Aproximativ 40 de copii şi tineri, marea majoritate fiind membri ai Corului „Sfântul Ierarh Nicolae” care activează sub „aripa ocrotitoare” a Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe vor merge într-o tabără,  în staţiunea Covasna, în perioada 25- 28 august (a.c.).

 

Aflată la cea de- a treia ediţie, tabăra este organizată de coordonatorul şi iniţiatorul Corului „Sfântul Ierarh Nicolae”, părintele Antonie (Cristian-Anthonio) Pintrijel, în colaborare cu  catedrala  Ortodoxă din Sfântu Gheorghe și hotelul „Bradul”, şi reprezintă o recompensă pentru activitatea membrilor acestuia, din timpul anului.

Tabăra este adresată în primul rând copiilor din corul de copii al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe. Din 2011, de la înfiinţarea Corului, am mers cu colindul la diverse instituţii şi persoane din judeţ, iar bănuţii primiţi atunci vor fi folosiţi acum, în tabără. Este deja o tradiţie. În acest an vom merge la Covasna şi vom fi cazaţi la căsuţe, la camping-ul «Valea Zânelor»”, ne-a spus, părintele Antonie Pintrijel. Potrivit acestuia, aproximativ 40 de copii şi adolescenţi vor participa la această tabără. Pe lângă activităţile recreative – drumeţii, foc de tabără şi diverse jocuri interactive, ei vor participa la programul duhovnicesc, la Capela Spitalului de Cardiologie unde este preot părintele Antonie. „Vom avea mai multe activităţi, printre care şi un atelier de pictură pe sticlă, pe care îl vom ţine la Hotelul «Bradul», drumeţii, foc de tabără, jocuri interactive şi de autocunoaştere, program duhovnicesc – program de rugăciune,  la Capela de la Cardiologie. De asemenea, cântarea și voia bună nu va lipsi. Ne vom aminti cu drag de clipele frumoase din cei aproape trei ani de activitate și ne vom depăna amintirile pe versurile și melodiile pieselor pe care le-am cântat în această perioadă unică pentru mine, și, cred, și pentru membrii corului. Dacă vom avea posibilitatea, vom susţine două-trei spectacole în aer liber, atât în camping, pentru turiştii  de acolo și de ce nu, pentru cei de la hotelul Bradul și cei ce vor dori să ne asculte și să se bucure împreună cu noi”, ne-a spus părintele Antonie.

Grupul Vocal – Instrumental „Sfântul Ierarh Nicolae” – compus din 41 de elevi, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani,  care provin de la șase unități de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe: Colegiul Național „Mihai Viteazu”, Liceul de Arte „Plugor Sándor”, Grupul Școalar „Constantin Brâncuși”, Școala gimnazială „Jószef Váradi” , Școala gimnazială „Ády Endre” și  Școala gimnazială „Nicolae Colan” -, a luat ființă în data de 17 octombrie 2011 la Catedrala Ortodoxă „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. M. Mc. Gheorghe” din mun. Sfântu Gheorghe, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan, sub coordonarea părintelui Cristian-Anthonio Pintrijel, ca motor în desfășurarea tuturor activităților dedicate copiilor și tinerilor aflate sub egida proiectului național inițiat de Patriarhia Română „Hristos împărtășit copiilor”.

De ce prin intermediul muzicii – în mod deosebit – s-a ales să fie implicați copiii și tinerii în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”? Deoarece aceasta „răscolește toate sentimentele; și ca și după o furtună, sufletul, liniștindu-se, devine mai bun, mai îngăduitor, mai nobil” (Vasile Conta, filosof, scriitor, diplomat român din sec. XIX), „Muzica este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos” (Platon)„ Natura voiește ca omul șă-și cânte plăcerile și suferințele. Prin cântecele sale, el își zugrăvește gândul, năravurile, faptele, într-un cuvânt toată ființa sa; cântecul este o răsfrângere a sufletului său”(Costache Negruzzi) „De-l muncește dorul pe român, de-l cupinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreață, el își cântă durerile și mulțumirile, își cântă eroii, își cântă istoria și astfel sufletul său e un izvor nesfârșit de frumoasă poezie”(Vasile Alecsandri) Astfel, muzica devine poarta prin care putem pătrunde în sufletele copiilor iar ei mai departe se fac mesageri ai binelui, adevărului și frumosului pentru cei ce-i ascultă. Muzica este scânteia ce aprinde dorința de a-L slăvi pe Dumnezeu, a sluji aproapelui și istoriei poporului nostru.

Dacă muzica este ceea ce a făcut să ia ființă acest grup, ceea ce a făcut ca proiectul „Hristos împărtăși copiilor” să-și împlinească scopul este bogata activitate a membrilor grupului de până acum: catehetică, culturală (muzică – genul religios și patriotic până la stilul folk, muzică ușoară sau populară, cursuri de muzică psaltică, teatru, oratorie), social-filantropică, dar și recreativ-educațională (tabere, excursii, drumeții), prin care s-a urmărit, atât cât a ajutat Dumnezeu și s-au priceput copiii în frunte cu îndrumătorul lor, conservarea și promovarea valorilor religios-morale ale poporului român, precum și dragostea de Dumnezeu, țară, neam, limbă și de tot ce este frumos și ziditor de suflet.

Dintre cele mai importante acțiuni ale grupului de la înființare până în prezent amintim:

Participările la: manifestările organizate în mun. Sfântu Gheorghe cu ocazia Zilei Naționale României (2011-2013), a momentului comemorativ „Mihai Viteazul și Visul Unirii”  – ediția a XXIV-a (2013), Ziua Culturii Naționale (2014), Unirii Principatelor Române (2014), Ziua de Naștere a Poetului Grigore Vieru (2014), Festivalul de Colinde „Crăciunul la români”(2011, 2012,2013) și concerte de colinde (2011, 2012, 2013) în Catedrala Ortodoxă Română „Sf. Ierarh Nicolae” și „Sf. M.Mc. Gheorghe” și la instituțiile publice și unele private din municipiu, Festivalul „Tinere Talente”, ediţia a XVIII-a (2013), Festivalul-Concurs, Simfonia Corală „George Sbârcea”, ediția I(2012- Premiul III) și a II-a(2013-Premiul I), Concursul de mini-proiecte social-filantropice inițiat de Patriarhia Română cu ocazia anului Omagial al „Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”„Copilul învață iubirea lui Hristos”, Etapa Eparhială(Premiul I) și Națională – 2012, Spectacolul-Concurs inițiat de Patriarhia Română cu ocazia anului Omagial al „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, „Bucuria de a fi creștin”, Etapa Eparhială și Națională – 2013, Organizarea și susținerea de Concerte și acțiuni cu scop caritabil înaintea sărbătorilor de Crăciun și Paști pentru famiile nevoiașe din mun. Sfântu Gheorghe(2011-2014), Participarea la sfintele slujbe activ, prin ajutorul dat stranei, prin citit și cântat dar și în sfântul altar Selectarea celor mai talentați copii în Corul „mare” al Catedralei, Inițierea copiilor în Tainele muzicii bizantine prin cursuri de teorie și practică a muzicii psaltice, tipicul bisericesc al slujbelor, Inițierea copiilor în tainele duhovnicești, lecturi din cărți cu caracter religios-moral, urmate de discuții, vizionare de filme cu caracter educativ, Spectacolul caritabil de Teatru „Prințul Fericit”, de Oscar Wilde (26 aprilie 2013), Taberele creștine recreativ-educative de la Băile Tușnad (2012, 2013) și Predeal-Sinaia (2013).

Tabăra, ultima întâlnire a membrilor, în această formulă

Din păcate, din motive obiective, corul nu-și va mai putea continua activitatea. Această tabără care va avea loc la Covasna va reprezenta și ultima întâlnire a membrilor corului, în această formulă, împreună cu cel ce le-a fost dascăl, prieten și părinte de suflet, și cu siguranță, va rămâne pentru cei mai mulți, părintele Antonie. O activitate de aproape trei ani, un număr simbolic, precum Mântuitorul a propovăduit trei ani.

Prin ceea ce a realizat acest grup până acum, s-a dorit a face cunoscut faptul că  a fi creștin înseamnă în primul rând a avea bucurie, iar bucurie se revarsă din tot ceea ce s-a clădit împreună, în mod concret, până acum, cu acești minunați copii, reușind în Domnul să trăiască  adevărul bucuriei de a dobândi dăruind.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail