. . În clasa a VIII-a s-a calificat pentru prima dată la etapa națională a olimpiadei de matematică, iar de atunci a participat la competiții naționale în domeniu și a obținut rezultate deosebite.  Spre exemplu, în clasa a X-a a obținut medalia de argint la faza națională a Olimpiadei de matematică, iar în clasa a XI-a a obținut medalia de bronz.

Acum, Vlad Constantinescu este student în anul I la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București. Recent, tânărul a mai adăugat o medalie în palmaresul său, medalia de bronz, obținută de la Olimpiada Internațională de Matematică – South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS- competiţie universitară de excelenţă, ce se adresează studenţilor din anii I şi II, cu aptitudini şi performanţe înalte în domeniul matematicii.

Ediţia din acest an s-a desfăşurat în oraşul macedonean Ohrid, în perioada 3-8 martie, şi a reunit 91 de concurenţi din 23 universităţi de prestigiu din Bulgaria, Grecia, Iran, Macedonia, România, Slovenia şi Turkmenistan. Din România au participat concurenţi reprezentând 5 universităţi: Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Bucuresti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, ambele din Iaşi.   Despre pasiunea sa pentru matematică și despre rezultatele obținute de-a lungul timpului, Vlad ne-a spus mai multe în cadrul unui interviu.

Pentru început, te rog să ne spui cum ți-ai descoperit pasiunea pentru matematică și cum s-a manifestat aceasta?

Mărturisesc că deși în clasa I nu prea mă descurcam la matematică, mai târziu am descoperit că îmi place această disciplină, apoi, în gimnaziu am început să particip la mai multe concursuri și din liceu pot să spun că am devenit pasionat de matematică, în sensul că am început să studiez în plus, să-mi doresc să aflu lucruri noi. Doamna învățătoare Trifan Aurora și doamna profesoară de matematică din gimnaziu, Gavrilă Luminița, au descoperit talentul meu.

Unde ai urmat studiile, care a fost traseul pe care l-ai urmat pentru dezvoltarea acestei pasiuni?

În ciclul primar și gimnazial am studiat la Școala „Varadi Jozsef” din municipiu, în clasele IX- XII am studiat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, iar acum urmez cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității din București. Am ales această facultate, deși în clasa a XII-a nu știam exact ce să aleg între informatică sau matematică. Am ales matematica, în cele din urmă, deoarece mă pasiona cel mai mult.

Nu ai fost tentat să mergi la facultate în străinătate?

Nu pot să zic că am fost tentat să plec din țară. Sincer, nici nu prea m-am interesat de facultățile din străinătate, în primul rând deoarece este destul de costisitor. Deși poate primești burse și ai asigurată locuința, tot e o cheltuială mare. În al doilea rând, eu știam că în ceea ce privește nivelul la care se studiază este cam același lucru (…).

Ne-ai spus că ți-ai descoperit și ți-ai dezvoltat pasiunea pentru matematică începând să mergi la concursuri. Aș dori să ne spui mai multe despre competițiile la care ai participat și despre premiile pe care le-ai obținut, de-a lungul timpului, la matematică.

Printre concursurile mai importante la care am fost aș aminti concursul din clasa a VIII-a, când m-am calificat pentru prima oară la etapa națională la olimpiada de matematică, iar de atunci, până în clasa a XII-a am tot mers la națională, însă abia din clasa a X- a am reușit să obțin rezultate. Spre exemplu, atunci am reușit mă clasez pe locul 14 din aproximativ 70 de persoane și să obțin medalia de argint (…). Aceste concursuri m-au făcut să descopăr într-un alt fel matematica. Matematica de la olimpiade este cu totul diferită de ceea ce se face la liceu, pentru că este un grad mai mare de dificultate.

Aș dori să ne spui câteva cuvinte și despre competiția cea mai recentă la care ai participat. Ai obținut medalia de bronz la Olimpiada de Matematică, derulată în luna martie în Macedonia. Spune-ne te rog în ce a constat acestă competiție și cum ți s-au părut subiectele!

A fost un concurs internațional, de fapt, mai mult la nivel balcanic. A fost o singură probă de concurs, care consta în patru probleme. Fiecare universitate poate să trimită, din câte am înțeles, cel mult șase studenți. Au loc și niște preselecții, niște baraje înainte. Spre exemplu, la mine la universitate am avut trei baraje. Trebuia să dau două, dar a trebuit să dau și al treilea baraj, pentru că eram șapte persoane care aveam punctajele foarte strânse, iar profesorul cu care ne pregăteam a decis să dăm și al treilea baraj, în urma căruia un student a fost eliminat și din cadrul Universității noastre au participat șase studenți.

În ceea ce privește proba de la acest concurs, pot spune că problemele de la acest concurs, sincer, nu au fost prea pe gustul meu

Cât timp te-ai pregătit înainte de această olimpiadă?

Țineam două ore de pregătire, săptămânal, cu profesorul, însă a contat și pregătirea individuală.

Ce ai simțit când ai aflat rezultatul?

Eu știam cam ce punctaj voi lua, pentru că după atâția ani de concursuri știam mereu să mă autoevaluez. (…).

Ce dorești să faci după finalizarea studiilor universitare, spre ce carieră țintești?

Momentan, nu știu exact. Oricum, mi-ar plăcea o carieră în cercetare sau chiar ideea de a rămâne în mediul universitar… Rămâne să văd ce îmi va plăcea mai mult.

Dacă nu ai fi ales matematica, spre ce alt domeniu te-ai fi îndreptat?

Cred că spre informatică… Însă am ales matematica fiindcă, repet, m-a atras cel mai mult.

În final, te rog să ne spui ce sfat le-ai da elevilor care și-ar dori să facă performanță în matematică, să se dezvolte în acest domeniu?

Le-aș spune că este nevoie de multă muncă. Trebuie să aibă și talent, dar este nevoie de multă muncă. Degeaba ai talent dacă nu faci nimic. Așadar, le-aș transmite elevilor care sunt foarte pasionați de matematică și simt că au talent, înclinație spre matematică, să muncească foarte mult!

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail