Volumul Profesioniștii noștri 21. Mihai Suciu – om de cultură și om de omenie este dedicat publicistului, scriitorului, profesorului, editorului, cercetătorului și omului de spirit românesc Mihai Suciu. Lucrare a apărut în colecția Profesioniștii noștri, din cadrul editurii Eurocarpatica, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita.
Mai întâi, câteva cuvinte despre colecția Profesioniștii noștri: inițiată împreună cu distinsa cercetătoare Ana Grama din Sibiu, în anul 2010, proiectul însușit de ÎPS Ioan își propune să omagieze intelectualii români din județele Covasna, Harghita și Mureș, sau pe cei din țară care au sprijinit păstrarea și afirmarea identității românești, din această binecuvântată zonă, în timpul vieții acestora, personalități care pot constitui modele pentru generațiile tinere.
Viabilitatea proiectului este dovedită de faptul că, în numai opt ani, în cadrul colecției menționate au apărut 22 de volume, urmând ca anul acesta să mai apără încă două, respectiv cele dedicate prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop din Tg. Mureș, și prof. Corina Bărăgan Sporea din Vama Buzăului. Să amintim că, până acum, în cadrul colecției au apărut volumele dedicate următorilor intelectuali din județele Covasna, Harghita și Mureș: Liviu Boar, Ioan Ranca, Ioan Lăcătușu, Ioan Micu, Ilie Șandru, Lazăr Lădariu, Mihai Trifoi, Ioan Solomon, Valer Dorneanu, Ion Ciurea-Weidner, Valentin Marica, Doinița-Ana Dobrean și acum Mihai Suciu.
Mărturisesc faptul că implicarea în coordonarea, îngrijirea, sau după caz, editarea acestor volume, a constituit o experiență de viață unică, o șansă de a comunica cu oameni de mare prestigiu intelectual și reală frumusețe morală, îmbogățindu-mă sufletește.
Câteva precizări despre volumul Profesioniștii noștri 21. Mihai Suciu – om de cultură și om de omenie.
Volumul apare la două edituri: Eurocarpatica din Sf. Gheorghe și Brăduț din Tg. Mureș, în colecţia Centenarul Marii Uniri, coordonator și prefațator subsemnatul, îngrijitor arh. Ana-Maria Crișan, distinsa soție a celui omagiat și traducere în limba engleză Brăduț C. Suciu – vrednicul fiu al familiei Suciu.
În spiritul adevărului, trebuie să evidențiem faptul că tot greul redactării, tehnoredactării, corecturii și editării volumul l-a dus familia Suciu. A fost o reală plăcere să colaborez cu asemenea profesioniști, de multe ori fiind surprins de perfecționismul lor, dar, în final, m-am convins că acest demers a fost pe deplin îndreptățit. Pentru toate acestea, mulțumesc familiei Suciu, deopotrivă lui Mihai, doamnei Ana Maria și lui Brăduț.
Având în vedere ponderea însemnată, în cuprinsul volumului, a paginilor redactate de Mihai Suciu – autobiografie, materiale publicistice și lucrări de cercetare, volumul este atât o lucrare omagială, cât și un volum de autor al publicistului, scriitorului și cercetătorului Mihai Suciu.
Volumul a fost lansat la Tg. Mureș, pe 22 martie a.c. și la Voșlobeni, pe 23 aprilie a.c., și s-a bucurat de o călduroasă primire din partea prietenilor, colaboratorilor și a mass-media locală, și nu numai.
Volumul începe cu o Precizare din partea lui Mihai Suciu și un Argument din partea subsemnatului.
Capitolul Tușe la un portret cuprinde 45 de mesaje, gânduri, mărturii, care mai de care mai frumoase, despre profesionistul și omul Mihai Suciu. De subliniat numărul mare al unor personalități cunoscute ale culturii și științei românești, al foștilor colegi, elevi, studenți, al consătenilor din Voșlobeni și din județul Harghita și, ca o notă specifică, al membrilor familiei Suciu – frați, surori, soție, fiu, nepoți etc.-oameni cu diverse și onorabile statute socio-profesionale, a căror mărturisiri surprind cititorul prin sinceritatea și firescul lor. Un singur exemplu, din mărturisirea intitulată simplu Mihai și semnată de Ana-Maria: „La alții, familia se reunește fericită la masă, ori la vreo petrecere. În familia noastră – subsemnata, Mihai și Brăduț -, familia își regăsește fericirea, reunindu-se în jurul unei cărți”.
Un loc distinct în structura volumului îl ocupă capitolul autobiografic intitulat Devenirea. De la „boțul de humă însuflețită”, la „trestia gânditoare”, în care talentul scriitorului este valorificat pe deplin. Practic, acest capitol dezvoltat, în perspectivă, poate să devină o lucrare de sine stătătoare. Paginile referitoare la copilăria autorului sunt antologice și trimit cititorul cu gândul la nemuritoarele Amintiri din copilărie ale lui Ion Creangă. Ele pot constitui lecturi suplimentare recomandate elevilor din Voșlobeni și împrejurimi. Sunt parcurse, apoi, cronologic, cu har, echilibru și într-o frumoasă limbă românească toate etapele vieții sale, de la „primul scâncet… bărbătesc”, la „deșertul din clepsidră”.
În capitolul Din cărțile publicate sunt prezentate selecțiuni din cele cinci volume ale scriitorului Mihai Suciu – „Părinţii noştri, ţăranii”; „Raţia de har”; „America, prezent continuu”; „Prutul dintre noi”; „Obligaţi timpului lor” –, care pun în evidență pagini reprezentative din opera literară și publicistică a lui Mihai Suciu.
În mod firesc, urmează capitolul Referințe critice, care cuprinde recenzii redactate de critici avizați, personalități recunoscute pentru profesionalismul și exigența cu care s-au aplecat asupra volumelor prezentate.
Capitolul Abordări teoretice – referate, comunicări, teze permite cititorului să cunoască o altă fațetă a personalității complexe a lui Mihai Suciu, respectiv pe cea a cercetătorului, care, de data aceasta folosește discursul, conceptele și metodologia specifice cercetătorilor interdisciplinare din domeniul științelor socio-umane:
O adevărată revelație o constituie capitolul intitulat Teza de doctorat – structură, fragmente referate, în care cititorul are posibilitatea de a cunoaște opera de maturitate a cercetătorului Mihai Suciu, operă care încununează o viaţă dedicată activității cărturărești, respectiv teza de doctorat intitulată „Teatrul, dincolo de teatru. Paradigma teatrală a spectacolului mediatic”, redactată sub conducerea științifică a prof. Univ. Dr. Mihai Sin. Numai citirea referatelor întocmite de specialişti de înaltă ținută științifică, sunt edificatoare asupra valorii tezei de doctorat elaborată de Mihai Suciu, teză care surprinde prin originalitatea conținutului și mesajului său.
În final, volumul cuprinde Colaborări în volumele altor autori sau colective, articole publicate în publicația online muresmedia.ro, în anii 2016 -2017, autografe, redate selectiv și Repere imagistice
În aceste texte ne reîntâlnim cu publicistul care nu a umblat pe căi bătătorite, ci dimpotrivă a avut și are discursul actualizat la semnele timpului prezent, pe omul implicat în viața cetății, pe intelectualul atât de legat de meleagurile natale și, nu în ultimul rând, pe Omul, cu O mare, Mihai Suciu, înzestrat cu un buchet de calități morale și intelectuale, care sunt puse în evidență în volumul de față.
Felicitări Mihai Suciu! Felicitări și sincere mulțumiri familiei Suciu – doamnei Ana Maria și lui Brăduț! Mulțumim tuturor celor care au contribuit la apariția acestui volum, care rămâne mărturie peste timp despre un distins om de cultură și om de omenie, din Voșlobenii Harghitei, dar și despre satul natal, despre minunata sa familie și, în același timp, despre societatea românească, cu luminile și umbrele ei, la cumpăna dintre aceste secole și milenii.
Dr. Ioan Lăcătușu