Trupa „Osonó”, organizează, zilele acestea, prin Asociaţia Teatrală „Hoinarul”- „Bolyongó Színházi Egyesület” – o  tabără interetnică, în scopul creării unui spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru 23 de tineri români, maghiari și romi, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltare a personalităţii. Manifestarea se derulează cu co-finanțare din partea Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) – din cadrul Guvernului României.

 

Tabăra se desfăşoară între 4-10 septembrie, în comuna Lunca de Sus din Județul Harghita, a transmis ieri, managerul „Osonó”, Fazakas Misi.

„Este vorba de un proiect intercultural  intitulat <<tabaraOsonointeretnic#2017>>, co-finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) – Guvernul României- și are drept scop crearea unui spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru 23 de tineri români, maghiari și romi, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltare a personalităţii.”- a explicat Fazakas Misi.

În proiect sunt implicați și șase pedagogi cu experienţă în domeniul educaţiei formale și în activități extrașcolare ce ţin de educaţia interculturală.

Atelierele taberei sunt coordonate de către Fazakas Misi, profesor de arta actorului, conducătorul şi regizorul Teatrului „Osonó” și de Mucha Oszkár, actor al trupei.

Programul cuprinde jocuri de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dobândire a încrederii în sine, exerciţii de dezvoltare a personalității, exerciţii legate de arta și tehnica vorbirii, improvizație. Pe lângă atelierele teatrale, participanții vor efectua exerciţii de încălzire fizică şi mentală, în fiecare dimineață, iar în fiecare seară aceștia vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi a taberei.

 

„Prin acest proiect, <<Bolyongó Színházi Egyesület>> / <<Asociația Teatrală Hoinarul>> îşi propune să abordeze teme tabu sau care sunt ocolite / păstrate sub tăcere, cum sunt clişeele și prejudecățile care afectează apropierea şi comunicarea între persoane cu identităţi etnice şi culturale diferite; în acelaşi timp, tinerii maghiari, români şi romi sunt încurajaţi să vorbească despre probleme şi întâmplări cu care se confruntă în relaţiile interetnice, încercând să găsească împreună modalităţi de combatere a diverselor atitudini şi forme de  intoleranţă şi discriminare.” – a declarat Fazakas Misi.

 

De-a lungul timpului, „Osonó” a organizat tabere asemănătoare, în diverse localități din țară, dar și din străinătate.

 

Trupa şi-a început activitatea la Sfântu Gheorghe, în urmă cu peste două decenii, în mediul școlar. De câțiva ani funcţionează ca trupă independentă. De-a lungul timpului, „Osonó” a participat la numeroase festivaluri de teatru, din țară și din străinătate și a obținut diverse premii pentru activitatea sa.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail