„Din păcate, nu putem identifica o instituție de cercetare a statului român, care să aibă un plan concret de cercetare a zonei sud – estului Transilvaniei, sau să aibă o filială aici, a afirmat pr. dr. Sebastian Pârvu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”
Dezbateri, prezentări și lansări ale unor publicații și alte activități științífice și culturale s-au derulat, la sfârșitulsăptămâniitrecute,înSfântu Gheorghe și în Covasna, în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice„Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”. Manifestarea a reunit numeroși specialiști – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, scriitori, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă şi cultură, din întrega țară. Comunicările acestora vor fi cuprinse în numărul următor al Anuarului „Acta Carpatica” și vor constitui o importantă sursă de documentare, la care vor avea acces toți cei interesați de istoria, cultura, civilizația și spiritualitatea românească din Sud – Estul Transilvaniei.
Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”, s-a desfășurat joi, la Sfântu Gheorghe, iar vineri și sâmbătă, în orașul – stațiune Covasna, în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, Asociaţia „Ştefadina” şi Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Asociației de tineret „GRIT” Covasna, Hotelului „Bradul” – Covasna, a hotelurilor „TTS”, „Montana”, „Dacia”- Covasna și al Asociației Cultural-Creștine „ Justinian Teculescu” Covasna. Sesiunea, organizată de peste două decenii, este recunoscută pentru valoarea contribuţiilor din domeniu cercetări istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti și conviețuirii interetnice din sud – estul Transilvaniei.
Ediția din acest an – a XXIII-a a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea MariiUniri, astfel că pe lângă probleme referitoare la istoria şi cultura naţională, majoritatea temelor prezentate au cuprins aspecte referitoare la: începerea și desfășurarea Primului Război Mondial, pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și ale istoriei şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei şi ale convieţuirii interetnice din zona Arcului Intracarpatic. În cadrul sesiunii au fost lansate mai multe apariții editoriale, lucrări de istorie națională, regională și locală și monografii ale unor localități și personalități din județele Covasna și Harghita
„Nu este prima acțiune pe care o organizăm și care este pusă sub semnul Marii Uniri. Ideea de centenar care trebuie sărbătorit în mod deosebit chiar ne motivează și parcă avem și mai mult elan în organizarea evenimentelor programate. Ne bucurăm de faptul că sunt foarte mulți cercetători care, pe lângă abordarea profesionistă, vin alături de noi cu inima și cu simțirea românească.” – a declarat pr. dr. Sebastian Pârvu,consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, organizator al manifestării.
La eveniment au susținut comunicări peste 60 de specialiști renumiți – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, scriitori, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă şi cultură, din peste 35 de localităţi din județele Covasna și Harghita și din întreaga ţară.
Potrivit dr. Ioan Lăcătușu, director științific – Centrul European de Studii Covasna – Harghita și coordonator al Sesiunii, evenimentul și-a propus să vină „în completarea numărului mic de cercetători, arhiviști, muzeografi, profesori, preoți și alți intelectuali interesați de problematica istoriei și culturii românești din județele Covasna și Harghita, prin solidaritatea aceasta exemplară a colegilor din întreg spațiul românesc”, dar, în același timp, a accentuat, din nou, „necesitatea implicării instituțiilor de profil ale statului, în cercetarea istorie și culturii zonei Covasna – Harghita”.
„Din păcate, nu putem identifica o instituție de cercetare a statului român, care să aibă un plan concret de cercetare a zonei sud – estului Transilvaniei, sau să aibă o filială aici, a afirmat și pr. dr. Sebastian Pârvu. Deoarece acest deziderat nu s-a realizat, am ajuns în această situație, când, după ani buni,am identificat prieteni statornici , cercetători, care deși activează la locurile lor de muncă și au alte teme de cercetare, găsesc timp să se aplece și asupra zonei noastre. Este un câștig, dar nu putem să nu tragem un semnal de alarmă și să solicităm, din nou, ca statul român să se implice, instituțional, alături de noi și să ne sprijine în tot ceea ce înseamnă cercetarea istorie și culturii zonei. Și anul acesta, au venit peste 60 de participanți din toată țara, oameni de prestigiu, cercetători de calibru, de valoare (…),și, pe lângă cei care au fost alături de noi în majoritatea celor 23 de ediții pe care le-am organizat până acum, avem și cercetători tineri care s-au alăturat nouă, pentru prima dată, și, desigur,este o bucurie pentru noi faptul că am reușit să organizăm și anul acesta sesiunea, din nou la Covasna. Ne bucurăm că avem binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care este alături de noi în tot ceea ce înseamnă activități culturale(…).”- a declarat pr. dr. Sebastian Pârvu.
Acesta a precizat că „în toate cele 23 de ediții ale Sesiunii, dezbaterile au urmărit cunoașterea adevărului istoric, dar niciodată manifestările nu fost îndreptate împotriva comunității maghiare.” „Noi am spus în repetate rânduri că dorim o conviețuire pașnică, dorim acțiuni în comun, cu respectarea identității tuturor, într-un areal multietnic și pluriconfesional (…)!” – a mai spus pr. dr. Sebastian Pârvu.
Ana Ciorici Costache