Pe 25 martie creştinii sărbătoresc Buna Vestire. Este praznicul în amintirea momentului fast când Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.

Evenimentul poartă în unele zone şi denumirea de sorginte slavă – Blagoveştenie – fiind prima Sărbătoare confirmată în documente dintre evocările dedicate Maicii Domnului. Data stabilită pentru  celebrare  a variat la început, dar din prima jumatate a secolului al V-lea a rămas fixată pentru 25 martie, îndată ce Naşterea Domnului a început să fie cinstită peste tot în lume pe 25 decembrie. Conform surselor bisericeşti în a şasea lună a anului a fost trimis de către Dumnezeu Îngerul Gavriil în Cetatea Nazaret din Galileea,  să-i  dea o veste minunată Fecioarei  Maria: „Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei”.

Ea văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi a cugetat aşa: „Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?” Şi Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărţi peste casa lui Iacov în veci şi împărţia Lui nu va avea sfârşit”…  Şi a zis Maria: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de barbat?” Atunci Îngerul i-a zis: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a saşea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă”.

Ziua Cucului

Dincolo de aceste desluşiri, să precizăm că Buna Vestire are în popor şi o semnificaţie…lumească, pe lângă cea religioasă, fiind socotită şi Ziua Cucului. Se zice că de azi începe să se audă cântecul bisilabic al micuţei păsări solitare, vestitoare a  sezonului cald, a pomilor înmuguriţi şi a florilor.

Cucul ocupă un loc central în tradiţia românească, mica pasăre anunţând sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec se aude de Buna Vestire. Este de așteptat ca după 25 martie să se declanșeze, în sfârșit, ciclul existenţei prin încălzirea susținută a vremii. În această zi se pot face şi previziuni meteorologice. Nu doar cucul este omagiat, ci şi alte păsări ale cerului, cărora e bine să li se aducă ofrande, pentru ca ele să nu afecteze recoltele.

De Ziua Cucului se dezleagă, de fapt, limba tuturor cântătoarelor. După ve timpul se îndreaptă, se va putea lucra pământul, efectuându-se arături, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează a ajunge sub brazdă. Cucul va cânta mereu până la Sânziene, când se pune că ciuguleşte prea mult orz şi se… îneacă! Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămîne până anul viitor, când de ziua lui redevine ce a fost şi îşi recapătă glasul.

Flăcăii şi fetele întrebau pe vremuri micuţa pasăre: „Cucule, voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pan’ m-oi însura (mărita)?” Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul său îi supăra, fiecare sunet reprezentând un an de asteptare!

Este Dezlegare la peşte pentru cei care postesc

Străbătând cel mai lung şi dificil Post al anului, în această zi specială este Dezlegare la peşte. Se spune în popor că aceia care se înfruptă cu asemenea delicatesă culinară, se vor simţi bine tot anul, precum… peştii în apă.

În Postul Pastelui sunt dezlegări periodice nu doar la peşte, ci şi la vin şi ulei, atât de  Buna Vestire, pe 25 martie, şi de Florii, ce preced Sfintele Paşti. Însă nu este permis  consumul de carne, brânză, lapte şi ouă de către cei ce ţin Post.

Socotită atât un praznic creştinesc, dar şi lumesc, Buna Vestire trebuie cinstită cu bucurie, deoarece reprezintă simbolul fertilităţii, al venirii celui mai aşteptat anotimp – primăvara.

De Buna Vestire… Tinerețea la rampă!”
Opera Brașov deschide o nouă serie de recitaluri vocal-instrumentale, desfășurate în parteneriat cu Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din localitate. Într-un viitor apropiat, vor urma și alte colaborări cu instituții de învățământ vocațional din Brașov și nu numai. Primul eveniment va avea loc chiar vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov și se intitulează, nu întâmplător, „De Buna Vestire… Tinerețea la rampă!”.

După cum ne-a declarat directorul artistic al Operei brașovene, tenorul Mihai Irimia, „Instituția noastră își dorește să cultive o legătură apropiată cu tinerii din actuala generație de muzicieni și interpreți, dorind să-i promoveze, având ca scop principal, să îi formeze pentru întâlnirea cu scena de spectacol. Vor interpreta studenți ai claselor prof. asoc. drd. Anda Pop și prof. asoc. Valentin Marele, ambii, prim-soliști ai Operei noastre, precu, sopranele Cătălina Radu, Maria Pană, Andreea Șchiopu, mezzosoprana Elisa Gheorghe. De asemenea, sopranele Ștefania Necula, Ioana Lucya Berechet, Alis Nistor,  tenorii Ionuț Ploscaru, Tas Szekeres, baritonii Patrick Anton, Darius Băcăuanu, Mihai Bădescu și bas-baritonul Adrian Rus.

 

Tinerii soliști vor fi acompaniați la pian de prof. asoc. Sena Ducariu (de la Opera Brașov), lect. dr. Mihaela Pavel și prof. asoc. drd. Ana Maria Negrea. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. În program figurează lucrări de W.A. Mozart, V. Bellini, J. Offenbach, G. Puccini, E. Satie, V. di Chiara, Fr. Schubert, K Pongrác și B. Britten”.

Iată o inițiavă frumoasă, pe care o salutăm cu entuziasm, Marea Sărbătoare religioasă din 25 martie oferindu-le o șansă de lansare acestor tinere talente.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail