. . Proiectul demarat de Crucea Roşie, împreună cu Asociaţia ProNobis şi Primăria Belin, în luna aprilie a anului trecut, prin care se dorea sprijinirea comunităţii în vederea contribuirii la dezvoltarea acesteia, a ajuns la final.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, filiala Județeană Covasna a Societății Naționale de Crucea Roșie Română, în parteneriat cu Asociația Pro Nobis și Primăria Belin, au anunțat închiderea proiectului ”Comuna în care mă simt bine”.
”Crucea Roșie – județul Covasna are activități în comuna Belin din anul 1991. Am avut acolo o structură de subfilială de Cruce Roșie a comunei Belin, și în anii care au urmat am mai lucrat împreună de mai multe ori și am avut activități permanente. Programul de iarnă care a început imediat după perioada Revoluției funcționează chiar și în zilele noastre, numai că am văzut o receptivitate și o mentalitate aparte din partea Primăriei, cu care gestionează problemele comunității locale, și aici vorbim despre o comunitate multietnică asta este foarte important. Este o comunitte multietnică unde peste 60% sunt de etnie romă, restul sunt maghiari și români și eu cred că asta ar putea să ne indice un model de mentalitate în care toată lumea se poate simți bine dacă lucrurile sunt tratate ca atare. Acesta a fost și scopul pentru care am dat titlul proiectului ”Comuna în care mă simt bine”. Omul sfințește locul și acolo unde se simte bine, și lucrurile merg bine dar pentru asta trebuie să fim puțin mai deschiși la minte și trebuie să avem o acceptare mai mare chiar dacă este vorba despre o altă cultură, o altă mentalitate. Chiar dacă suntem diferiți ca și oameni, tot aceiași suntem pentru că fiecare avem nevoile zilnice care de forte multe ori nu țin nici de cultură, nici de limbă sau religie. – a spus directorul Crucii Roșii, Papp Adolf.
Proiectul ”Comuna în care mă simt bine” a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG din România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 74.450,00 Euro, valoarea totală a proiectului fiind de 83.668,00 Euro. Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea comunității interetnice din comuna Belin și creșterea capitalului social pe termen mediu și lung. Toate activitățile proiectului, începând cu managementul proiectului, realizarea achizițiilor din cadrul proiectului, monitorizarea progresului implementării acestuia, precum și implicarea și instruirea partenerilor în realizarea Planului de Dezvoltare Comunitară, înființarea și derularea serviciilor sociale pentru adulți și copii din Centrul Social Multifuncțional, până la acțiunile de conștientizare din cadrul Campaniei ”Noi suntem responsabili” au țintit obiectivul propus de către implementatorii programului.
”Proiectul consta în dezvoltarea comunității și a comunei Belin, împreună cu toți locuitorii. Era un proiect multietnic pentru că în comuna Belin trăiesc alături persoane de etnie romă, români, maghiari și am dorit să dezvoltăm în privința asta conviețuirea între oamenii din comuna Belin. Au beneficiat de niște servicii care nu existau până la acel moment în Belin, servicii de informare și consiliere, serviciu de planificare familială, de mediere sanitară, aceste servicii rămân în comună. Am încercat să mai creăm niște servicii noi, spre exemplu îngrijirea persoanelor vârstnice, să oferim mese calde pentru 40 de copii, am creat niște servicii care nu existau înainte de proiectul nostru și sperăm să existe și în viitor. Oferirea mesei calde pentru copii va dura până la sfârșitul anului școlar, iar din luna septembrie vrem să reîncepem serviciul de îngrijire a persoanelor vârstnice, să îl facem permanent. Avem 90 de beneficiari, Crucea Roșie are o persoană angajată în comună. (…) Comunitatea a identificat ca și nevoie componenta ecologică, în cadrul planului de dezvoltare comunitară și noi am zis să facem o campanie intitulată ”Noi suntem responsabili” pentru a strânge gunoaiele, pentru a îmbunătăți managementul deșeurilor în comună, s-a identificat ca și o nevoie prioritară. Ca să schimbăm mentalitatea oamenilor, trebuie să umblăm și pe partea de problematică a sănătății, legat de managementul deșeurilor, pentru că dacă sunt gunoaie peste tot există și o problemă pe partea de sănătate. Am încercat să umblăm mai mult la mentalitatea copiilor pentru că noi considerăm că dacă lucrăm cu copiii este mai ușor să schimbi și mentalitatea adulților, pentru că, în cazul adulților e mai greu.” – a explicat managerul proiectului, Kernászt Huba Attila.
Proiectul s-a derulat în perioada 01.04.2015 – 31.03. a.c. iar implementarea lui a dus la atingerea unui număr destul de mare de realizări, printre care: înființarea unui Centru Social Multifuncțional, prin colaborarea a doi consilieri, un lucrător social, un mediator sanitar și 20 de voluntari; înființarea unui ONG pentru reprezentarea intereselor populației rome din comuna Belin – Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin; 1054 adulți au beneficiat de servicii de consiliere; 94 copii au participat regulat la programul integrat de dezvoltare a deprinderilor de viață; Au existat două acțiuni de igienizare în cadrul campaniei ”noi suntem responsabili” în perioada 21-25 septembrie 2015, respectiv de Ziua Mondială a Apei, în data de 23 martie a.c., implicând 762 de persoane și strângând aproximativ 14 tone de deșeuri. De asemenea, au existat acțiuni de renovare a locuințelor aparținând unor persoane sau familii defavorizate. S-a investit într-un serviciu de cardiologie cu telecitire prin dispozitiv EKG – ”Salvatorul comunitar” și au fost achiziționate trei imprimante multifuncționale, șase calculatoare portabile, un autovehicul pentru transport persoane și o remorcă pentru transport bunuri (haine, alimente pentru beneficiari), dar și un set de mobilier pentru Centrul Social.
Ioana Ardeleanu