Se știe că Mărţişoarele vestesc sosirea primăverii, chiar dacă din punct de vedere astronomic cel mai iubit anotimp soseşte abia peste trei săptămâni: la primul Echinocţiu al anului în curs. Ele sunt mici podoabe populare prinse cu un șnur bicolor, ce se regăsesc în tradiția românilor și a unor popoare învecinate. Împreună cu Mărțișorul se oferă un buchețel de ghiocei sau de flori timpurii de primăvară, însoțite de cele mai bune urări.
Pe vremuri fetele şi femeile tinere considerau drept simboluri ale primăverii mici ornamente reprezentate de monezi de argint, dar și figurine din lemn, lut, pâslă – talismane pe care le atârnau la gât ori le purtau la încheietura mâinii stângi. Abia mult mai târziu tradiția populară a impus Mărţişoarele apropiate cu cele din zilele noastre, prinse cu un şnuruleţ format din două fire împletite de culoare alb şi roşu. Ele reprezintă simboluri referitoare la sentimente nobile precum puritatea şi iubirea. Cu trecerea timpului s-au modificat materialele din care se realizau iniţial mărţişoarele, ţinându-se cont de evoluţia gusturilor populaţiei, de cerinţele pieţei, modă, considerente financiare.
Micile obiecte artizanale legate cu două fire împletite de culoare roșie şi albă se oferă acum în dar domnișoarelor, doamnelor, persoanelor apropiate de sex feminin ca semn al preţuirii, dar şi ca pe niște soli ai primăverii. În prezent Mărțișoarele sunt confecţionate nu doar din materia primă tradiţională evocată la început – care deși nu era atât de spectaculoasă, avea meritul de a fi naturală, nepoluantă – azi utilizându-se cu succes şi ceramică, textile, margele etc. Dar – din păcate – apar pe la negustorii stradali neautorizați și produse de calitate îndoielenică făcute din plastic, alamă, sticlă, firește niște kitsch-uri.
Pentru persoanele cu bani și gusturi rafinate există însă la magazinele Fondului plastic sau la celece vând Bijuterii oferte elegante, prețioase, personalizate. Unele sunt „handmade” din metale nobile, perle, pietre preţioase. Pentru a adăuga mai multă valoare și eleganță anumite tipuri de Mărțișoare de acest tip pot fi folosite ca broșe sau brățări ele fiind împodobite cu cristale Swarovski. Acestea au o mulțime de forme și culori, permițându-se creearea de modele speciale, extravagante.
La modul general, simbolistica Mărțișoarelor se referă la teme clasice legate de noroc, precum sunt trifoiul cu patru foi, mici potcoave, fluturaşi, buburuze, coşarii, dar şi inimioare ori imitaţii florale. Trebuie înţeles că aceste daruri specifice de 1 Martie au de regulă valoare intrinsecă, una pur simbolică, purtându-se o zi, două. Deşi conform tradiţiei străbune ar trebui etalate chiar…toată luna martie!!!
Mărţişoarele însoțite de buchete de ghiocei sau alte flori timpurii sunt oferite cu toată dragostea astăzi, de 1 Martie, de către bărbaţi, reprezentantelor sexului frumos mamelor, soţiilor, surorilor, prietenelor, colegelor.
Primăvară, bine ai venit!
Horia C. Deliu