Oraşul Blaj este situat la 37 de kilometri de municipiul Alba Iulia, în judeţul Alba, fiind cunoscut şi prin faptul că a fost denumit, de marele poet Mihai Eminescu, „Mica Romă”, potrivit https://primariablaj.ro/ şi https://ziarulunirea.ro/.
Pe lângă Palatul Cultural, Catedrala Sfânta Treime, Câmpia Libertăţii, Crucea lui Iancu, Stejarul lui Avram Iancu, Muzeul de istorie „Augustin Bunea” ori Castelul Mitropolitan, Teiul lui Mihai Eminescu este un obiectiv turistic care merită să fie văzut.
Declarat monument al naturii, Teiul lui Eminescu se află la marginea nordică a oraşului, în apropierea şoselei ce duce spre Târnăveni, precizează https://primariablaj.ro/.
În primăvara anului 1866, poetul „nepereche” al românilor a străbătut lungul drum care lega Bucovina de cetatea culturii transilvănene, dorindu-şi să vadă oraşul Blaj, despre care îi vorbise atât de frumos profesorul său de limba română Aron Pumnul, originar de pe aceste meleaguri.
Ajuns pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei şi, privind de acolo – de sus – oraşul, şi-ar fi ridicat pălăria în semn de omagiu, exclamând cu entuziasm: „Te salut din inimă, Mică Romă! Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”, notează https://primariablaj.ro/, https://ziarulunirea.ro/, www.blajinfo.ro şi www.infoblaj.ro.
La Blaj, Mihai Eminescu a fost găzduit de Ştefan Cacoveanu, timp de aproape două luni – pe Calea Oţelului, la văduva Laura lui Goszi, unde mai locuiau şi Georgiu Bucşa, Teodor Toles şi Ion Paul, viitor profesor universitar de estetică, menţionează site-ul www.infopensiuni.ro.
În oraşul Blaj, pe casa în care a locuit poetul în 1866, se află o plăcuţă comemorativă care specifică acest lucru. Tot în oraşul transilvănean pot fi admirate clădirea Seminarului Teologic Greco-Catolic (frecventat de Mihai Eminescu pe durata vacanţei de vară din anul 1866), o statuie a poetului naţional amplasată în parcul central al municipiului la 28 noiembrie 1991, precum şi monumentul dedicat marelui om de cultură – operă a artistului Ioan Cândea -, inaugurat la 20 iunie 2006, notează site-urile www.dacoromania-alba.ro şi www.informatii-romania.ro.
„Coborâm spre oraş, pe aleea pietruită şi, doar puţin mai jos întâlnim Teiul lui Eminescu. Marele nostru poet naţional a trecut prin aceste locuri… Găsim un panou (…) şi indicatoare spre cele două atracţii din zonă. În imediata vecinătate a teiului este un mic monument închinat lui Mihai Eminescu.”, scrie https://sites.google.com/, amintind că pe malul lacului din apropiere, „poetul venea adesea”.
AGERPRES
***Explicaţie foto din deschidere: Teiul lui Eminescu din Blaj, 1968.