Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va adera la Convenţia Primarilor – prin care se angajează să reducă emisiile de dioxid de carbon.

În şedinţa de la începutul acestei săptămâni, a Consiliului local Sfântu Gheorghe, s-a adoptat un proiect de hotărâre privind participarea Municipiului, în calitate de membru, la Convenţia Primarilor.

Aceasta este o iniţiativă a Comisiei Europene prin care autorităţile locale sunt sprijinite  în dezvoltarea de politici în domeniul energiei. Prin aderarea la Convenţia Primarilor, primăriile se angajează să sprijine obiectivele politicii energetice ale Uniunii Europene, reducând emisiile de CO2,  cu cel puţin 20% până în anul 2020, prin promovarea eficienţei energetice şi energiei durabile. Acest lucru va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii, la nivel local.

Autorităţile locale  care aderă la acest pact vor trebui să prezinte un Plan de acţiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referinţă al emisiilor, care să descrie modul în care administraţia locală îşi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 până în 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la semnarea acordului. De asemenea, semnatarii trebuie să prezinte un raport de implementare al planului de acţiune, cel puţin o dată la doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare şi monitorizare.

„Oraşele devin din ce în ce mai mult locuri în care se pun în aplicare idei noi şi proiecte inovatoare împotriva încălzirii globale. Oraşele sunt, în acelaşi timp, spaţiile publice în care este posibil să se găsească soluţii multiculturale şi intersectoriale, în care poate avea loc concilierea necesară între interesele private şi cele publice. Abordarea crizei schimbărilor climatice nu poate fi decât una holistică, integrată, pe termen lung şi, mai presus de toate, bazată pe participarea cetăţenilor. Acest tablou complex este cel mai bine gestionat la nivel local. Oraşele trebuie  să devină actorii principali ai punerii în aplicare a politicilor privind energia durabilă şi efortul lor trebuie sprijinit”, a afirmat Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs (potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene – www.europa.eu ).

Până în prezent, în Convenţia Primarilor au intrat 2.871 de primari, din peste 40 de ţări, conform site-ului oficial al Convenţiei Primarilor (http://www.eumayors.eu/).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail