Pe 8 Martie se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Internațională a Femeii, întruchipare a gingăşiei și maternității. Trebuie ştiut că în multe ţări data de amintită este considerată şi Prima zi a Primăverii, fiind simbolizată de o lalea.
Debutul primăverii calendaristice a reprezentat un prilej pentru bărbați de a dărui un mărţişor şi un buchețel de ghiocei mamelor, soțiilor, fiicelor, prietenelor, colegelor. La scurt timp, iată pe 8 Martie, avem din nou un eveniment fericit, sărbătorit pretutindeni în lume – Ziua Femeii.
Istoria ne arată că semnalul a fost dat de manifestaţiile de protest ale militantelor sociale din mai multe state din Europa la începutul secolului trecut. Atunci un mare număr de femei au ieşit în stradă alături de femeile muncitoare pentru a-şi apăra interesele salariale, solicitând condiţii decente în activitatea pe care o prestau, cerând şi dreptul la vot. Acţiuni revendicative de răsunet au avut loc începând cu anul 1911 în câteva ţări dezvoltate din punct de vedere economic, aşa apărând ulterior şi ideea desemnării unei Zile a Femeii.
După Primul Război Mondial acest deziderat a cam fost dat uitarii. La sfârșitul anilor 1960 ideea a fost readusă la viață de unele grupări feministe, Ziua Femeii fiind cinstită mai ales de către unele organizații politice de stânga. Ulterior Sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară, până când s-a im-plicat Organizația Națiunilor Unite în 1975, iar din anul 1977 Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 Martie drept Ziua Internaţională a Femeii.
…În suita manifestărilor artistice dedicate Zilei Femeii în zona noastră se înscrie și Concertul extraordinar „Romanță pentru Mama”, care va avea loc sâmbătă, 8 Martie 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei din Brașov.
Să mai spunem că duminică, 9 martie, are loc un eveniment cu caracter religios, anume comemorarea sacrificiului Celor 40 de Sfinți Mucenici.
Horia C. Deliu