Deși a ieșit cu doar câteva zile în urmă pe porțile tipografiei, „Insomniile bufniței”- antologie de autor- cel de-al 8-lea volum semnat de Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, a obținut deja primul premiu, în deschiderea Salonului Național de literatură și artă „Rotonda Plopilor Aprinși”.
Aflat la a VIII-a ediție Salonul Național de literarură și artă „Rotonda Plopilor Aprinși” a debutat loc la Râmnicu Vâlcea, joi, 10 mai (a.c.), în organizarea Fundației Culturale „Curierul de Vâlcea” și Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu și sub înaltul patronaj al Instituției Prefectului Vâlcea.
Deschiderea festivă a manifestărilor a avut loc în prezența a numeroși invitați, din țară și de peste hotare, personalități din sfera culturală.
Programul a cuprins, printre altele, lansări de carte, recitări, momente muzicale, dar și Gala Premiilor Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” și Festivalului Cărții la Râmnic, și decernarea Trofeului „CERURILE OLTULUI” pentru; Poezie, Proză scurtă, Roman, Teatru, Publicistică și eseu contemporan, Critică și istorie literară, Revistă literară, Artă plastică, Muzică, Editură și decernarea Premiului Special al revistelor „Rotonda valahă” și „Cervantes”.
Poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, a obținut Trofeul „CERURILE OLTULUI” – la categoria „poezie”, pentru noul său volum „Insomniile bufniței” – antologie de autor.
Volumul este cel de-al 8-lea ce poartă semnătura poetei din Târgu Secuiesc, după „Cerșetori de stele” -apărut la Editura „ArtBook” din Bacău, în anul 2011, „Anotimp (i)legal – lumina”- publicat Editura „Ateneul Scriitorilor”, în 2013, „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014, la Editura „Eurostampa” Timișoara; „Surâsul dintr-o lacrimă- apărut la aceeaşi editură, în 2015; „Cămașa de sare”- apărut la Editura „Vatra Veche” Târgu Mureș, în 2016; „Anotimp sihastru”- apărut la Editura „Ștefadina” București, în 2016 și „Zodia palmelor tale”- apărut la Editura „Libris” Brașov, în 2016.
Publicat la Editura „TipoMoldova”, „Insomniile bufniței”- antologie de autor- 2018, face parte din colecția „Opera Omnia”, un proiect susținut de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, ne-a spus autoarea, care a mărturisit că materializarea acestei lucrări reprezintă o dorință mai veche de-a sa.
„<<Insomniile bufniței>> 2018, cel de-al 8-lea volum de poeme – antologie de autor – este povestea copacului cu trunchi gârbovit care într-o zi a visat să fie drept precum semenii săi, și să-și înalțe fruntea spre Soare. Un vis mai vechi…o sămânță de gând aruncată în neant, care după îndelungi așteptări a dar rod.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Mihaela Aionesei.
Selecția și posfața sunt realizate de criticul literar Ionel Bota (din Oravița), prefața, semnată de scriitorul Ioan Radu Văcărescu (din Sibiu). Antologia s-a conturat la îndemnul scriitorului Ioan Barbu (Râmnicu Vâlcea).
„Volumul a fost conceput anul trecut prin bunăvoința criticul literar Ionel Bota din Oravița, care s-a oferit să se ocupe de selectarea poemelor din cele șapte volume publicate până acum. Tot dumnealui a realizat și postfața care pune într-o lumină favorabilă toată munca mea de atâția ani pe tărâmul literaturii. Pentru că în spatele produsului finit este, într-adevăr, multă muncă. Gândiți-vă doar cât timp a fost necesar pentru a se realiza selecția care a fost total diferită de cea pe care o propusesem eu inițial. Un ochi critic vede întotdeauna dincolo de subiectivismul autorului. ”- a declarat autoarea.
Aceasta a transmis mulțumiri tuturor celor care susținut-o în realizarea antologiei „Insomniile bufniței”, dar și juriului Salonului Național de literatură și artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, pentru premiul oferit.
Manifestările din cadrul Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” (ediția a VIII-a) și din ale Festivalului Cărții la Râmnic (ediția a V-a) vor continua până miercuri, 16 mai, inclusiv, fiind organizate în preambulul Zilei Râmnicului (ce va avea loc 20 Mai 2018 – ediție dedicate celebrării a 630 de ani de la atestarea documentară a localității).
La aceste manifestări culturale, invitați de onoare sunt academicieni, profesori universitari, scriitori, editori, artiști plastici, muzicieni, reputați oameni de cultură din țară, dar și de peste hotare, din Ucraina – Nordul Bucovinei, Republica Moldova – Basarabia, din Turcia, Italia, Germania, Spania, Franța și Canada – a precizat poeta Mihaela Aionesei.
De-a lungul timpului, poeme ale Mihaelei Aionesei au fost premiate la diverse evenimente și concursuri de creație literară. Premiul de onoare al Festivalului – concurs de poezie religioasă „Credo”, pentru volumul „Zodia palmelor tale”, obținut în 2017, Marele Premiu al aceluiași festival, obținut în 2015, pentru volumul „Surâsul dintr-o lacrimă”, premii obținute în cadrul Festivalului Internațional ”Renata Verejanu”, de la Chișinău, sunt doar câteva dintre realizările poetei din Târgu Secuiesc.
Ana Ciorici Costache