În intervalul 8-19 mai 2018, toţi cititorii care au uitat să înapoieze cărţile împrumutate, al căror termen de restituire a expirat de mai mult sau de mai puţin timp pot aduce înapoi volumele respective fără a plăti taxa de întârziere. Cărţile restituite în acest fel pot fi înapoiate la secţiile de unde au fost împrumutate sau pot fi aşezate în cutia amplasată în holul bibliotecii, transmit reprezentanții bibliotecii.

Potrivit acestora, în această perioadă, înscrierea în bibliotecă este gratuită.

Conform ultimelor date obținute de la directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, pe parcurcul unui an de zile se realizează an circa 70.000 de tranzacții de împrumut individuale, de către cei aproximativ 6.000 de cititori activi înscriși la biblioteca județeană. Din păcate, unii dintre aceștia „uită” din diverse motive să returneze cărțile împrumutate, iar penalizarea de numai 0,2 lei pe zi de întârziere nu este, se pare, o motivație suficient de puternică pentru a respecta termenul de împrumut. Accesul la materialele puse la dispoziția cititorilor de către instituție este foarte facil și ieftin, taxa de eliberare a unui permis de bibliotecă, precum și de vizare anuală a acestuia este de numai 3 lei, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc pentru aceasta doar 2 lei. În schimb, valoarea informațiilor pe care cititorii le pot culege dintre paginile volumelor oferite de bibliotecă, este inestimabilă.

Porțile Bibliotecii Județene „Bod Péter” sunt deschise publicului zilnic, de marți până sâmbătă, la secția împrumut: marți, între orele 08.00-19.00, miercuri-vineri, între orele 09.00-19.00, iar Sâmbăta între orele 09.00-13.00; sala de lectură este deschisă astfel: marți, între orele 08.00-19.00, miercuri, între orele 09.00-15.00, joi, între orele 09.00-19.00, vineri, între orele 09.00-15.00 și sâmbătă, între orele 09.00-13.00.

Potrivit reprezentanților instituției, „Scopul fundamental al Bibliotecii Judeţene <<Bod Péter>> este ca toţi cei care au nevoie de lectură şi/sau de informaţii culturale, profesionale şi de interes public, pentru activitatea lor de zi cu zi sau pentru a-şi petrece în mod util şi plăcut timpul liber, să o viziteze cu încredere. Bibliotecarii noştri au obligaţia de a reacţiona politicos, atent şi eficient la doleanţele şi exigenţele cititorilor. Trebuie să aibă grijă ca nici verbal, nici prin atitudinea sau modul lor de manifestare să nu cauzeze neplăceri utilizatorilor bibliotecii.”

În același timp, și vizitatorii bibliotecii sunt obligați să respecte un set de reguli, printre care tratarea cu respect a celorlalţi utilizatori, a bibliotecarilor şi a activităţii din instituţie, respectiv păstrarea curăţeniei; respectarea celorlalți cititori și evitarea perturbării liniştii şi a ordinii în sala de lectură, prin vociferare, discuţie sau convorbire telefonică telefoanele mobile trebuie închise în mod obligatoriu la intrarea în sala de lectură.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail