Aproximativ 300 de elevi de la școli din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Ciumernic, sunt implicați în proiectul educațional „Leru-i, Doamne, Ler”, derulat din 4 decembrie și până în 25 decembrie, care cuprinde realizarea de podoabe specifice sărbătorilor de iarnă, o expoziție de tablouri tematice, dar și un maraton de colinde, în vederea pregătirii unei serbări în seara de Crăciun.
Proiectul, aflat la prima ediție, este coordonat de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului și este derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, Parohia Ortodoxă Ciumernic, Protopopiatul Întorsura Buzăului; Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului; Școala Gimnazială Vama Buzăului și Primăria comunei Sita Buzăului.
În argumentul proiectului, coordonatorii arată, printre altele că: „pentru noi, românii, a vorbi despre educație religioasă înseamnă a analiza și reflecta asupra unui complex proces educațional de predare în școala românească a orei de religie, în care se pun mari speranțe pentru revigorarea spiritual – morală a tinerei generații. Cercetările în domeniul psihologiei copilului și practica educativă înaintată ne arată că educația moral-religioasă este posibilă de la cea mai fragedă vârstă, iar vârsta școlară gimnazială, cu trăsăturile de voință și caracter în formare, având ca germen însăși personalitatea umană, ne îndreptățesc să afirmăm că introducerea unor elemente de educație religioasă la vârstă fragedă este un lucru important și necesar.”
„Ne propunem educarea copiilor în spiritul valorilor moral – religioase și descoperirea aptitudinilor artistice ale acestora, încurajarea exprimării sentimentelor creștine, prin activitățile proiectului, care se desfășoară în perioada 4 – 25 decembrie 2017. (…) Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru creștini, dar mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul colindelor, împodobirii bradului și, nu în ultimul rând, al prezenței la slujbele religioase. Prin derularea acestui proiect ne propunem dezvoltarea, la școlari și elevi de liceu, a sentimentului de respect și mândrie față de tradițiile și obiceiurile poporului român.”- ne-a spus, ieri, profesoara Alemănuța – Sorina Lihor, de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, coordonatoarea proiectului.
Potrivit acesteia, printre obiective se numără dezvoltarea creativității și expresivității limbajului oral al copiilor participanți; cunoașterea învățăturii creștine și a unor datini specifice sărbătorilor creștine de mare însemnătate (precum Sărbătoarea Sfântului Nicolae, Nașterea Domnului); cultivarea comportamentelor moral – religioase, dezvoltarea libertății de expresie a copiilor; îmbunătățirea comunicării între copii și inter-relaționării între copii și adulți; îmbunătățirea relațiilor dintre școală, biserică și autoritățile locale.
Grupul țintă al proiectului este format din elevii care studiază la Școala „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, la Liceul „Mircea Eliade” – din aceeași localitate, la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și la Școala Gimnazială Ciumernic, dar și copiii credincioșilor din Parohia Ciumernic.
În debutul proiectului, acești copii au realizat, sub coordonarea cadrelor didactice, materiale specifice sărbătorii Sfântului Nicolae și s-au pregătit pentru a-l întâmpina pe Moș Nicolae. Între 11-22 decembrie, ei vor realiza, în sălile de clasă, sub îndrumarea învățătorilor și profesorilor, podoabe specifice sărbătorilor de iarnă, pentru decorarea claselor și, în aceeași perioadă, se vor pregăti pentru serbarea pe care o vor prezenta în ziua de Crăciun, prin învățarea de colinde și poezii românești. În perioada 18-22 decembrie în sălile de clasă, copiii vor prezenta programe artistice. Un maraton de colinde, a avut loc, ieri, când, pe parcursul unei ore, în curtea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, elevii au cântat colinde.
Totodată, elevii implicați în proiect, au mers la colindat, în localitatea Ciumernic, împreună cu părintele Claudiu Lihor (implicat, la rândul său în proiect), în case de oameni nevoiași, ocazie cu care le-au oferit acestor pachete cu fructe și dulciuri
În cadrul proiectului, participanții au realizat și o serie de tablouri tematice. Acestea vor fi prezentate în cadrul unei expoziții, la Biserica Ortodoxă „Sfinții 40 de mucenici”. Tot acolo, luni, 25 decembrie, finalul proiectului va fi marcat printr-o amplă serbare de Crăciun, iar elevii implicați în activitățile reunite sub egida „Leru-i, Doamne, Ler” vor fi premiați.
Ana Ciorici Costache