Sâmbătă, 8 aprilie 2017, de la ora 19.00, cu câteva ore înainte de Duminica Floriilor şi de începutul Săptămânii Mari, Opera Braşov propune numeroşilor săi fani un moment artistic de o factură aparte, cu o încărcătură spirituală deosebită: concertul–vocal simfonic extraordinar „Requiem” de Giuseppe Verdi, o lucrare de valoare excepțională ce va avea loc la Sala “Patria” .
Eveniment artistic
Marea Sărbătoare Pascală ce va fi serbată anul acesta pe 16 aprilie, la aceeaşi dată de ortodocşi ca şi de catolici, se apopie cu paşi repezi. În climatul de reculegere şi purificare spirituală ce caracterizează aceste zile de smerenie şi sobrietate, mai cu seamă pentru semenii care au respectat rigorile religioase şi au ţinut tot Postul, un eveniment artistic de o asemenea factură nu poate decât să-i înalţe din punct de vedere spiritual.
O capodoperă a literaturii muzicale vocal–simfonice
Conducerea Operei din Braşov, respective pianistul Ovidiu Mezei, ne spunea că a optat anul acesta pentru această formulă deoarece melomanii ştiu că „Requiem”-ul lui Giuseppe Verdi reprezintă o capodoperă a literaturii muzicale vocal-simfonice universale şi mulţi dintre ei şi-au exprimat încântarea că vor avea posibilitatea să asculte concertul extraordinar în nişte condiţii deosebite. Da, fiindcă Sala Mare de la “Patria”, unde evoluează Orchestra Filarmonicii braşovene, este o incintă modernizată, având o acustică excelentă.
Să precizăm pentru cititorii mai puţin familiarizaţi, că „Requiem”-ul este cunoscut şi sub numele de „Liturghia pentru morţi” (în limba latină „Missa pro defunctis”), fiind celebrată pentru odihna sufletului unui răposat, utilizându-se o formulă specială a Liturghierului Roman. În mod frecvent, dar nu obligatoriu, acest cântec amplu este celebrat în cadrul înmormântării. Termenul se utilizează pentru ceremonii similare în afara Bisericii catolice, mai ales în ramura Anglo-Catolică şi în anumite Biserici Luterane.Un serviciu funerar comparabil, dar cu o formă de ritual și text diferite, există şi în Bisericile Catolice Orientale şi cea Ortodoxă.
În afară ce celebra lucrare a lui Verdi, una la fel de cunoscută de acelaşi gen este „Requiem”-ul în re minor (KV 626) compus în anul 1791 de Mozart.
Revenind la capodopera verdiană să spunem că are şapte secţiuni şi 17 părţi. Ritmul este foarte viguros, muzica are dramatismul şi sublimul adresării către Dumnezeire. Secvenţa terifiantă din slujba funebră a ritului latin “Dies irae” se repetă cu obstinaţie. Sunt folosite intens violoncele care induc o atmosferă funebră, fiind sedcondate de trompete şi tobe. Finalul este magnific, reprezentând “Rugăciunea” în vederea Judecăţii de Apoi.
Melodii sublime și contraste dramatice
„Requiem” a fost compus de Giuseppe Verdi în memoria poetului italian Alessandro Manzoni, pe care compozitorul l-a preţuit. Concertul a avut premiera , la Milano, pe 22 mai 1874, la un an după moartea scriitorului. Compozitorul însuși s-a aflat la pupitrul dirijoral, ca de altfel și la reprezentațiile „Requiem”-ului din anii următori. Scriitorul și criticul muzical George Bernard Shaw a fost unul dintre cei mai mari admiratori ai acestei lucrări. Chiar pentru funeraliile sale a ales unul din momentele de final („Libera mea”) pentru a fi interpretat.
Alte detalii interesante am aflat de la colaboratoarea noastră, Cecila Toma, P.R. al Operei Braşov. În contextul muzicii sacre, această lucrare este una dintre cele mai des cântate la nivel mondial, alături de „Requiem”-ul lui Mozart. Muzica compusă de Verdi se concentrează în ritmuri viguroase, melodii sublime și contraste dramatice – așa cum a făcut-o şi în operele sale – pentru a exprima emoțiile puternice generate de text.
Peste 130 de instrumentişti, corişti şi solişti vocali
Sâmbătă, pe scena Sălii „Patria” va avea loc o desfășurare impresionantă de forţe artistice, peste 130 de instrumentişti, corişti şi solişti vocali își vor pune în valoare măiestria profesională, talentul pentru a interpreta această capodoperă.
Soliști vor fi soprana Cristina Radu, mezzosoprana Andrada Roșu ( de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca), tenorul Liviu Iftene şi basul Dan Popescu. În premieră, participă Corul Academic Radio (dirijat de Ciprian Țuțu), alături de Corul Operei Brașov (dirijat de Leonard Boga), ca și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral va fi maestrul Traian Ichim.
Urări de Sărbători
Acesta fiind ultimul spectacol înainte de Paşti, conducerea reputatei instituţii culturale din municipiul de sub Tâmpa ne-a rugat să transmitem spectatorilor din judeţul Covasna, prieteni statornici ai Operei braşovene, urările cuvenite în asemenea împrejurări, dorindu-le tuturor Sărbători fericite!
Horia C. Deliu