Sala „Gábor Áron” a Bibliotecii  Judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe va găzdui mâine, de la ora 18, o întâlnire cu publicul, ai cărei invitaţi sunt scriitorii Filip Florian şi Matei Florian, autorii romanului de mare răsunet Băiuţeii, respectiv poetul Lövétei Lázár László, traducătorul ediţiei maghiare a romanului, apărută în 2014 la Editura Bookart din Miercurea-Ciuc, cu titlul Kölyök utca. Gazda evenimentului va fi directorul bibliotecii, Szonda Szabolcs.

Stră-strănepoţi ai lui Ioan Slavici, oaspeţii noştri vor vorbi despre operele lor individuale, dar şi despre cartea de răsunet, scrisă la patru mâini”, romanul Băiuţeii, cât şi despre traducerea în maghiară a acestuia- a cărui ediţie va fi prezentată la Sfântu Gheorghe-  respectiv despre confluenţele dintre cele două literaturi.

La întâlnirea cu publicul ne aşteaptă şi o călătorie în timp pentru o „vizită” în tinereţea din anii 1970–1980, discuţie despre experienţe şi trăiri din România comunistă, văzute cu umor şi seriozitate prin prisma copilăriei şi adolescenţei, parabolă între timpuri şi lumi recente şi noi.

Întâlnirea cu cei doi scriitori români prestigioşi este cu atât mai interesantă, cu cât, în cadrul programului multianual La drum cu lectură”, câteva sute de absolvenţi de liceu din Sf. Gheorghe au primit drept cadou, în 2012 şi 2013, tocmai romanul Băiuţeii!

**

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii. Ambele titluri au ajuns deja la a patra ediţie. Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom din Iaşi, iar în străinătate, traduse în zece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) şi Animar (Egipt). Cel mai recent roman al său este Toate bufniţele (2012), câştigător al Premiului pentru „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar, ediţia a II-a.

Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A debutat cu poezie în revista Cuvîntul, în 1997. Începând cu 1998, este reporter şi, ulterior, titular de rubrică la Dilema (Dilema Veche). A colaborat cu reportaje, cronică literară şi teatru scurt la diferite publicaţii culturale şi la radio. În 2008 i s-a decernat premiul la categoria „Critică muzicală” în cadrul Galei Jurnalismului Cultural. La Editura Polirom a publicat romanul Şi Hams Şi Regretel (2009).

Lövétei Lázár László (1972) este redactor-şef al revistei culturale Székelyföld din Miercurea-Ciuc, laureat al mai multor premii literare prestigioase. A semnat mai multe volume de poezie şi de eseuri, traduce în maghiară nume marcante din literatura română contemporană.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail