Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat joi, la preluarea mandatului, că a cerut să se facă o evaluare a profesorilor care nu au obţinut nota 5 la examenul de titularizare, urmând ca ulterior să ia o „decizie corectă”, „bazată pe un studiu”.
„Deja în prima zi de mandat, am cerut să facem o evaluare în sensul acesta, să vedem câţi anume dintre profesori nu obţin (n.r. – nota 5). În acelaşi timp îmi doresc să văd şi de unde provin, formarea lor iniţială unde s-a realizat, pentru a lua o decizie corectă şi bazată pe un studiu în cadrul Ministerului Educaţiei”, a susţinut Anisie.
În context, premierul Ludovic Orban, prezent la minister, a evidenţiat sistemul de învăţământ finlandez care performează datorită unei salarizări corespunzătoare şi a programelor de formare continuă a cadrelor didactice, model care ar putea fi preluat şi în România.
„M-am uitat la sistemul finlandez. Sistemul finlandez selectează din universităţi cei mai buni absolvenţi, îi motivează cu un salariu mare la angajare, iar ecartul între salariul pe care îl primeşte un tânăr profesor debutant care intră în carieră şi salariul pe care îl primeşte la final de carieră nu este aşa de mare cum este la noi. Mai mult decât atât, există sisteme continue de formare, adică se investeşte în cadrele didactice, în creşterea capacităţii lor de a relaţiona cu copilul, de a transmite cunoştinţele, de a găsi cele mai bune forme de transmitere a cunoştinţelor în toate mediile. Trebuie să urmăm şi să încercăm să implementăm nişte modele de succes care funcţionează în alte ţări”, a spus Orban.
AGERPRES