Mărțișorul reprezintă un simbol al primăverii, anotiompul cel mai îndrăgit al anului. Deși este un mic obiect, fără o valoare materială deosebită, el prezintă o semnificație sentimentală importantă, fiind oferit în prima zi a lunii martie persoanelor dragi de sex feminin, cunoștințelor apropiate ca să le aducă noroc și sănătate. Mărțișorul se poartă în piept sau agățat de încheietura mâinii.

Unii specialiști afirmă că acest simbol are origini daco-tracice, dar prezintă și anumite influențe romane. Tradiția Mărțișorului este legată de sărbătorirea Anului Nou, care începea în Antichitate la 1 martie. Strămoșii noștri ofereau mamelor, soțiilor și fiicelor acest mic dar însoțit de  urări de bine, sănătate și bucurii.

Datina s-a păstrat din vechime, fetele şi femeile tinere considerînd drept mesaje de afecțiune în parg de primăvară felurite podoabe și obiecte simbolice precum anumite  monede de aur și argint, figurine din lemn, lut, pâslă, pene, scoici pe care le atârnau la gât ori le purtau la încheietura mâinii stângi, fiind aducătoare de fericire.  Abia  mult mai târziu  au apărut mărţişoarele  apropiate cu cele din zilele noastre, prinse cu un şnur format din două fire împletite  în nuanţe de alb şi roşu.

Cum Mărțișorul este un obicei popular foarte vechi, în anul 2017 a fost înregistrat de către UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma demersurilor făcute de România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova, țări în care această datină există de multă vreme.

Semnificaţia celor două culori se referă la faptul că firele îngemănate de care atârnă  Măţişorul însemnă Iubirea (roşul) şi Divinitatea (albul).  În zilele noastre cei tineri nu mai meditează la asemenea simboluri, considerând că important  este gestul oferirii persoanei iubite în prag de primăvară a unui mic dar, însoţit de un buchet de ghiocei.

Odinioară se purta drept talisman o monedă de argint găurită, prinsă de încheietura mâinii cu două fire de lână de culoare roşie şi albă. Astăzi mărţişoarele sunt, de regulă,  obiecte nepretenţioase confecţionate manual din fetru, piele, lemn, mărgele, carton colorat,  dar şi din…plastic, alamă, sticlă – funcţie de  calitate şi preţ! Există, fireşte, şi miniaturi realizate de artişti plastici din  materiale texile speciale, lemn ori ceramică. Fireşte, pentru cei cu dare de mână se fac măţişoare şi  din metale preţioase – aur şi argint.

Simbolistica abordată se referă la teme clasice  legate de noroc, precum trifoi cu patru foi, mici potcoave, coşari, dar şi figurine zoomorfe, multe inimioare ori ghiocei. Aceste  daruri specifice, nu ca valoare, ci având  încărcătură afectivă,  se poartă în prezent numai o zi sau două ca pe nişte amulete, deşi  conform tradiţiei străbune ar trebui etalate trei-patru săptămâni.

 Ziua de  1 Martie, are nu mai puţin de trei semnificaţii. Pe de-o parte  reprezintă sărbătoarea Mărţişorului, în al doilea rând putem vorbi de începerea  din punct de vedere calendaristic al celui mai frumos anotimp – primăvara – şi în al treilea  rând ne vom raporta  la vechiul  sistem de popular de măsurare a timpului ce  marca odinioară începutul Anului  Nou .

Bun-venit…Primăvară !

Unul dintre obiceiurile populare foarte îndrăgite, păstrate până în ziua de azi vizează alegerea în acest interval a unei  „Babe”. Adică o zi anume între 1-9 martie.

Tradiţia spune că după cum va fi vremea în ziua aleasă, aşa va fi şi norocul persoanei respective în acel an. De asemenea,  mulţi oameni de la ţară obişnuiesc să prognozeze vremea pentru cele patru anotimpuri în funcţie de capriciile meteo ale „Babelor”.

Nenea Ghiţă Boriceanu, din Barcani, nu a dat greş aproape niciodată cu previziunile sale, fiind poreclit  în glumă de unii consăteni “Meteorologul”, pentru acurateţea predicţiilor sale.

Mulţi săteni, dar şi oameni de la oraş deprinşi cu tradiţiile  îşi  vor alege începând de azi până de Sfinţii Mucenici, adică  pe 9 martie, câte o zi anume, drept “Babă” a lor. După  cum se va prezenta clima în ziua cu pricina, senină ori neguroasă,   se spune că la fel vor fi şi stările sale sufleteşti  până la finele anului.

Să-i spunem Bun Venit  frumoasei,  dar capricioasei  Primăveri!

                                                       Horia C. Deliu   

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail