Încet, încet, tot mai mulţi fermieri conştientizează avantajele practi­cării agriculturii ecologice, dato­rită faptului că produsele obţinute prin acest tip de agricultură aduc multe beneficii, atât fermierilor, cât şi consumatorilor. Doar că pentru implementarea acesteia este nevoie de timp şi de cunoştinţe în domeniu.

Pentru a informa cât mai bine fermierii cu privire la agricultura ecologică,  reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru  Agricultură  Covasna s-au deplasat la  Întorsura Buzăului, unde, la Casa de Cultură a fost organizată  o întâlnire cu cei  interesaţi.

Potrivit directorului executiv adjunct al APIA Covasna, Marius Popică, această zonă a fost aleasă fiindcă este printre cele care se pretează cel mai bine pentru agricultura ecologică. „Acolo sunt nişte asociaţii foarte puternice – Asociaţia crescătorilor de bovine de la Sita, Asociaţia de la Barcani, Întorsura are 4-5 asociaţii puternice de crescători. Am mers cu cei de la Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală, şi,  împreună am prezentat detaliat ce înseamnă agricultura ecologică”, a declarat Marius Popică.

Este de reţinut faptul că subvenţiile acordate pentru gospodăriile eco, nu sunt deloc de neglijat. Trecerea de la agricultura „clasică” la agricultura ecologică se face în timp, şi poate dura de la 2-5 ani. Perioadele de conversie, de trecere de la agricultura clasică la cea ecologică, depind de la un tip de producţie la altul, de la un tip de cultură la altul.

„Această perioadă, la fâneaţă, de exemplu, durează doi ani. În cei doi ani, dacă cineva introduce  agricultura ecologică, pentru 0,3 până la 5 hectare de teren,  primeşte 1.500 de euro, o dată pe an. Dacă trece la peste 100 de hectare, poate primi cam 3.800 de euro de exploataţie pe an. În acelaşi fel se calculează şi pentru animale. Dacă are peste 100 de capete de bovine, poate să mai primească încă 3.500 de euro pe an, pe exploataţia respectivă. După ce s-a încheiat perioada aceasta de conversie, fermierul poate să acceseze, pentru terenul respectiv, o măsură- pachetul 5, prin care primeşte anual 162 de euro pe an suplimentar, faţă de restul subvenţiilor pe suprafaţă, pe teren arabil şi aşa mai departe”, a explicat directororul adjunct al APIA Covasna.

Când fermierul a îndeplinit toate condiţiile impuse, primeşte un certificat de la o firmă de certificare, care atestă faptul că a respectat toate condiţiile solicitate. Responsabilitatea este mare, deoarece, firmele de certificare sunt verificate la rândul lor de Ministerul Agriculturii.

„Sunt nişte condiţii pe care, în momentul în care omul îşi ia angajamentul, trebuie să le şi respecte”, a atras atenţia în încheiere Marius Popică.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail