Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, care va organiza miercuri o suită de evenimente cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, îl va avea printre invitaţi pe tânărul cineast Vasile Berde Luca Ştefan, supranumit „micul Tarantino”.

„Noi am propus un program cu trei evenimente, primul este o prezentare a unui tânăr cineast în vârstă de aproape 17 ani din Bucureşti, care este regizor, se ocupă de casting, dar este şi producător, adică e un copil minune, cum ar veni, care neagră, cumva, direcţia şi politica firmelor româneşti care s-au făcut după Revoluţie (…) şi caută alte căi de exprimare. Este un fel de Tarantino de al nostru, cum ar veni, un băiat foarte simpatic, care o să prezinte ce a făcut până acum din puterile lui de licean, de adolescent, iar apoi va fi proiectat unul dintre filmele lui de scurtmetraj „Don’t open the door”, care a câştigat şi un premiu la un festival de la San Francisco, după care a fost selectat la mai multe festivaluri din lume, ceea e o realizare. De asemenea, va vorbi şi despre filmul care urmează să îl înceapă, să îl producă la sfârşitul lunii ianuarie. Pe acest tânăr îl cheamă Vasile Berde Luca Ştefan, iar noi sperăm că am găsit pe cineva care o să fie un nume apreciat în filmul românesc contemporan”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.

Cel de.al doilea moment al zilei va fi un concert cameral  susţinut de pianiştii  Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu,  absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care vor interpreta  lucrări de Constantin Silvesti, Bela Bartok şi George Enescu.

Cu acest prilej va fi vernisată şi o expoziţie de artă plastică, cu lucrări din pinacoteca Centrului de Cultură Arcuş.

„Noi în fiecare an scoatem o parte din picturile pe care le deţinem, care sunt în patrimoniul Centrul de Cultură Arcuş şi care în fiecare an se mai îmbogăţeşte cu noi lucrări. Vrem să le arătăm publicului, dar pentru că nu avem nişte spaţii în care să fie expuse în mod permanent, atunci măcar o dată sau de două ori pe an facem o prezentare, scoatem în jur de 100-120 de tablouri. Bazele acestei colecţii au fost puse în urmă cu aproape 20 de ani, fondatorul acestei colecţii a fost domnul Petre Străchinaru care a început rezidenţele artistice de la Centrul de Cultură Arcuş. Noi am continuat acest proiect şi la ora actuală deţinem în jur de 300 de tablouri semnate de valoroşi pictori contemporani români, cum ar fi Ion Sălişteanu, Ion Lazăr, Horia Paştină sau Dorin şi Teodora Coltofean. E o listă foarte lungă, iar cine vine o să vadă cât de amplă este această colecţie”, a mai spus Kopacz Attila.

Evenimentul dedicat Zilei Culturii Naţionale, organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, va avea loc miercuri, începând cu ora 18, la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe.

Manifestările dedicate Zilei Culturii  Naţionale  au început luni, la Sfântu Gheorghe, cu evenimentul cultural intitulat „Permanenţe eminesciene”,  organizată de  Centrul European de Studii Covasna-Harghita în colaborare cu Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita şi găzduit de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu.

Acesta a cuprins, printre altele, un recital de poezie şi muzică susţinut de membri ai Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.

Tot cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, publicul este invitat miercuri la o întâlnire cu poeta Doina Ioanid, redactor la săptămânal Observator Cultural.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Judeţeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, va avea loc de la ora 18, la ceainăria Tein Teahouse din municipiu, iar cu acest prilej va fi prezentată o culegere de poezii din creaţia poetei, apărută recent, în limba maghiară, la Editura Lector din Târgu Mureş.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail