Ministerul Educației a anunțat marți, 2 iulie (a.c.), prelungirea perioadei de înscriere în învățământul profesional, inclusiv dual, pentru anul școlar 2024 – 2025.

Având în vedere prevederile Ordinului ministrului educației nr. 6.070/2023, conform cărora Comisia Națională de Admitere poate aproba, în situații justificate, modificarea datelor limită/perioadelor și evenimentelor din calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual, pentru anul școlar 2024 – 2025, a fost aprobată prelungirea perioadei de înscriere în învățământul profesional, inclusiv dual, prevăzută a se încheia pe 5 iulie, cu scopul de a asigura tuturor absolvenților de gimnaziu timpul necesar pentru a parcurge procedura de înscriere, a anunțat Ministerul Educației.

Astfel:

  • Perioada alocată completării fișelor de înscriere, precum și perioada de înscriere efectivă în învățământul profesional, inclusiv dual, se prelungesc până la data de 11 iulie 2024;

  • Validarea, de către Comisia județeană/a Municipiului București pentru învățământ profesional, respectiv de către Comisia județeană/a municipiului București de admitere, a listei candidaților admiși în învățământul profesional, respectiv a listei candidaților înscriși în învățământul dual, se va face până cel târziu la data de 19 iulie 2024, după parcurgerea etapelor prevăzute de calendarul admiterii.

Ca urmare a acestei modificări, celelalte etape ce trebuie parcurse de candidații care optează pentru învățământul profesional/învățământul profesional în sistem dual se vor modifica potrivit calendarului anexat.

„Facem precizarea că această modificare nu afectează în niciun fel calendarul, respectiv desfășurarea procedurilor de admitere în învățământul liceal teoretic.”- a precizat Ministerul Educației.

Cine poate opta pentru învățământul profesional?

Conform metodologiei admiterii, pot opta pentru învățământul profesional de stat elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.

Înscrierea în vederea admiterii în învățământul profesional de stat a elevilor din clasa a VIII-a și a absolvenților clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional de stat , eliberată de unitatea de învățământ gimnazial, cu posibilitatea înregistrării mai multor opțiuni în ordinea preferințelor exprimate de candidat în fișa de înscriere.

În ceea ce privește învățământul dual, în metodologia admiterii în învățământul dual pentru calificări de nivel 3, se arată că: „învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic cu următoarele caracteristici specifice: a) este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică; b) asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; Pot opta pentru învățământul dual elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.”

Potrivit aceleiași surse, înscrierea se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și fișă de opțiuni pentru învățământul dual, eliberate de unitatea de învățământ gimnazial. Înscrierea candidaților declarați admiși se efectuează, conform unui program afișat de unitatea de învățământ liceal sau prin poștă (cu confirmare de primire), pe baza următoarelor acte: a) fișa de opțiuni pentru învățământul dual, în copie; b) certificatul de naștere – în copie legalizată sau autentificată la unitatea școlară de proveniență; c) fișa medicală. Pentru absolvenții, care au fost respinși în etapa I de admitere, care nu s-au înscris la unitățile la care au fost admiși sau care nu au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional, inclusiv dual, și care solicită ulterior să se înscrie în clasa a IX-a la învățământul dual, precum și pentru cei care și-au încheiat situația școlară ulterior desfășurării etapei de admitere menționate în calendarul admiterii în învățământul dual de stat, comisia de admitere județeană va organiza a II-a și a III-a etapă de admitere, pe locurile rămase libere.

Pentru anul școlar 2024-2025, la nivel de județ sunt proiectate 33 clase profesionale. Oferta cuprinde 23 calificări profesionale ale celor  8 licee din județ.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail