Muzeul Naționalal Carpaților Răsăriteni a organizat, în cursul săptămânii trecute, la Casa memorială „Romulus Cioflec” Araci, în parteneriat cu Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, evenimentul cultural-literar tradiţional, în cadrul Zilelor „Andrei Șaguna”, intitulat „La umbra nucului bătrân”.
Scopul principal a fost lansarea revistei de literatură „Caietele de la Araci”, publicaţie a MNCR, anul VI, nr. 1(9), iunie 2018 (număr dedicat evenimentului național al Centenarului Marii Uniri, în mod special Unirii Basarabiei cu România, la care a participat și scriitorul Romulus Cioflec).
În deschidere, participanții au vizitat Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, au urmărit prezentarea „Romulus Cioflec și Unirea Basarabiei cu România” (activitatea lui Romulus Cioflec în Basarabia anilor 1917-1918, este una mai puțin cunoscută de public) și apoi s-a lansat nr. 9 al publicației „Caietele de la Araci” (revistă în care sunt publicate materiale și articole cu tematica Centenarul Marii Uniri) de către prof. dr. Luminiţa Cornea, redactor-șef și Prof. dr. Nicolae Scurtu, secretar de redacție.
Invitații la eveniment, colaboratorii permanenți ai revistei „Caietele de la Araci” au vorbit despre materialele lor și au citit fragmente din acestea. Pe lângă istoricul literar prof. dr. Nicolae Scurtu, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala București, au vorbit Ion Popescu Topolog de la Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor, poeta Mihaela Aionesei din Tg. Secuiesc, ing. Șerban Teculescu (Paris) și Luminița Cornea, redactor-șef.
Au fost prezenți și au vorbit membri ai familiei scriitorului Romulus Cioflec – fiicele Eleonora Popa și Gabriela Corodeanu (București), alături de nepotul Bogdan Negrea, precum și membri ai familiei Episcopului Justinian Teculescu – Șerban Teculescu (Paris).
Toți vorbitorii au apreciat revista, prin bogăția tematică și calitatea materialelor scrise de autori din zonă, din București, dar și din afara granițelor – un scriitor trăitor în Germania (Cornel Dimovici), două artiste plastice din Germania (Elena Graure-Manta) și din Turcia (Dalila Ozbay). Lecturile autorilor au fost aplaudate ceea ce înseamnă că au fost pe placul spectatorilor, fiind apreciate ca atare.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic apreciat de cei prezenți, susținut de Alexandra Voiculescu, elevă, clasa a XI-a, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov.
La o cană de ceai, în ambianța naturii de sub umbra nucului, toți participanții și-au manifestat dorința de a mai participa la manifestările culturale găzduite la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, comuna Vâlcele, jud. Covasna.
Cristina Ioana Felea-Baubec
Muzeograf PR