Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe i-a transmis, marţi, un mesaj de felicitare episcopului Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, cu prilejul împlinirii vârstei de 55 de ani, în care îi mulţumeşte, totodată, pentru sprijinul acordat în materializarea unor proiecte importante pentru comunitatea românească din zonă.

Printre acestea se numără aprobarea funcţionării Centrului European de Studii Covasna-Harghita sub egida Academiei Române, modernizarea şi informatizarea bibliotecii Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, care conţine peste 10.000 de volume, înfiinţarea Bibliotecii digitale Eurocarpatica, editarea în colecţia „Centenarului Marii Uniri” (2018-2022) a 100 de volume referitoare la istoria, cultura şi spiritualitatea românilor din Arcul Carpatic, restaurarea şi conservarea fondului de carte veche şi a icoanelor pe lemn şi sticlă aflate în păstrare la Muzeul Spiritualităţii româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, precum şi organizarea unor manifestări cultural-ştiinţifice devenite tradiţionale, precum Primăvara Culturală la Sfântu Gheorghe, Zilele Andrei Şaguna, Sesiunea Naţională de Comunicări „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, Zilele „Nicolae Colan” şi Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

„Sărbătorirea zilei de naştere a Preasfinţiei Voastre ne oferă plăcutul prilej de a Vă adresa urările noastre sincere de sănătate şi păstorire rodnică a credincioşilor din Eparhia Covasnei şi Harghitei şi cu această ocazie Vă transmitem sincere felicitări pentru modul evanghelic de implicare în viaţa comunităţilor româneşti din mediul multietnic şi pluriconfesional al celor două judeţe şi pentru implicarea ziditoare în iniţierea şi implementarea numeroaselor proiecte sociale, educaţionale, civice şi culturale (…) Bunul Dumnezeu să Vă răsplătească, Preasfinţia Voastră, pentru toate împlinirile de până acum şi să Vă ajute să le sporiţi, pe mai departe, spre binele Bisericii Ortodoxe Române şi a Neamului Românesc”, se arată în mesajul Centrului Ecleziastic.

PS Andrei Moldovan s-a născut la data de 22 noiembrie 1967 în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, unde a urmat şcoala primară şi gimnaziul. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986, iar în anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Topliţa, judeţul Harghita, unde a fost hirotonit ieromonah.

În anul 1995 a fost numit stareţ la Mânăstirea Făgeţel, judeţul Harghita, iar în anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti. În perioada 2002-2005 a urmat studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia, iar pe 1 octombrie 2005 a fost numit exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

În 2008 a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar ulterior a fost hirotonit întru arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

În anul 2015 a fost ales episcop al Covasnei şi Harghitei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în locul IPS Ioan Selejan, care a devenit mitropolit al Banatului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail