Un simpozion dedicat împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Nicolae Colan, ierarh cărturar, membru al Academiei Române, se va desfășura mâine, 25 aprilie, la Sfântu Gheorghe.
Evenimentul va avea loc în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare„Mitropolit Nicolae Colan”, la sediul său, de la ora 16.00, fiind organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
„În 15 aprilie 2017 s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Colan, personalitate marcantă, ierarh – cărturar, membru al Academiei Române, născut în Araci și foarte apropiat toată viața de locurile natale. În acest sens, pe lângă acțiunile și manifestările care au avut loc, pentru a marca acest eveniment, la Cluj – Napoca, la Sibiu și în alte locuri din țară, am ținut și noi, cei de pe meleagurile natale ale Mitropolitului, să marcăm momentul și astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, pentru că nu am putut organiza evenimentul pe 15 aprilie, ținând cont că era în preajma sărbătorii Paștelui, am convenit ca marți, 25 aprilie, să realizăm acest lucru, la Sfântu Gheorghe. Vom organiza evenimentul la Centrul Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>, ca să îl cinstim astfel pe patronal spiritual al Centrului.” – a declarat vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”,directorul ştiinţific al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, dr. Ioan Lăcătuşu.
Program și invitați
Printre invitați se numără profesori, preoți, cercetători din județ și din împrejurimi, care au studiat viața și activitatea Mitropolitului.
„La manifestare vor participa arăcenii, în frunte cu preotul paroh de acolo, profesori și elevi de la Școala <<Nicolae Colan>>, școală al cărui patron spiritual este Mitropolitul, și, bineînțeles, cercetători care s-au aplecat în decursul anilor asupra vieții și activității Mitropolitului Nicolae Colan. Mă refer, în primul rând, la distinsul și cunoscutul preot profesor doctor Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, care deține o comoară de documente referitoare la contribuția Mitropolitului Nicolae Colan la înființarea acestui muzeu reprezentativ pentru cultura românească din Transilvania, muzeu care a fost creat în timpul regimului comunist, cu sprijinul Mitropolitului Nicolae Colan, de către un mare cărturar brașovean, nepotul Mitropolitului, profesorul Ioan Colan.
Va participa la eveniment și profesorul Alexandru Surdu, din Ghelința, care și-a dat un doctorat pe tema publicisticii Mitropolitului Nicolae Colan; vom avea și noi, eu, părintele dr. Sebastian Pârvu și profesorul Vasile Stancu, prezentări. Va participa și părintele protopop Ioan Bercu, preotul paroh din Zăbala, cu o comunicare privind sfințirea Bisericii cu hramul <<Sfântul Proroc Ilie>> din Zăbala – și contribuția adusă la terminarea construirii bisericii, de Episcopul Clujului, Nicolae Colan, în iulie 1943, în perioada când teritoriul Transilvaniei de Nord era sub ocupație horthystă. Dorim să informăm participanții la simpozion și despre momentul deosebit realizat de către Mitropolia Clujului Maramureșului și Sălajului, constând în editarea unui număr special din cunoscuta revistă <<Tabor>>, revistă de cultură și spiritualitate ortodoxă, număr închinat în integralitate împlinirii a 50 de ani de la naşterea în viaţa cea veşnică a mitropolitului Nicolae Colan. Revista va fi prezentată de către colegul Erich-Mihail Broanăr. Ținem ca în acest mod să îl omagiem pe patronul spiritual al Centrului Ecleziastic și de Documentare, pe această mare personalitate a culturii și spiritualității românești!”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Un bust al Mitropolitului, donat Centrului Ecleziastic și de Documentare „Nicolae Colan”
Conform aceleiași surse, în cadrul simpozionului se va anunța și faptul că un bust al Mitropolitului Nicolae Colan a fost donat de către medicul năsăudean Traian Dascăl.
„Vom anunța, în acest context, faptul că medicul năsăudean Traian Dascăl, un generos sponsor, care în decursul anilor a sponsorizat realizarea a câteva zeci de statui și busturi ale oamenilor de cultură din întreaga Transilvanie, s-a oferit să ne doneze un bust al Mitropolitului Nicolae Colan, bust pe care îl vom amplasa în cursul anului, de comun acord cu Preasfințitul Episcop Andrei, cu preoții de la Catedrala Ortodoxă din municipiu, în Sfântu Gheorghe. Vom reveni cu informații despre acest moment.” – a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Accesul la simpozion este gratuit
Dr. Ioan Lăcătușu a subliniat că accesul la simpozion este gratuit, evenimentul fiind deschis tuturor celor interesați de tema acestuia.
„Îi așteptăm cu drag la evenimentul de la Centrul <<Nicolae Colan>>, pe toți iubitorii de istorie, de cultură, de spiritualitate românească, așa cum întotdeauna ușa Centrului este deschisă pentru toate manifestările de acest fel și de ce nu, pentru probleme dintr-un context mai larg, care țin de dăinuirea românească din zonă, de promovarea culturii și identității românești!” – a transmis dr. Ioan Lăcătușu.
***
Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” a fost înființat în urmă cu 21 de ani și și-a propus, în principal, formarea și valorificarea editorială a unui fond documentar privind cultura și civilizația românească, din sud-estul Transilvaniei, promovarea valorilor culturale românești din Arcul Intracarpatic.
Ana Ciorici Costache