Un studiu de impact privind „Ridicarea calității educației din municipiul Sfântu Gheorghe” întocmit la cererea Municipalității, în baza datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Institutul Național de Statistică – Direcția Județeană de Statistică Covasna și de Consiliul local Sfântu Gheorghe, arată faptul că în ultimii cinci ani populația școlară din oraș a scăzut dramatic.
Sistemul educațional al municipiului Sfântu Gheorghe a suferit, în ultimii cinci ani, o reducere de aproximativ 37,5 clase/grupe, susține studiul realizat la cererea Primăriei. Cauza principală ar fi direcția descendentă a natalității, care se manifestă atât la nivel național cât și la nivel local. Datele statistice referitoare la natalitate arată faptul că numărul copiilor născuți, atât la nivelul județului Covasna, cât și la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, este în continuă scădere, ceea ce, spun specialiștii, va determina și în continuare scăderea populației școlare.
„În municipiul Sfântu Gheorghe, din anul școlar 2012-2013, până în 2016-2017, populația școlară s-a diminuat cu 941 de elevi/preșcolari. Calculând în medie cu 25 de copii (preșcolari/școlari) putem afirma faptul că în ultimii cinci ani sistemul educațional al municipiului Sfântu Gheorghe s-a redus cu aproximativ 37,5 clase/grupe. (…) Chiar dacă aproape la fiecare unitate poate fi identificată o scădere, proporția acestei scăderi diferă de la o unitate la alta, ceea ce arată că, strategiile de „supraviețuire” ale unităților de învățământ sunt diferite.”, se arată în studiu.
Conform grilei de prezentare a „Evoluției populației școlare în unitățile de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe”, cele mai mici diferențe între unitățile de același tip se identifică în cazul grădinițelor, iar cea mai mare diferență există între numărul elevilor din Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” și celelalte școli gimnaziale municipiul Sfântu Gheorghe.
De asemenea, cea mai mare scădere a populației școlare, (250 de elevi – echivalentul a 41,7%), se înregistrează la Liceul Tehnologic „Kos Karoly”, urmat de Școala Gimnazială „Godri Ferenc” cu 38,8 procente (273 de elevi); Școala Gimnazială „Ady Endre” cu 18,8% (133 elevi) și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” cu 17% (78 de elevi).
În câteva unități, populația școlară a crescut
Potrivit aceluiași studiu, în trei dintre unitățile de învățământ din municipiu numărul elevilor s-a aflat în creștere în ultima perioadă. Astfel, Liceul Teologic Reformat a înregistrat o creștere cu 65,9%, mai exact cu 207 de elevi; Școala Gimnazială „Nicolae Colan” o creștere cu 7,7% (51 de elevi); iar la Școala Gimnazială „Neri Szent Fulop” numărul elevilor a crescut cu 4,8%, respectiv 23 de elevi.
Secțiile române – cele mai afectate
Același studiu relevă faptul că cele mai afectate au fost secţiile cu predare în limba română ale unităților de învățământ din municipiu, iar din cauza numărului scăzut de elevi, în ultimii cinci ani Liceele Tehnologice „Kos Karoly” și „Puskas Tivadar”, dar și Şcoala Gimnazială „Godri Ferenc”, și-au desființat aceste secții, rămânând doar cu cele de predare în limba maghiară.
„Scăderea populației școlare a afectat, în ultimii cinci ani, atât secțiile cu predare în limba română cât și secțiile cu predare în limba maghiară. Comparând rezultatele celor două linii de predare se constată o diminuare mai accentuată a numărului elevilor/copiilor de la linia română, față de linia maghiară. (…) Scăderea efectivelor de elevi/copii este accentuată la Liceul Tehnologic „Kos Karoly” și Școala Gimnazială „Godri Ferenc”, la ambele secții de predare. Tot la acest indicator poate fi menționat și Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, care în ultimii cinci ani a pierdut 130 de elevi, echivalent cu 10,5% a numărului elevilor înscriși în această unitate în anul școlar 2012-2013 (această unitate de învățământ fiind cu predare integrală în limba maghiară). Dintre unitățile cu predare în limba română la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” a scăzut cu 17,1% numărul elevilor. Dintre grădinițe poate fi evidențiat GPP „Csipike”, unde la secția maghiară s-a înregistrat o creștere de 25,7% (plus 39 de preșcolari), iar la secția română o scădere de 41,1% (minus 37 preșcolari).”, se mai arată în material.
Pe baza datelor statistice, prezentate în studiul privind evoluția populației școlare din municipiul Sfântu Gheorghe, experții au stabilit că în perioada 2012- 2016 efectivele au scăzut cu circa 8,32% (941 elevi): „În acest studiu, experții s-au limitat la prelucrarea datelor pe ultimii cinci ani, dar dacă extindem perioada de raportare rezultă că în perioada 1996- 2013 evoluția populației școlare la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe arată o scădere alarmantă: de la 17642 elevi în 1996, la 11553 elevi în 2013, ceea ce reprezintă o scădere procentuală de 34,51%”. Aceasta s-ar datora, conform datelor prezentate, ratei reduse a natalității, schimbării domiciliului, dar și abandonului școlar la nivelul învățământului primar și gimnazial.
Reorganizarea învățământului profesional și tehnic, la nivelul municipiului, este iminentă
Una dintre propunerile experților, în urma concluziilor prezentate în studiu, a fost ca începând cu noul an școlar să fie efectuată o fuziune prin absorbție a celor patru unități de învățământ profesional de stat, astfel încât la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe să se creeze două centre de învățământ profesional: Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” cu Liceul Tehnologic „Kos Karoly”, respectiv Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron” cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.
„S-au identificat următoarele argumente: stabilitatea școlii se va asigura prin școlarizarea în medie a circa 800 elevi în fiecare an școlar. Unitățile noi create în urmarea organizării asigură o eficiență sporită a actului educațional prin organizarea pe verticală, de la învățământul profesional la școala postliceală. Prin reorganizarea rețelei școlare se elimină clasele cu efective mici de elevi prin comasarea claselor de același profil/calificare profesională în cadrul aceleiași unități școlare. Prin comasarea unităților școlare de același tip –„Berde Aron” și „Constantin Brâncuși”, care acoperă aceleași domenii de pregătire profesională: comerț, economic, turism și alimentație, estetica și igiena corpului omenesc – se elimină paralelismele nejustificate existente în formarea profesională.”, motivează aceștia.
Ioana Ardeleanu