Analiza principalilor indicatori a activităţii turistice din judeţul Covasna, în primul semestru al acestui an, evidenţiază creşteri importante.

Astfel, sosirile în principalele structuri de primire turistică au crescut, în primele 6 luni, de peste două ori faţă de perioada cores­punzătoare a anului trecut, înregistrându-se un număr de aproape 38.000 de turişti.

La hoteluri numărul de turişti sosiţi – 26.402, a crescut cu aproape 39% faţă de primul semestru aI anului trecut. Hotelurile au găzduit aproape 70% din turiştii sosiţi în judeţ.

La pensiunile turistice şi agroturistice creş­terea a fost, în prima jumătate al acestui an, de aproape 88%, înregistrându-se 7.116 de turişti, respectiv, cca. 19% din numărul total de sosiri.

În ce priveşte numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică, în judeţul Covasna s-a înregistrat în primul semestru al acestui an o creştere de peste 20%, faţă de perioada corespunzătoare din anul 2010.

Indicele mediu de utilizare netă a locu­rilor de cazare din judeţ a fost în primele 6 luni din acest an de 33,2%, mai mic decît cel înregistrat în perioada corespunzătoare din 2010 cu 3,3%.

La recenta masă rotundă dedicată re­lansării turismului balnear, organizată la Bucureşti pe 27.07.2011, printre măsurile propuse, inclusiv de CCI Covasna, s-a solicitat: ♦ Eliminarea impozitului de 16% la tichetele de vacanţă Reducerea TVA-ului la 5% la pachetele de servicii balneo şi de sănătate Acordarea primelor de vacanţă în sistemul bugetar numai sub forma de tichete de vacanţă, stimulându-se astfel circulaţia turistică internă, turismul balnear preventiv.

Pentru a facilita capacitatea autorităţilor locale de a creşte investiţiile în modernizarea staţiunilor balneare s-a propus ca 50% din redevenţa aferentă exploatării surselor de ape minerale, de factori terapeutici naturali, să rămână la dispoziţia acestora, urmând a fi utilizate exclusiv pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii turistice.

CCI Covasna a fost şi este implicată major, de aproape două decenii, în susţinerea turismului balnear al judeţului, efectuând numeroase demersuri pentru valorificarea potenţialului balnear al zonei – atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Convingerea este aceea că, turismul, cel balnear în special, reprezintă o alternativă a dezvoltării durabile a judeţului Covasna, iar la nivelul ţării turismul de valorificare a factorilor naturali de tratament reprezintă domeniul cu potenţial competitiv la nivel european, România deţinând peste o treime din resursele terapeutice naturale ale Europei.

Dipl.ec. Herman Rosner

Preşedinte CCI Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail