Un cabinet de nutriție – dietetică a fost deschis, recent, la Sfântu Gheorghe, însă, pe lângă activitățile specifice acestui domeniu, cei interesați pot participa, acolo și la ședințe de gimnastică facială. Cele două ramuri se completează, consideră proprietara acestuia, Domokos Izabella.

 „La început, derulam  activități ce țin de gimnastica facială. Am absolvit un curs în acest sens, la Budapesta.”- a declarat Domokos Izabella. Ulterior, și-a deschis un cabinet de profil, în municipiu, însă nu a abandonat prima sa pasiune. Astfel, cei care trec pragul cabinetului său, găsesc, în aceeași locație, și o sală dedicată gimnasticii faciale.

„Gimnastica facială este recomandată atât femeilor, cât și bărbaților. O ședință durează o întreagă oră, constând în diverse exerciții;  grimase care se fac cu<< gantere>>, să spun așa, <<ganterele>> fiind, de fapt, mâinile noastre (…). După vârsta de 27 de ani, pielea începe deja să își piardă din elasticitate. Făcând gimnastică facială, prin creșterea forței musculare, crește și mușchiul și ridică pielea, deci poți să revii, într-un fel la pielea feței de odinioară, să îți remodelezi chipul, fără bisturiu și fără tratamente faciale costisitoare. Eu cred că gimnastica facială și nutriția se completează. Foarte mulți oameni se gândesc: <<de ce să slăbesc, dacă pielea feței mea se va lăsa?>> Atunci, făcând gimnastică facială, poți scăpa de aceste gânduri. Aici ai oportunitatea de a slăbi și de a face și gimnastică facială, între timp.”- a declarat Domokos Izabella. Aplecarea pentru nutriție și dietetică este una mai veche, a precizat aceasta. Coordonând fundația „Izabella”- înființată în urmă cu 17 ani și adresată persoanelor grav bolnave, și –a dat seama că dorește să încerce să facă ceva pentru a preveni boli, care, de multe ori, pornesc de la un stil de viață dezordonat și de la alimentație.

„Cum m-am decis să mă îndrept spre domeniul nutriției și dieteticii? Lucrând în cadrul Fundației Izabella și începând  să mă gândesc ce se poate face pentru a preveni boala. (…) Din acest motiv, am dorit să fac ceva (…) și m-am gândit că trebuie să fac asta prin mișcare și nutriție. De fapt, nutriție și dietetică nu înseamnă să ții diete peste diete, ci să îți schimbi stilul de viață, să te ții de acel stil de viață, de cum te trezești, până te culci. Stilul de viață sănătos înseamnă foarte multe!”- a spus Domokos Izabella. În ceea ce privește pregătirea sa în nutriție – dietetică, Izabella a precizat că a absolvit programul de studii de licență derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și pe cel de studii de masterat la Facultatea de Biologie, din cadrul Universităţii „Babes – Bolyai” din Cluj Napoca.

„Eu mi-am făcut lucrarea de disertație din rezistența la insulină. Foarte multă lume nu știe că rezistența la insulină se poate influența și că rezistența la insulină, totodată, este anticamera diabetului zaharat. Din păcate, toată lumea încearcă să controleze acest lucru doar prin recoltarea sângelui pentru glicemie. Ce pot să spun eu e că prin insulinemie + recoltarea sângelui pentru glicemie se poate calcula rezistența la insulină. Insulinemia nu este o analiză uzuală, ca atare, ea nefiind gratuită (și costă începând de la 50 de lei).” – a spus Izabella.

Planuri de diete și de mișcare, personalizate

Aceasta a menționat că în cadrul cabinetului ei va alcătui planuri de diete, dar și planuri de mișcare, personalizate. Cei interesați pot să se programeze

„Stilul de viață va fi personalizat pentru fiecare persoană care vine aici. Foarte importantă este mișcarea. Trebuie să avem grijă de alimentație, dar trebuie să facem și mișcare. Eu, ca și nutriționist, nu voi face recomandări celor care nu vor să facă mișcare. Cine dorește să vină la mine, trebuie să știe că nu va slăbi cu diete peste diete. Cei care apelează la mine trebuie să știe că aici se va putea slăbi, cu gimnastică și cu dietă, însă nu repede, dietă, însemnând, de fapt, stil de viață sănătos. (…) Vom elabora planuri de diete; planul de mișcare, sport – pentru că și mișcarea trebuie făcută cu atenție (…). Cei care doresc să slăbească și cei care doresc să își facă o idee despre nutriție și dietetică, sunt bineveniți. Oricând, oricine poate să vină, cu programare în prealabil, la numărul de telefon 0744.300.339. În prima ședință vom discuta despre stilul de viață anterior (…). Apoi voi propune câteva analize de sânge, înainte de a face recomandări în acest sens. Recoltările de sânge le vom face la cabinet (…). Scopul meu este să pot învăța oamenii să devină proprii lor nutriționiști și să nu depindă de mine după ce parcurg ședințele (…).”  – a spus Domokos Izabella.

Prezentări pe teme de nutriție și dietetică, la cabinet

Dânsa a precizat că va susține și prezentări pe teme de nutriție și dietetică, la cabinetul său.

„Voi ține și prezentări, în grup, aici, la sediu, și facem înscrieri în acest sens. Vom porni de la bazele nutriției – pentru că dacă nu ai câteva cunoștințe elementare, nu ai cum să valorifici informațiile cu care intri în contact; și apoi vom putea vorbi despre orice ține de acest domeniu, doar că va trebui să știu cine ce dorește, ca să pot structura prezentarea.”- a spus Izabella.

 

„Trebuie să mâncăm doar atunci când ne este foame”

 

Întrebată câte mese ar trebui să servim pe zi, aceasta a răspuns:

„În opinia mea, trebuie să mâncăm doar atunci când ne este foame – adică de 4, 5 ori, de 6 ori, deci, nu mâncăm întotdeauna la fel. Nu poți forța pe cineva să mănânce cinci mese, trei mese principale și două gustări, dacă omului nu îi este foame.

Ideea că mergem acasă și trebuie să mâncăm pentru că toată lumea stă la masă, și nouă nu ne e foame, este greșită. Trebuie să facem în așa fel încât să ajungem să avem fiecare din familie, deodată, senzație de foame. Este important și să nu mâncăm până nu mai putem. Când simțim senzația de sațietate, trebuie să ne ridicăm de la masă. Personal, nu mănânc mezeluri, și mă refer, în special la mezeluri din comerț, care conțin nitrați. Sunt lucrări științifice care au prezentat că nitrații afectează mai ales copiii și adolescenții (…). Deci, eu, personal, consum în special alimente făcute în gospodărie (..). Unele persoane elimină glucidele (carbohidrații) din alimentație. Carbohidrații sunt consumați preferențial de celulele roșii și de celulele nervoase ale creierului. Sunt lucrări științifice care descriu dietele fără carbohidrați, însă la adolescenți la copii produc tulburări cognitive. (….) Eu cred că soluția este să mâncăm echilibrat, să evităm mâncărurile pregătite în untură și ulei ars, iar dacă totuși consumăm aceste mâncăruri, să se întâmple cât mai rar și să le consumăm alături de legume crude.”- a spus Izabella.

Aceasta a transmis și un mesaj cititorilor:

„Cred că  toți ne dorim să trăim bine, să avem o casă frumoasă, o mașină bună, dar în primul rând, trebuie să avem grijă ca propriul nostru organism să fie o <<casă>> foarte bună. Sufletul nostru <<trăiește>> zi de zi, într-un corp, iar viața se menține atâta timp cât acesta  rezistă, iar acest lucru depinde dacă alegem sau nu o <<marfă>> de calitate pentru corpul nostru. Mai degrabă mâncăm mai puțin, dar mâncăm ceva de calitate și să nu mâncăm doar ca să fim sătui. Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm!”

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail