Conform unei frumoase tradiţii instaurate la Opera din Braşov de ani buni,  inaugurarea şi închiderea fiecărei Stagiunii se face  cu un spectacol extraordinar cu „Traviata”,  de Giuseppe Verdi. Această capodoperă nu lipseşte din repertoriul nici unei instituţii lirice din lume. Şi cu toate că premiera a avut loc în anul…1853  la Veneţia, iată că  după mai bine de un secol şi jumătate impresionează la fel de mult publicul, demonstrând că arta  adevărată  rămâne  nemuritoare.    

 Poveste celebră

Celebra operă „Traviata” de Giuseppe Verdi a fost scrisă pe un libret  de Francesco Maria Piave, având la bază romanul autobiografic „Dama cu camelii”, publicat în 1848  de Alexandre Dumas-fiul. După cum ne spune d-na Cecilia Toma, P.R. la Opera braşoveană,  „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei impresionează datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Cu certitudine, Violetta Valéry este unul dintre cele mai vibrante şi emblematice personaje din istoria Operei. Este o femeie care iubeşte viaţa cu patimă, fiind o fiinţă enigmatică. Violetta nu vrea să i se recunoască meritele, ea vrea să fie iubită!

Compozitorul  Verdi şi libretistul Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Eroina  devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Muzica sublimă transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Lucrarea conține adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

O distribuţie deosebită

Aşadar, sâmbătă  17 iunie 2017, de la ora 18.30, pe scena prestigioasei instituţii de artă din Ţara Bârsei  se va derula o reprezentaţie strălucită,  cu  invitaţi unul şi unul. În fruntea distribuţiei se va  afla  tânăra şi talentată Aurelia Florian, o artistă de anvergură internaţională, aplaudată pe marile scene ale lumii, „care din luna mai a acestui   an  – aşa  după  cum  ne-a declarat  cu  satisfacţie directorul Operei Brașov (pianistul Ovidiu Mezei) – este solista noastră”.

Interpretă de senzaţie a ultimilor ani în arta cântului, Aurelia Florian a strălucit  pe marile scene.  În toamna acestui an, ca o încununare a titulaturii onorante de  „O nouă Violetta Valéry”, distinsa  solistă va  evolua  în  Statele Unite  la Opera din San Francisco.

În reprezentaţia extraordinară  de sâmbătă, Aurelia Florian va fi  secondată de doi invitaţi de marcă.  Unul dintre ei este  tenorul Alin Stoica,  de la Opera   Națională Bucureşti  (în rolul tânărului îndrăgostit Alfredo Germont). Ni-l amintim cu plăcere pe interpret de  la Gală Aniversară ce a avut loc la finele anului trecut, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înființarea Operei Naționale București; a fost  un concert memorabil, unde a cântat alături de nume sonore ale scenei lirice.  Alin Stoica   are un repertoriu  bogat, din care fac parte roluri precum cel al lui Turiddu din „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni, cu care a evoluat la Teatro Pergolesi. A fost, de asemenea,  invitat să cânte la Bregenzer Festspiele (Austria) și la Festspiele Immling (Germania). Este prezent  frecvent şi în rolul Don José din „Carmen” de G. Bizet la   Opera Națională din Iaşi. Solistul a mai interpretat rolul  lui Alfredo Germont din „Traviata”  și în luna aprilie a acestui an pe scena Operei Naționale Bucureşti.

Al doilea invitat de marcă este baritonul Șerban Vasile, cel care îl va întruchipa pe Giorgio Germont. Din cariera sa  amintim succesul obținut la Opera Metropolitană  din New York în spectacolul „Falstaff” de G. Verdi, dirijat de celebrul James Levine, în care artistul a abordat rolul lui Ford. În luna ianuarie a lui 2017 a debutat  în rolul Valentin din „Faust” de  Ch. Gounod la Florența, pentru ca în martie a.c. să evolueze în acelaşi rol  la Israeli Opera din Tel Aviv.

Baritonul Şerban Vasile a abordat  în carieră roluri de referinţă precum Figaro în „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Dandini în „Cenuşăreasa” de G. Rossini, Figaro în „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, Nabucco în „Nabucco” de G. Verdi, Evgheni Oneghin în „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikoski, Brânzovenescu în „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu și Ștefan Neagrău, Morales în „Carmen” de G. Bizet, Theseus în „Oedipe” de G. Enescu, Belcore în „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, Marcello în „La Bohème” de G. Puccini, Enrico în „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti.

Așadar, sâmbătă seara, în „Traviata”, ne vom bucura de o distribuție de cinci stele, care va fi completată de prezenţa la pupitrul dirijoral a maestrului Giuseppe Carannante  din Italia, un nume cunoscut publicului roman.

Îşi  vor da concursul la reuşita acestui moment artistic de vârf şi soliştii instituţiei gazdă,  anume Gabriela Hazarian (Flora Bervoix), Alexandru Aghenie  (baronul Douphol),  Sonia Hazarian  (Annina), Claudiu Bugnar  (Gastone), Paul Tomescu  (marchizul d’Obigny), Dan Popescu  (dr. Grenvil), Irinel Felea (grădinarul), Dan Ionescu (majordomul).

O pată de culoare o va reprezenta evoluţia  soliştilor de balet Anca Branea şi Alexandru Fotescu. Regia artistică este semnată de regretatul maestru  Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele sunt creaţia Rodicăi Garștea, iar coregrafia aparţine  Nerminei Damian. Dirijorul corului este  prof. Leonard Boga.

Nu putem omite contribuţia importantă  a celorlalte compartimente de forţă ale Operei Brașov, anume Orchestra, Corul şi  Baletul.

 Soprana Aurelia Florian străluceşte în rolul Violettei Valéry

Soprana braşoveană Aurelia Florian   este  la ora actuală cunoscută în ţară şi peste hotare graţie mai cu seamă a interpretării memorabile a dificilului rol principal din „Traviata”, anume al  cochetei Violetta Valery, apărând  în numeroase montări. Având o sensibilitate  deosbită,  o frazare expresivă şi un joc actoricesc extraordinar, Aurelia Florian cucereşte de fiecare dată publicul.

Să precizăm însă că artista are în palmares şi alte  roluri  din creaţia verdiană, precum Lida din „Bătălia de la  Legnano”, Amalia în „Hoţii”, Luisa în „Luisa Miller”, dar mai ales, cum spuneam,  Violetta  din „Traviata”

Aurelia Florian   a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov, fiind  îndrumată de celebra  soprană de talie internaţională Mariana Nicolesco.  A intrat în atenţia  melomanilor acum zece ani, după ce  a câştigat Marele Premiu „Darclée” la Brăila, pentru ca în anul următor să reputeze un succes de anvergură internaţională. Artista a interpretat, în premieră absolută  în Catedrala „Saint Michel” din Bruxelles şi în Bazilica „Saint Christophe” din Charleroi, partea sopranei din „Requiem”-ul compozitorului român Marian Mitea, stabilit în Belgia. Artista  a fost aplaudată chiar  de reprezentanţii  familiei regale belgiene, prezenţi la spectacol.

Dar  Aurelia Florian a strălucit deopotrivă  şi în repertoriul puccinian, ca solistă a renumitului „Triptic” (Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi – în Anul Internaţional Puccini), ca şi în „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, dar şi în belcanto. A interpretetat  rolul Mimi din „Boema” de G. Puccini la New National Theatre Tokyo și Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod la Israeli Opera din Tel Aviv. Tot la Opera din Tel Aviv a fost distribuită, alături de Angela Gheorghiu, în rolul Magda din premiera „La Rondine” de G. Puccini.

La Opera Naţională Bucureşti, Aurelia Florian a fost aclamată în rolurile titulare din „Gemma di Vergy” şi, respectiv, „Parisina d’Este”, opere rare de Gaetano Donizetti, prezentate în premieră absolută în România,  bucurându-se de un mare succes în reprezentaţiile de la Castelul Peleş din Sinaia. Premiera cu opera „Celan” de Peter Ruzicka la Opera Naţională Bucureşti  în cadrul Festivalului G. Enescu, dirijată de compozitor a reprezentat un alt  triumf remarcat de presa din ţară şi de peste hotare.

În 2011  a câştigat Premiul I la Concursul „Spiros Argiris” din Sarzana, succes urmat de debutul său în „Traviata” la Festivalul de Operă din Sarzana, apoi la Pescara şi Massa Marittima. A studiat apoi cu soprana Raina Kabaivanska la Instituto Superiore di Studi Musicali „O. Vecchi – A. Tonelli” din Modena.

În octombrie 2012, în cadrul Festivalului Verdi din Parma se face remarcată în rolul Lida din opera „La Battaglia di Legnano”. În ianuarie 2013, debutează cu succes în „Luisa Miller” de G. Verdi la Opera din Tel Aviv, sub bagheta dirijorului Daniel Oren. În iunie 2013, se reîntoarce pe scena din Israel pentru a repurta un triumf răsunător în rolul Violettei Valery din „Traviata”. Tot în 2013, cântă în opera „Masnadieri” de G. Verdi în cadrul Festivalului din Parma, dar şi la Berlin.

În stagiunea 2014-2015, la „Israeli Opera” din Tel Aviv, a fost distribuită, alături de Angela Gheorghiu, în rolul Magda din premiera „La Rondine” de G. Puccini, în care  a apărut şi un alt braşovean, tenorul Marius Brenciu. Acelaşi rol din opera „La Rondine”, de data aceasta regizată de Rolando Villazon,  a dus-o şi pe scena de la „Deutsche Oper” Berlin. Să mai adăugăm că Aurelia Florian a mai cântat la Braşov  într-un  Spectacol extraordinar cu „Traviata” în încheierea Stagiunii 2013-2014, mai precis pe 28 iunie 2014, bucurându-se de un succes deosebit, cum se anticipează că va fi şi de această dată.

…Aşadar, există o sumedenie de atuu-ri pentru încă o reuşită memorabilă pe scena Operei din Braşov în încheierea actualei Stagiuni.

„Orpheus”, în cadrul Studioului Experimental de Operă

Şi, totuşi, cortina nu cade definitiv, deoarece  duminică, 18 iunie 2017, de la ora 18.30 va avea loc încă un eveniment artistic  pe scena  cochetei  săli din  strada Bisericii Române nr. 51,  în cadrul Studioului Experimental de Operă. Directorul şi profesorul Ovidiu Mezei ne-a informat că este programată o lucrare inedită din repertoriul liric universal, anume  „Orpheus” de Ch. R. von Glück. În distribuție apar  studenți ai Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov: Corina Purcărea  (Orpheus), Valerica Munteanu  (Euridice), Bianca Timaru  (Amore). Soliştii vor fi acompaniați la pian chiar de maestrul Ovidiu Mezei, profesor la Facultatea amintită, regia fiind semnată de cunoscuta soprană Valentina Mărgăraş, şi ea profesor-asociat, iar coregrafia îi aparţine maestrei  de balet, Ramona Mezei.

„Orpheus”, deseori întâlnită și cu titlul „Orfeu și Euridice”, este o operă având ca temă mitul lui Orpheu. Nimeni altul decât vestitul cântăreț din mitologia greacă, cel care a făcut eforturi deosebite ca să-și aducă înapoi soția, pe Euridice, trecută în neființă și ajunsă în Hades. Ca atare, a coborât cu lira-i măiastră în lumea subpământeană, iar cântecul său a fermecat auzul tuturor spiritelor de acolo. Proserpina, zeița prosperității și a primăverii, a fost de acord cu cererea lui Orpheu, cu condiția ca acesta să nu se uite după ea atunci când vor ieși din infern. Nerăbdător de a-și revedea soția, muzicianul  a nesocotit regula, iar Euridice a fost trimisă înapoi.

Premiera operei a avut loc la Burgtheater din Viena, în prezența împărătesei Maria Tereza, la 5 octombrie 1762, cu un libret în limba italiană și cu rolul titular scris pentru un contratenor. În 1774, Glück revizuiește opera pentru a putea fi cântată de un tenor, schimbând și libretul în limba franceză. Premiera acesteia a avut loc la 2 octombrie 1774, la Paris, iar această ultimă versiune fiind și cea care a rezistat în timp. Aria „J’ai perdu mon Eurydice” s-a păstrat și în repertoriul contemporan, fiind cântată deopotrivă de soprane (precum vestita Maria Callas), mezzosoprane (ca Vesselina Kasarova) sau tenori (de exemplu, Juan Diego Florez).

000

Nu putem încheia aceste consideraţiuni fără a vă informa, stimaţi cititori, că după spectacolele deosebite din acest weekend, vor mai fi două „Recitaluri de la ora 5” la Muzeul Casa Mureşenilor (în 21 şi 28 iunie a.c.), iar sâmbătă, în data de 8 iulie 2017, de la ora 19.00 artiştii Operei braşovene vor susţine  un Concert Estival în Piaţa Sfatului din frumosul oraş de sub Tâmpa.

Horia C.Deliu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail