Asociația Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna are în derulare proiectul „Micii meșteri populari”, ce are ca scop redescoperirea, cultivarea şi promovarea valorilor tradiţionale strămoşeşti prin implicarea copiilor, a cadrelor didactice și a reprezentanților comunității locale în diverse activităţi legate de tradiţiile locale.

Proiectul este derulat cu finanțare din partea Consiliului Județean (CJ) Covasna și are printre obiective valorificarea potențialului artistic al unui grup  de preșcolari  și elevi din județul Covasna, prin participarea la ateliere de creație, promovarea artei populare românești,formarea și dezvoltarea unor atitudini pozitive față de valorile trecutului, tradițiilor românești, exersarea aptitudinilor estetice și formarea personalității copiilor prin însușirea valorilor culturale, pentru că, așa cum  afirma George Coșbuc, în operele sale, „(a) păstra obiceiul din părinţi şi strămoşi şi a nu pierde nimic din ce-ai moştenit, ca să laşi întreaga ta avere sufletească nepoţilor, asta o face tradiția.”

Potrivit organizatorilor,„tradiţiile româneşti constituie una dintre valorile inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm”. Și cum altfel pot fi promovate cel mai bine tradițiile românești, dacă nu prin îndrăgitele șezători de altădată? Astfel, proiectul a luat forma unor ateliere de creație, derulate sub forma unor șezători, și organizate la Întorsura Buzăului și la Sfântu Gheorghe.

„Numai educându-i de mici pe copiii noştri, prin diverse activităţi desfăşurate în familie şi în unităţile de învăţământ să iubească limba şi obiceiurile ţării în care s-au născut, ne putem asigura că tradiţiile vor avea continuitate în generaţiile următoare. Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a meşteşugurilor tradiţionale, atât de mult apreciate în ţară şi în afara ei. De aceea, am considerat oportun acest proiect în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român. Atelierele de lucru sunt o poartă deschisă prin care se transmite şi se perpetuează tezaurul nostru folcloric în rândul elevilor.” – a declarat președinta Asociației Pedagogilor Români din  județul Covasna, prof. înv. preșcolar, Loredana Muntean.

De altfel, potrivit acesteia, Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna (APR) și-a asumat, încă de la înființare, misiunea de a valoriza tradiţiile poporului român în contextul actual socio-cultural, prin crearea condițiilor care să faciliteze preluarea tezaurului artei populare strămoșești de către generațiile tinere.

În cadrul proiectului „Micii meșteri populari” , ieri s-au derulat ateliere de creație la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, unde au participat două grupe de preșcolari,  clasa a II-a și clasa a VII-a de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului. Copiii au pregătit, cu acest prilej, mici momente artistice, după care, îndrumați de o doamnă meșter popular, au realizat semne de carte și au aflat informații despre costumul popular specific zonei.

„Astăzi,  un semn de carte realizat pe o bucată  de etamină cu ajutorul acului și al aței a unit mai multe suflete, mici și mari, dar toate pline de emoție.

Activitatea  a avut  loc într-o singură sală, dar trebuie să  recunosc  că  am călătorit atât  de mult…Expoziția  de obiecte tradiționale și portul popular care ne-a făcut  pe toți  mai frumoși decât de obicei ne-au ajutat să  călătorim pe tărâmul minunat al emoțiilor. Pe cei mari i-am văzut  mai calmi, mai responsabili, mai atenți,  mai sensibili. Pe cei mici i-am văzut  mai curioși,  mai luminoși, mai zâmbitori. Și ce  dacă  s-au strecurat și  câteva  lacrimi?! Ele au dat farmecul activității,  pentru că  a fost emoție  pură  și  trăire nevinovată.

După  o activitate  plină  de culoare, ne-am îndreptat  pașii către  casele noastre  cu suflete pline de bucuria nestricată a copilăriei. Personal, m-am întors  mai copil…cât de frumos e!”- a mărturisit, la finalul activității, prof. Angelica Leu,  diriginta clasei a VII-a și profesor de limba română.

Al doilea atelier va fi de olărit și se va ține săptămâna viitoare la Muzeul Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe, unde vor participa copii și elevi de la Grădinița cu Program Prelungit „Hofeherke” (grupa mare), Școala Gimnazială „Nicolae Colan” (clasa a V-a), Colegiul Național „Mihai Viteazul” (clasele a II-a și a III-a).

Cu lucrările realizate de copii se va realiza, apoi, o expoziție.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail