastră durează 6-7 luni. În această situație, populația are nevoie de o cantitate foarte mare de material lemnos pentru încălzirea locuințelor. Două ramificații ale conductelor de gaze naturale trec prin Bixad, deci n-ar fi mai simplu ca și locuitorii comunei să beneficieze de această oportunitate?
- M. Cs.: În urmă cu puțin timp, Primăria Comunei Bixad a efectuat un sondaj de opinie în privința solicitării introducerii gazului natural în locuințe, în urma căruia am aflat că 80% din populația întrebată solicită acest serviciu public comunitar. Noi, Primăria și Consiliul Local din Bixad am demarat procedurile de informare de la diferite instituții ale Statului, ca de exemplu ANRE București, pentru a afla care sunt cerințele minime pentru o comună cu 1799 de locuitori, cu un nr. de 679 de gospodării, respectiv fără marii consumatori. Primele date le vom transmite la TRANSGAS, care ne va îndruma în următorii pași pe care va trebui să-i parcurgem împreună.
- T.: Revenind la prima întrebare, v-aș ruga să precizați câteva dintre realizările mai importante din timpul mandatelor dumneavoastră anterioare.
- M. Cs.: Realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a comunei, respectiv realizarea sistemului de canalizare a apei uzate și a stației de epurare, construirea Sălii de sport, construirea unei case mortuare, dotată cu catafalc frigorific, reabilitarea clădirii aflate în spatele Primăriei pe care astăzi o denumim Casă de oaspeți, reabilitarea Dispensarului medical uman și dotarea lui cu aparate electronice de primă intervenție, dotarea sălilor de clasă din școala gimnazială cu table inteligente, laptopuri și proiectoare, reabilitarea Căminului Cultural și izolarea termică a clădirii, realizarea unui teren de sport multifuncțional, cu gazon artificial, achiziționarea unor utilaje și echipamente pentru prime intervenții în caz de situații de urgență, cam astea ar fi investițiile mai importante.
- T.: Desigur, viața nu este un drum fără de obstacole; ce greutăți ați întâmpinat în desfășurarea misiunii dumneavoastră în toți acești ani?
- M. Cs.: Primul obstacol pe care vreau să-l amintesc este birocrația, este de necrezut cât timp pierdem și noi, instituțiile statului, cu așteptarea trecerii unor termene de transparență decizională, cu primirea unor avize ș acorduri de la alte instituții ale statului.
M.T.: Acum, în al cincilea mandat, aveți o echipă de consilieri nouă. Care este numele lor?
- M. Cs.: Ajgel Ágnes, Ajgel Szabolcs, Bács Ervin, Boér Rozália, Gyöngyösi József, Müller János, Müller Zoltán, Neagu Antal, Pirámpel István, Stekbauer György, Tök Raul Andor.
M.T.: În final, am dori să aflăm care sunt planurile de viitor ale dumneavoastră și angajaților primăriei în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a comunei, ce vă propuneți pentru creșterea bunăstării locuitorilor ei?
- M. Cs.: De planuri și idei nu ducem lipsă, avem pregătite patru studii de fezabilitate, privind reabilitarea și dotarea clădirii grădiniței Abraham Arpad, modernizarea infrastructurii stradale a comunei Bixad, ceea ce înseamnă asfaltarea tuturor străzilor din comună, mai precis a acelor străzi care sunt în domeniul public al comunei noastre. Din păcate două străduțe figurează în domeniul privat al unor cetățeni, decedați, ai Bixadului. Așteptăm lansarea unor axe de finanțare pentru implementarea proiectului de înființare a unui trotuar pietonal, lângă drumul național DN12 și așteptăm cu nerăbdare decizia Guvernului României pentru introducerea gazului natural în comune. Dar am reținut un lucru important, că una din cheile succesului este să nu treacă mult timp de la idei până la fapte.
M.T.: Foarte adevărat. Să sperăm că așa va fi. Mulțumindu-vă pentru timpul acordat, vă urăm mult succes în realizările dumneavoastră viitoare, în cel de-al cincilea mandat!
Mihai Trifoi