…15 ianuarie (1850), data de naştere  a marelui nostru poet Mihai Eminescu,  a fost declarată în urmă cu un  deceniu de către Parlamentul României la salutara inițiativă a prof. Eugen Simion, fost președinte al Academiei ca Zi a Culturii Naționale.

 

În expunerea de motive a legii  se arăta că  în această zi memorabilă  celebrăm  atât un genial creator, dar facem și oreflecție asupra culturii noastre, trecând în revistă   proiectele majore din domeniu.

Manifestări diverse

 

Ca atare, în ultimii zece ani s-au organizat în ţară, dar şi peste hotare o seamă de manifestări omagiale remaracbile, care au evidențiat personalitatea şi creaţiile Poetului Neamului Românesc.

Ziarul „Mesagerul de Covasna” a prezentat evenimentele artistice ce s-au derulat cu asemenea prilejuri în zona noastră (concerte simfonice extraordinare, recitaluri de muzică și poezie, spectacole omagiale etc), subliniind interesul și succesul de care s-au bucurat în rândul marelui public.

Și în miezul de Gerar al lui 2020, când  iată se împlinesc 170 de ani de la apariția în Univers a „Luceafărului” Culturii Românești, au avut și au loc numeroase asemenea activități, asupra câtorva  referindu-ne în cele ce urmează.

  

   „O personalitate copleşitoare”

„Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”, spunea pe drept cuvânt cărturarul Tudor Vianu.

„Cel mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc”, aşa l-a apreciat pe Mihai Eminescu strălucitul istoric şi critic literar, George Călinescu, caracterizare rămasă de referinţă.

Genialul creator a scris nu doar versuri, cum cred unii semeni mai puţin şcoliţi, ci şi proză, a fost un gazetar de temut, a  efectuat traduceri, prelucrări şi adaptări,  a avut proiecte dramatice, a creionat chiar şi o schiţă a  gra­maticii sanscrite, un dicţionar de rime. Toate acestea compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.

Întreaga sa operă a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar şi de gândirea antică, de la Heraclit la Platon, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel şi chiar de filosofia budhistă, spun exegeţii.

 

               „Pianul cu poeme” – Recital Extraordinar de muzică și poezie

                                                  

Conform unei frumoase deprinderi  încetățenite  de conducerea  Filarmonicii din  Brașov (manager general, violoncelistul de renume internațional Anton Niculescu)  Ziua Culturii Naționale a fost cinstită în mod solemn printr-o manifestare artistică remarcabilă. Anul acesta, în devans, a avut loc  sâmbătă-seara, pe  11 ianuarie,   un Recital Extraordinar intitulat „Pianul cu poeme – Omagiul lui Mihai Eminescu”, avându-i protagoniști pe pianista Ioana Maria Lupaşcu, actriţa Daniela Nane, şi istoricul Adrian Cioroianu.

„Eminescu este un umanist european, este poetul care ne reprezintă şi care  ne prezintă în forma cea mai nobilă a Patrimoniului nostru. Cultura nu are graniţe, marele poet fiind mărturia unei inepuizabile deschideri într-un tărâm apropiat de public. Evenimentul de la Sala « Patria»  a Filarmonicii brașovene a avut o importanţă  deosebită, cu atât mai mult cu cât spectatorii s-au putut bucura de prezenţa renumitului istoric, prof. dr. Adrian Cioroianu”, a precizat maestrul Anton Niculescu.

Într-adevăr, preț de aproape o oră, Excelența Sa Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă  UNESCO, a susținut un doct expozeu legat de problemele existențiale, filosofie, cultură, despre… viață, prezența sa charismatică fiind foarte apreciată de asistență, după cum ne-au declarat una dintre admiratoarele sale – prof. Dorina  Șeitan.

Acest insolit  gen de spectacol, intitulat ingenios „Pianul cu poeme”,  reprezintă un concept  pus în opera începând din 2010 de  o pianistă  talentată – Ioana Maria Lupașcu, și o actriță plină de har – Daniela Nane.

Iată cum văd cele două protagoniste lucrarea lor de suflet. Ioana Maria Lupașcu:  „Poezia și muzica se împletesc foarte bine, pentru că astfel sunt gândite în recitalul nostru. Așa cum eu și cu Daniela ne împletim foarte bine sensibilitățile și emoțiile pe scenă, așa se împletește și muzica mea cu poezia ei, toate fiind gândite să producă o emoție specială”.

„Prietene, partenere de scenă, ne admirăm reciproc foarte mult, ne apreciem în mod deosebit, ne bucurăm să fim împrenă pe scenă. Nu știu cum s-a întâmplat, dar am ajuns la o formulă care merge direct la inima oamenilor, care pleacă mai bucuroși și mai senini de la acest spectacol”, precizeză și Daniela Nane despre  spectacolul ”Pianul cu poeme”, prezentat cu succes pe diferite scene din România și din străinătate.

 

În premieră „Porți Deschise” la Opera Brașov cu prilejul Zilei Culturii Naționale

 

Opera Brașov marchează în premieră și într-un mod inedit Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie –  dată ce reprezintă ziua de naștere a marelui poet român Mihai Eminescu (1850 – 1889). Cu acest prilej, prestigioasa instituție de artă  își va …Deschide Porțile către toți cei doritori să îi cunoască mai îndeaproape activitatea, atât cea  de artistică, cât și din spatele scenei, ne-a informat P.R. Cecilia Toma.

Astfel, miercuri, 15 ianuarie 2020, în intervalul orar 11.00-13.00 publicul va putea asista la una din repetițiile programate pentru spectacolul cu opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar și va putea vizita, totodată, clădirea Operei Brașov. De asemenea, Opera împreună cu  Muzeul „Casa Mureşenilor” din municipiul de sub Tâmpa dedică evenimentului amintit spectacolul ce se desfășoară în mod traditional în ziua de miercuri sub genericul „Recitalul de la ora 5”.

 

Se  reia „Recitalul de la ora 5” de la Muzeul „Casa Mureșenilor”

    Așadar, chiar în data de 15 ianuarie 2020, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Piața Sfatului se reia stagiunea de concerte atât de îndrăgite de iubitorii versurilor și muzicii de calitate.

Prima reperezentație va fi susținută de soprana Maria Petcu-Catrina și mezzosopranele  Gabriela Hazarian, Asineta Răducan, Sonia Hazarian, la pian Lioara Frățilă. Programul va fi unul special, alcătuit din piese consacrate din repertoriul românesc,  multe dintre acestea pe versurile lui Mihai Eminescu: „O, rămâi” de Gh. Stephănescu; „Peste vârfuri” – Gh. Dima, „Și dacă ramuri”, „Stelele-n cer” – N. Bretan; „Pe aceeași ulicioară” – V. Teodorian; „Din vise dragi, poeme” – S. Păutza. Recitalul va fi  completat cu lied-uri din lirica universală: „Je te veux” – E. Satie; „Les chemins de l’amour” – F. Poulenc; „Ich liebe dich” – L. van Beethoven; „Dein blaues Auge” și „Von ewiger Liebe” – J. Brahms; dar și melodii compuse de R. Rodgers ce fac parte din coloana sonoră a îndrăgitului film „Sunetul muzicii”.

   Să rememorăm  cu acest prilej câteva dintre versurile emblematice ale lui Eminescu pentru sentimentul de Eternitate: „Cu mâine zilele-ţi adaogi/ Cu ieri viaţa ta o scazi/ Şi  ai cu toate astea-n faţă/ De-a pururi ziua cea de azi// Când unul trece, altul vine/ În astă lume a-l urma/ Precum când Soarele apune/  El şi răsare undeva// Se pare cum că alte valuri/  Cobor mereu pe-acelaşi  vad / Se pare cum că-i altă toamnă/ Ci-n veci aceleaşi frunze cad” (…)

 

Sau să cităm și câteva stihuri din poezia „Peste vârfuri” inclusă în program: „Peste vârfuri trece Luna/ Codru-şi bate frunza lin/ Dintre ramuri de arin/  Melancolic cornul sună// Mai departe, mai departe/ Mai încet, tot mai încet/ Sufletu-mi nemângâiet/ Îndulcind cu dor de moarte” (…)

Amfitrioană va fi ca de obicei sensibila actriţă și poetă Nora Vlad, care nu doar îi va introduce pe protagoniști – colegi de-ai săi de la Opera Brașov – dar va și recita din creaţia nemuritoare a Poetului omagiat.

 

                                            Seară de Gală  „Eminescu 170”

 

Și colectivul Teatrului „Sică Alexandrescu” din vechiul burg brașovean a pregătit un spectacol special intitulat „Eminescu – 170”. Așa după  cum ne-a relatat mai noua noastră colaboratoare, P.R.-ul instituției, Diana Stegaru, este vorba de un eveniment cultural la care  iubitorii marelui poet Mihai Eminescu sunt invitați la o Seară de Gală.

Manifestarea  se va derula după un scenariu mai aparte. Marea majoritate a publicului va asista din fotolii la  acest ”happening”, iar unii dintre cei  prezenți vor fi poftiți  pe… scenă în postura de protagoniști! Ne referim la cei mai ”curajoși” spectatori, cunoscători ai unor poeme eminesciene și, eventual, talentați recitatori! Totodată, aceștia vor putea interveni cu păreri, opinii, puncte de vedere în cadrul dezbaterilor alături de profesioniștii invitați la spectacol.

 

Începând  de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” se vor prezenta două prelegeri; „Brașovul, de la Coresi la Eminescu”, susținută de pr. prof. dr. Vasile Oltean și „Ex libris Eminescu”, prezintă prof. dr. Mihaela Malea-Stroe, din partea Uniunii Scriitorilor,

Apoi interpretul  Lucian Ștefan, membru fondator al trupei ,,Calendar”, va încânta asistența cu un recital  inspirat de creația Poetului Nepereche,  iar câțiva actori vor  recita unele dintre cele mai cunoscute poezii aparținând lui Mihai Eminescu.

Intrarea este liberă!

***

  Fiindcă suntem la începutul lui 2020 să-i urăm Culturii Române  un fierbinte  „La Mulţi Ani” la Zi Aniversară, iar  prietenilor și  slujitorilor ei tot binele din lume!

Horia C.Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail