În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sfârşitul săptămânii la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Covasna, directoarea Angela Negoiţă a ţinut să transmită anumite informaţii importante pentru fermieri.

Angela Negoiţă, director APIA Covasna

Astfel, aceasta a dorit să le spună oamenilor din agricultură faptul că, deşi termenul limită la care trebuia să se încheie controlul pe teren era 30 septembrie, acesta s-a finalizat mai repede. „Printr-un efort depus de angajaţii serviciului de control teren din APIA, controlul pe teren s-a încheiat pe 31 august, cu succes, spun eu, pentru că această mobilizare exemplară a angajaţilor se datorează faptului că trebuie să plece la Alba. Aici există un eşantion de 2.500 de ferme de controlat, iar noi, fiind în aceeaşi regiune cu Alba, APIA central face un apel către toate centrele judeţene din regiunea respectivă, fapt pentru care din toate judeţele din regiune vor pleca, în funcţie de munca pe care şi-au terminat-o, una, două sau  trei echipe. Luni (astăzi n.red.) vom pleca cu trei echipe la Alba Iulia unde reprezentanţii APIA Covasna vor controla fermele numai pe agro-mediu, pentru că pentru teledetecţie trebuie un instructaj separat iar noi n-am avut teledetecţie de când este APIA. Data de 31 septembrie este data limită impusă de Bruxellles, de încheiere a contractului, pentru ca fermieriii care şi-au depus cereri pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) să poată lua un avans la sfârşitul anului”, a explicat Angela Negoiţă, directoarea APIA Covasna.

Aceasta a precizat că nu s-au găsit nereguli majore la controlul pe teren. „Cetăţenii chiar au înţeles că nu este corect să declare mai mult decât au, pentru că la controlul pe teren se constată şi atunci e scos de la plată. Au înţeles că sancţiunile curg dacă nu sunt disciplinaţi şi corecţi (…) Cu siguranţă că, din 2006, de când s-a înfiinţat APIA şi până acum, oamenii au înţeles că este indicat ca ei să fie corecţi, şi chiar sunt (…) Dacă dumnealor sunt corecţi şi dosarul este eligibil, noi plătim cu dragă inimă, fără să punem piedici. Judeţul Covasna e 80 % preponderent agrar. Aceşti oameni trebuie să primească aceşti bani. Este o formă de încurajare a muncii ţăranului, pentru că nu este un ajutor dat degeaba”, a mai spus Angela Negoiţă.
Despre campania de primire a cererilor pentru schema de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, specia bovine, Angela Negoiţă a precizat că la sfârşitul lunii august s-a încheiat şi această campanie, iar anul acesta,  faţă de anul, trecut s-a înregistrat o scădere a numărului de cereri. „Această campanie s-a încheiat, anul acesta depunându-se 3.380 de cereri pentru 30.600 de capete. Faţă de anul trecut când am primit 3.399 de cereri pentru 31.743 de capete, avem o uşoară scădere. Anul trecut s-a acordat suma de 410 lei pe cap de bovină, însă pentru anul acesta nu putem să spunem, încă, ce valoare va avea subvenţia, deoarece se ţine cont de numărul de bovine care sunt înscrise”, a spus doamna Angela Negoiţă.

În ceea ce priveşte schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, trebuie să se ştie că Ministerul a prelungit termenul până la data de 20 septembrie. „Ministerul a dat o prelungire până în 20 septembrie, decalându-l pe cel iniţial care era 31 august. Până în acest moment avem 2.389 de cereri, pentru 10.587 de capete. În 20 septembrie putem să discutăm de campanie închisă, şi atunci vom vedea şi suma pe care trebuie să o primească fiecare solicitant, pe cap de vacă”, a explicat directoarea APIA Covasna.

Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei de presă se referă la acordarea suportului specific pentru furnizarea laptelui în instituţiile şcolare şi programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Angela Negoiţă ne-a spus că solicitanţii sunt Primăriile, prin Consiliile Judeţene, însă autorităţile locale pot să solicite chiar şi direct, termenul limită pentru cererile de aprobare sau de actualizare (pentru cei care au cererea depusă), fiind 7 septembrie.„Cererea de plată pentru semestrul II al anului şcolar 2010- 2011, este până în data de 30 septembrie, fără penalităţi. Se mai primesc în octombrie şi noiembrie, însă vor fi penalizări- octombrie 5 % şi noiembrie 10%”, a adăugat Angela Negoiţă, directoarea APIA Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail