Proiectul „Editura Eurocarpatica – 25 de ani în slujba istoriei și culturii românești din Arcul Intracarpatic”

Semnal editorial și publicistic – „O Candelă în Carpați, Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei și Harghitei. Cincisprezece ani de la înființare”, volum publicat și tipărit cu binecuvântarea, sprijinul și coordonarea ÎPS Părinte Ioan Selejan – Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, volum îngrijit de Dr. Ioan Lăcătușu și Drd. Nicoleta Ploșnea, apărut la Editura „Grai Românesc”, Miercurea-Ciuc, 2010, 1200 pagini.

Volumul are o semnificație aparte pentru conștiința spirituală autentic românească, din interiorul și din exteriorul Arcului Intracarpatic fiindcă este o adevărată cronică a vieții spirituale, culturale și comunitare ortodoxe și românești din cele două județe – Covasna și Harghita, din ultimii cincisprezece ani. (…)

Întorcându-ne la conținutul cărții, în capitolul Instituții de cultură ale Episcopiei Covasnei și Harghitei, sunt prezentate instituțiile de cultură laică și bisericească înființate din inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, care funcționează în subordinea Eparhiei Covasnei și Harghitei, respectiv: Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu Gheorghe; Centrul Cultural „Patriarh Miron Cristea” din municipiul Miercurea-Ciuc; Muzeul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” din orașul Toplița și Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă Română din municipiul Sfântu Gheorghe. Cu alte cuvinte, aici și acum, vom prezenta și insista (chiar cu riscul de a ne repeta) pe capitolul Manifestări cultural-științifice și de spiritualitate ortodoxă, care se referă la manifestările organizate și proiectele implementate de către instituțiile de cultură din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, precum și cele desfășurate în parteneriat cu alte instituții de cultură și asociații culturale, ca: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Arhivele Naționale, Centrul de Cultură Arcuș, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni, Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, Fundația Culturală „Miron Cristea”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

În acest cadru, sunt prezentate programele următoarelor manifestări: Zilele Andrei Șaguna, Zilele Miron Cristea, Universitatea de Vară Izvoru Mureșului, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”, Zilele Nicolae Colan, dar și a altor activități de cultură românească și spiritualitate ortodoxă, organizate, în perioada 1994-2009, în Arcul Intracarpatic.

Dimensiunea științifică și culturală a publicației este evidențiată de studiile și articolele publicate, majoritatea având ca temă problematica identității românilor din Arcul Intracarpatic, în istorie și în contemporaneitate și conviețuirea lor cu concetățenii maghiari. Având în vedere profilul publicației și importanța sa documentară, s-a acordat spațiu generos, corespunzător, prezentării „inițiativelor, demersurilor și acțiunilor” întreprinse de asociațiile culturale românești, majoritatea sub egida Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna, pentru păstrarea și afirmarea identității culturale, confesionale și lingvistice într-un mediu multietnic și pluriconfesional, eliminarea unor discriminări care vizau românii numeric minoritari în cele două județe și pentru stoparea unor proiecte autonomiste și separatiste promovate de unii lideri ai maghiarilor din zonă. Capitolul dedicat programelor principalelor manifestări științifice și culturale, organizate de asociațiilor membre ale Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna, a fost extins prin publicarea unor rapoarte și informări despre activitatea unor instituții și asociații partenere care au fost active, în ultimii ani, în spațiul public local, regional și național.

De asemenea, volumul de față cuprinde și alte numeroase articole și studii, scrise și semnate, cu multă competență științifică și seriozitate apologetică și misionară, de diferiți preoți și slujitori ai altarelor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei. În capitolul dedicat personalităților comunității românești din Arcul Intracarpatic este publicat un eseu despre personalitatea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan – păstorul sufletesc și liderul incontestabil al românilor din județele Covasna și Harghita. Așa după cum am evidențiat în nenumărate ocazii, un rol providențial pentru dăinuirea credinței ortodoxe și a românității în această parte de țară, l-a avut înființarea, acum cincisprezece ani, a Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei și întronizarea în scaunul arhieresc a Preasfințitului Părinte Episcop Ioan Selejan. Pe lângă binecuvântatul rol de păstor sufletesc al încercaților săi credincioși, și neodihna punerii temeliei unui cadru instituțional și juridic de largă perspectivă, pe lângă revigorarea vieții bisericești în toate parohiile, construcția și reconstrucția bisericilor – multe aflate într-o avansată stare de degradare, a așezămintelor monahale, încadrarea parohiilor cu preoți și salarizarea personalului clerical și neclerical, Părintele Arhiepiscop Ioan este cunoscut și recunoscut pentru rodnica Sa păstorire întru Slava lui Dumnezeu, a Bisericii noastre strămoșești și drept-măritoare, cât și în slujba Neamului nostru românesc. Este menționată implicarea Înaltpreasfinției Sale în viața publică la nivel național, regional și local; bogata agendă a participării la manifestări internaționale, numeroasele întâlniri cu personalități din țară și străinătate, dar și ipostazele inedite de factor de echilibru geostrategic, sfetnic al principalilor conducători ai țării, promotor al păcii interetnice și interconfesionale, manager, constructor, ctitorul unor instituții de cultură și spiritualitate românească, sprijinitorul și finanțatorul unor instituții și proiecte economice, culturale, școlare și sociale, mijlocitorul relațiilor cu reprezentanții administrației centrale la cel mai înalt nivel, inițiatorul unor parteneriate cu instituțiile administrației publice locale, ocrotitorul sărmanilor și multe altele.

Din cuprinsul publicației, nu lipsesc nici ecourile din mass-media ale principalelor evenimente, proiecte și manifestări științifice, culturale și civice organizate de asociațiile și instituțiile culturale românești din localitățile aflate la izvoarele Oltului și Mureșului, articole preluate din publicațiile locale și regionale, colectivul editorial aducându-le mulțumiri pentru interesul manifestat față de activitatea asociațiilor științifice, cultural-creștine și civice românești din Arcul Intracarpatic și pentru contribuția adusă la cunoașterea activității acestora, de către importante categorii de public din cele două județe, din întreaga țară și nu numai. Totodată, în cuprinsul volumului, sunt prezentate și publicații editate de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, respectiv „Grai Românesc” – foaie de spiritualitate ortodoxă a Episcopiei Covasnei și Harghitei, și „Angvstia” – anuarul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, cu menționarea titlurilor și numele autorilor principalelor studii și articole apărute în publicațiile respective.

Un loc distinct îl ocupă capitolul „Din mărgăritarele ortodoxiei și culturii românești”, care cuprinde studii și articole cu tematică teologică, de istorie bisericească, etnografie, sociologie, semnate de cadre didactice universitare, cercetători, muzeografi, arhiviști, doctoranzi, preoți, profesori, din județele Covasna și Harghita și din principalele centre universitare din întreaga țară, colaboratori ai publicațiilor editate de Eparhia Covasnei și Harghitei și tineri care au fost sprijiniți în pregătirea și cercetarea lor de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan.

Capitolul In Memoriam. Preoți, cântăreți, epitropi, ctitori și binefăcători înscriși în cartea veșniciei, este dedicat evocarii memoriei preoților și laicilor din Eparhia Covasnei și Harghitei trecuți la cele veșnice, în perioada anilor 1994-2009, personalități locale care au participat activ la tot ceea ce s-a înfăptuit pe tărâmul Bisericii Ortodoxe și culturii românești, în această binecuvântată perioadă.

În capitolul Anexe, sunt consemnate informații sintetice despre un spectru larg de aspecte care oferă, în cifre și date precise, imaginea complexă a ceea ce s-a realizat în 15 ani de la înființarea noii Eparhii, sub păstorirea rodnica a ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan. Astfel, cititorul poate afla informații concrete și date exacte despre: numărul credincioșilor ortodocși din Eparhia Covasnei și Harghitei, la recensământul populației din anul 2002; membrii Adunărilor Eparhiale din perioada anilor 1994-2009; membrii Consiliilor Eparhiale din perioada anilor 1994-2009; membrii în Adunarea Națională Bisericească în perioada anilor 1994-2009; preoți hirotoniți de ÎPS Ioan în perioada 1994-2009; preoți și mireni cărora li s-au acordat distincții bisericești. În Addenda, sunt prezentate copii după unele documente și fotografii privind momente principale ale vieții bisericești, culturale, civice și sociale din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, din perioada 1994-2009.

Prin bogatul său conținut, prin cantitatea și calitatea informațiilor, și prin forma sintetică de prezentare a acestora, volumul „O candelă în Carpați” – coordonat, cu multă competență științifică și abnegație sufletească, de către cercetătorii Dr. Ioan Lăcătușu și Drd. Nicoleta Ploșnea, reprezintă o cronică grăitoare despre „starea Ortodoxiei și Românității” din Arcul Intracarpatic, la cumpăna dintre aceste secole și milenii creștine. Lucrarea în cauză reprezintă o contribuție la cunoașterea istoriei celor două județe românești, căci autorii și protagoniștii ei sunt cât se poate de obiectivi și de echilibrați în acțiunile, activitățile, judecățile, atitudinile și realizările lor, așa cum îi stă bine oricărui creștin și român, care emite opinii și concluzii, întemeiate pe reconstituirea faptelor și oferă explicații în măsură să aducă unele lămuriri necesare lumii, istoriei și societății românești, contemporane.

Așadar, cartea de față este de o imperioasa actualitate care invită la multă luciditate, discernământ și dreaptă socoteală. Este o lucrare foarte bogată, densă și în același timp concisă, cu care ar trebui să se întâlnească atât intelectualii cât și credincioșii țării și Bisericii noastre, în calitate de membrii ai Ei, pentru a înțelege cât mai bine urmările și consecințele înstrăinării și izolării pentru acest popor, care astăzi, mai mult ca oricând, este chemat să-și asume destinul istoric al strămoșilor săi!…

Drd. Stelian Gomboș
(2010)

***

Proiectul „Editura Eurocarpatica – 25 de ani în slujba istoriei și culturii românești din Arcul Intracarpatic” este inițiat și implementat de conducerea Editurii „Eurocarpatica” și redacția cotidianului „Mesagerul de Covasna”.

Proiectul are ca obiectiv o mai bună cunoaștere a istoriei și culturii românești din Arcul Intracarpatic, prin multiplicarea numărului celor interesați, respectiv, a cititorilor statornici ai au cotidianului „Mesagerul de Covasna”.

Pentru realizarea obiectivului proiectului, în perioada martie-septembrie 2025, săptămânal, în paginile ziarului „Mesagerul de Covasna” de vineri, va fi prezentat un volum apărut la Editurile „Eurocarpatica” și „Grai Românesc”.

Astfel, vor fi readuse în atenția cititorilor interesați, 25 de valoroase cărți și publicații, prezentate de cunoscuți oameni de știință și cultură, din țară și străinătate.
Pentru marcarea celor 25 de ani de ani de rodnică activitate a Editurii Eurocarpatica, în acest an, vor mai fi organizate un colocviu, o expoziție itinerantă și un ciclu de conferințe.

Mesagerul de Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail