Așa după cum v-am anunțat, stimați cituitori, în materialul de  prezentare al importantului eveniment muzical ce are loc în  aceste zile în vechiul burg Kronstadt de sub Tâmpa, melomanii vor avea parte de o mult-așteptată Premieră. Ne referim la opera „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, programată în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, ediția a XV-a.  

Ca atare, miercuri și joi, în 25 și 26 octombrie 2017, de la ora 19.00, are loc acest eveniment ce marchează încă o noutate: este pentru prima dată când pe scena  Operei din Brașov vor avea loc două spectacole consecutive cu distribuții internaționale de soliști, ce vor evolua alături de Corul și Orchestra instituției gazdă.

 

Un parteneriat benefic

 

Spectacolul marchează un nou parteneriat pe care Opera Brașov îl desfășoară cu Agenția de Impresariat Artistic „Schlote Productions Salzburg”. Cu această premieră, dar și cu o Gală de Operă, instituția brașoveană va pleca în luna noiembrie a acestui an într-un turneu european urmând a fi susținute concerte în Austria, Germania și Elveția. La pupitrul dirijoral al celor două reprezentații ale Premierei „Bal mascat” se vor afla maeștrii Luciano di Martino (Italia) și  cunoscutul nostru  artist al baghetei, dr. Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Corinna Boskovsky (Austria), iar scenografia îi aparține mereu inspiratei plasticiene Rodica Garștea. Dirijorul corului – Leonard Boga. Mișcarea scenică a fost gândită de tânărul și talentatul maestru coregraf Alexandru Fotescu, pe care se cuvine să-l felicităm în mod public pentru minunatul balet „Coppelia”, pe muzică de Léo Delibes, care a reprezentat cea dintâi Premieră  a actualei ediții a Festivalului, spectacol  ce a avut loc în data de 13 octombrie 2017, regia și adaptarea coregrafică aparținându-i.

 

Personaje  bine conturate

 

După cum ne-a relatat documentatul P.R.-ul Operei, Cecilia Toma, premiera absolută a lucrării „Bal mascat” a avut loc la „Teatro Apollo” din Roma, în ziua de 17 februarie 1859, bucurându-se de un succes imediat. A fost reluată pe 11 februarie 1861, la New York, și pe 15 iunie în același an, în Marea Britanie. Opera beneficiază de libretul scris de Antonio Somma, după „Gustave III ou Le bal masqué” a dramaturgului francez Eugène Scribe. Până a fi prezentată publicului, lucrarea și titlul acesteia au suferit numeroase transformări datorate cenzurii. De aceea, acțiunea din „Bal mascat” a fost plasată în Bostonul secolului al XVII-lea și are la bază povestea asasinării Regelui Gustav III al Suediei.

Pe lângă calitățile componistice deosebite, opera înfățișează personaje foarte puternice, bine echilibrate și conturate: Riccardo, conte de Warwick și guvernatorul Bostonului, Renato, prietenul său și, în același timp, secretarul personal, și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. De asemenea, una dintre cele mai importante figure ale operei este ghicitoarea Ulrica, cea care va conduce spre finalul dramatic. Povestea medievală expusă este plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt percepute ca fiind sacre, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabu-uri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump…

În ciuda finalului său tragic, opera are multe momente reușite, de combinare armonioasă a sublimului și ironiei, un amestec de tragism și comedie care i-a făcut pe mulți critici de specialitate să o eticheteze ca „shakespeariană”.

 

Două distribuții diferite

 

Și așa cum ne-a obișnuit conducerea Operei brașovene, vor fi două distribuții diferite, menite să pună în valoare cât mai mulți artiști, să creeze o emulație creatoare, dar și o concurență pe posturi. Afișul de miercuri, 25 octombrie, conține următoarele nume: Riccardo, conte de Warwick și guvernator al Bostonului – Riccardo Rados (Italia); Amelia, soția lui Renato – Annalisa D’Agosto (Italia); Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Miroslav Momekov (Bulgaria); Oscar, pajul lui Riccardo – Anna Delfino (Italia); Ulrica – Elena Suvorova (Rusia); Judecătorul – Claudiu Bugnar; Silvano – Graziano d’Urso (Italia); Servitorul Ameliei – Florin Grama; Samuel – Max Sahliger (Austria); Tom – Gianluca Di Canito (Italia).

Distribuția din 26 octombrie: Riccardo, conte de Warwick și guvernator al Bostonului – Luca Bodini (Italia); Amelia, soția lui Renato – Catarina Coresi (România); Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Graziano d’Urso (Italia); Oscar, pajul lui Riccardo – Elisa Maffi (Italia); Ulrica – Eter Khalvasi (Georgia); Judecătorul – Claudiu Bugnar; Silvano – Miroslav Momekov (Bulgaria); Servitorul Ameliei – Florin Grama; Samuel – Max Sahliger (Austria); Tom – Gianluca Di Canito (Italia).

Acestea fiind datele problemei, este de așteptat să se înregistreze un succes pe măsură.

 

Regizoarea Corinna Boskovsky, din Austria

 

Născută la Viena, dr. Corinna Boskovsky studiază teatrul, istoria artei și filosofia în orașul ei natal. În timpul studiilor obține experiență practică în diferite teatre și festivaluri vieneze și publică studii de teatru. Din 1989, lucrează pentru Konzertdirektion Schlote și colaborează, printre altele, cu ansambluri renumite (Deutsche Oper Berlin, Düsseldorfer Schauspielhaus, Schaubühne am Lehniner Platz). După ce participă în proiecte artistice la Theater an der Wien și la Opera de Stat din Viena, preia conducerea Compagnia d’Opera Italiana di Milano. Semnând regia musical-ului pentru copii, „Ritter Kamenbert”, obține primul mare succes în lumea germană, succes ce va fi confirmat de mai multe turnee repetate cu acest titlu. Cu musicalul-ul gospel „A Touch of Heaven” își extinde activitatea ca regizor. Din 2005 este regizorul permanent al Compagnia d’Opera Italiana di Milano și își cucerește un renume internațional prin producțiile anuale atent elaborate. În 2007 primește o invitație la Opera de Stat din Ruse (Bulgaria) pentru a regiza spectacolul cu opera „La Boheme” de G. Puccini. Între timp, lucrează și la European Shakespeare Days. În primăvara acestui an semnează regia spectacolului cu opera „Traviata” de G. Verdi, în 2016 – „Madama Butterfly” de G. Puccini, 2015 – „Tosca” de G. Puccini, 2013 – „La Boheme” de G. Puccini, 2012 – „Rigoletto” de G. Verdi, 2010 – „Il Trovatore” de G. Verdi, 2009 – „Bal mascat” de G. Verdi, titluri cu care Agenția de Impresiariat Artistic Konzertdirektion Schlote Salzburg efectuează turnee europene.

 

 

„Ai venit la mine, toamnă!”, recital la la Muzeul „Casa Mureșenilor”

 

Tot miercuri, 25 octombrie 2017, dar de la ora 17.00, are loc la Muzeul „Casa Mureșenilor”,  în cadrul tradiționalului Recital de la ora 5, un spectacol muzical intitulat „Ai venit la mine, toamnă!”. Interpretează cunoscuți artiști ai Operei Brașov: sopranele Valentina Mărgăraș, Corina Klein, Simona Mărcan, Lăcrămioara Schuller, tenorul Mihai Irimia, baritonii Lorand Cristian și Adrian Mărcan, bas-baritonul Marian Rește, alături de actrița Nora Vlad și pianista Simona Patriche.

În programul acestui recital, dedicat operei, operetei, dar și muzicii de film, precum și romanțelor, veți putea asculta, printre altele, momente din cunoscutele lucrări „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Prințesa Circului” și „Contesa Maritza” de E. Kalman, „Paganini” de Fr. Lehar, „Sânge vienez” de J. Strauss, dar și „Strangers in the Night”, „My Way”, „Les feuilles mortes”, „No puede ser”, precum și nemuritoarele creații populare și culte, melodii de suflet înrudite cu dorul, anume „La umbra nucului bătrân”, „Îți mai aduci aminte, doamnă?”, „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, „Crizanteme”.

 

Recital Extraordinar în încheierea Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, 2017

 

Vineri, 27 octombrie 2017, de la ora 18.30, la Sala „Patria” din Brașov, în finalul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, va avea loc un Recital Extraordinar susținut de soliștii Operei Brașov, acompaniați la pian de maestrul Ovidiu Mezei, directorul prestigioasei instituții muzicale din municipiul de la poalele Tâmpei.

Nu mai puțin de 23 de artiști vor încânta publicul cu un program deosebit de atractiv alcătuit din arii, duete și momente din opere și operete celebre: „Boema” și „La Rondine” de G. Puccini, „Elixirul dragostei” și „La Favorita” de G. Donizetti, „Vecerniile siciliene”, „Aida”, „Trubadurul”, „Rigoletto” de G. Verdi, „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach, „Nunta lui Figaro” și „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, „Liliacul” și „Sânge vienez” de J. Strauss, „Dragoste de țigan” și „Giudita” de Fr. Lehar.

Vor evolua Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Simona Mărcan, Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Anda Pop, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, Carmen Topciu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, Valentin Marele, Marian Rește, Nicolae Zaharia, Ștefan Schuller.

Va fi o încheiere în forță a evenimentului muzical al toamnei  din Țara Bârsei și județele limitrofe, care timp de o lună a încântat publicul meloman, oferind spectacole de înaltă ținută artistică, printre care și două Premiere.

 

Felicitări și mulțumiri

 

…Nu ne rămâne decât să-i felicităm în numele numeroșilor spectatori din județul Covasna prezenți la toate reprezentațiile, pe minunații  interpreți români și străini  ce au evoluat pe scena din Brașov în suita spectacolelor din cadrul  Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, ediția 2017,  urându-le noi succese profesionale!

Horia C.Deliu

  

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail