Ziua mondială a teatrului va fi sărbătorită luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, printr-o serie de spectacole şi manifestări publice la care îşi vor da concursul actorii teatrelor Andrei Mureşanu”, Tamasi Aron”, Studio M” şi Cimborak”.

Evenimentul, care se va desfăşura pe data de 27 martie, va începe cu citirea mesajului Institutului Internaţional de Teatru în toate şcolile din oraş şi va continua cu spectacole şi o paradă a actorilor, costumaţi în diverse personaje, care vor străbate cu bicicletele centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Teatrul de păpuşi „Cimborak” îşi va deschide porţile pentru micii spectatori, şi nu numai, care vor avea acces pe scenă, în culise şi în ateliere.

Teatrul românesc „Andrei Mureşanu” va prezenta premiera spectacolului „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, regizat de Ana Mărgineanu, după un text scris de dramaturgul Ştefan Peca. Spectacolul, care se bazează pe poveştile locuitorilor, se înscrie în cadrul proiectului „Despre România, numai de bine” pe care cei doi l-au mai derulat la Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte şi pe care vor să îl continue şi în alte oraşe din ţară.

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au declarat 2014 „Anul jocului”, propunându-şi ca sub acest generic să faciliteze întâlnirea unui număr cât mai mare de cetăţeni cu actori şi trupe de teatru.

Coordonatoarea Biroului de Imagine a Primăriei Sfântu Gheorghe, Barta Monika a declarat pentru AGERPRES că nu doar luna aceasta, ci pe parcursul întregului an vor avea loc numeroase spectacole şi recitaluri în locuri mai mult sau mai puţin convenţionale, susţinute de actori din judeţul Covasna, dar şi de invitaţi din ţară şi străinătate. Printre evenimentele importante se numără cea de-a doua ediţie a Festivalului de artă contemporană PulzArt, precum şi cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului de teatru neconvenţional „Atelier”, iniţiat de dramaturgul Radu Macrinici, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România.

„Unul din ţelurile programului este şi acela de a aduce arta în stradă, să devină mai accesibilă unei largi pături sociale. Practic ne propunem să mişcăm şi oamenii care nu participă deloc sau participă foarte rar la evenimente culturale”, a spus Barta.

Ea a menţionat că aceste programe au şi menirea de a demonstra potenţialul şi vitalitatea culturală a municipiului Sfântu Gheorghe şi de a sprijini candidatura acestuia pentru titlul de „Capitala culturală europeană 2021”, pe care o va depune în numele a trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş.

„Capitala culturală europeană” este un proiect important al municipalităţii şi al societăţii civile din Sfântu Gheorghe şi nu numai (…) Cred că avem şanse şi suntem pregătiţi să ne luptăm şi cu Iaşiul, şi cu Clujul şi cu Timişoara”, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Anul trecut a fost „Anul sunetului şi al cuvântului” la Sfântu Gheorghe, adică al muzicii şi literaturii, 2015 va fi „Anul tradiţiei”, iar 2016 „Anul imaginii”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail