Zeci de copii au participat la șezătoarea intitulată „Mărțișor, în prag de Centenar”, derulată la Zăbrătău, în organizarea dascălilor de la școala din localitate. Evenimentul a cuprins o lecție deschisă de istorie, o lecție despre valori și tradiții românești, dar și ateliere de confecționat mărțișoare și un program artistic susținut de preșcolari și școlari.
Șezătoarea, aflată la prima ediție, a avut loc marți, 27 februarie, la Căminul Cultural Zăbrătău.
„Ne-am gândit să organizăm o șezătoare, intitulată <<Mărțișor în prag de Centenar>>, cu scopul de a ne strânge împreună cu părinții, pentru a realiza mărțișoare și de a ne reaminti de Ion Creangă, cel care este <<mărțișorul>> literaturii române. În prima parte am vorbit despre Centenarul Marii Uniri (…); am vorbit despre Unire, apoi despre tradiții, am avut și câteva prezentări în Powerpoint, realizate de domnul profesor de istorie, după care a avut loc un program artistic; copiii au dramatizat câteva dintre operele lui Ion Creangă.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Raluca Mircea, prof. pentru învățământ primar la Școala din Zăbrătău, principalul coordonator al evenimentului.
Aproximativ 80 de elevi și preșcolari din Zăbrătău au participat la șezătoare, alături de părinți, și au confecționat, împreună, mărțișoare. Acțiunea a avut și un scop nobil: adulții prezenți au cumpărat, la final, mărțișoarele realizate, iar din banii strânși vor fi achiziționate produse alimentare, care vor fi direcționate unei asociații care se implică în ajutorarea unor vârstnici.
„Avem un parteneriat cu o asociație comunitară din Nehoiu și, cu banii de pe mărțișoare, vrem să cumpărăm produse alimentare și să le donăm acestei asociații, care va împărți aceste produse vârstnicilor de acolo.”- a precizat prof. Raluca Mircea.
Potrivit acesteia, evenimentul a fost foarte bine primit, atât de către micuți, cât și de către adulți:
„A fost o activitate foarte plăcută; ne-am simțit bine de la început până la sfârșit. Și copiii s-au simțit minunat. Ne-am gândit că ar fi bine să îi implicăm cât mai des în astfel de manifestări, șezători, ca să simtă și ei gustul tradiției. Le mulţumesc din suflet profesorilor implicaţi în acest eveniment: Alexandru Fercu, Ovidiu Olteanu, George Pavel, Letiția Ola, Ene Adelina, Cornelia Stelea, Cristina Neagoe, domnului primar Nicolae Stoica, doamnei Maria Stoica și tuturor celor care ne-au sprijinit în buna organizare şi desfăşurare a şezătorii și nu în ultimul rând părinţilor care ne-au susţinut!”- a conchis prof. Raluca Mircea.
Primarul Nicolae Stoica, prezent la eveniment, ne-a declarat:
„A fost, de fapt, o serbare dedicată Centenarului și Mărțișorului, la care eu am avut o deosebită plăcere și onoare de a participa. În deschidere a fost prezentată o lecție de istorie, despre Marea Unire, cu prezentare pe videoproiector. După lecția de istorie, copiii au confecționat mărțișoare, pe care le-au cumpărat adulții prezenți, iar banii strânși vor fi donați unei asociații de caritate, pentru o casă de bătrâni. Acest lucru m-a marcat pe mine cel mai mult! Munca aceea, efortul acela, se va direcționa către o asociație și este extraordinar! ”
Primarul a afirmat că speră ca evenimentul să aibă continuitate și le-a transmis organizatorilor că le asigură tot sprijinul său:
„Evenimentul a fost la prima ediție. Eu sper să aibă continuitate. Vom vedea, de anul următor. Eu i-am felicitat și le-am mulțumit tuturor pentru ceea ce au organizat, dar și pe această cale le urez să le dea Dumnezeu sănătate, și să o țină tot așa! (….) (organizatorii n.r) Vor avea toată susținerea mea, le voi fi alături de câte ori mă solicită!” – a declarat primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
În comuna Sita Buzăului sunt organizate, an de an, manifestări (șezători, baluri ale portului popular), cu scopul de a perpetua tradițiile și valorile românești, toate acestea fiind foarte bine primite de către localnici.
Ana Ciorici Costache