Volumul „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, al treilea scris de  Ana-Alina CIORICI COSTACHE va fi lansat vineri, 13 octombrie, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita și Centrul de Cultură Arcuș din Sf. Gheorghe.

Volumul, apărut la Editura Eurocarpatica în cursul acestui an, este tipărit în cadrul proiectului „Promovarea limbii și culturii românești prin volume dedicate cadrelor didactice din jud. Covasna”, cu sprinin finaciar oferit de  Consiliul Județean Covasna și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”,

Vorbindu-ne despre această nouă izbândă editorială, autoarea volumul „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, nimeni alta decât fosta noastră colegă, în prezent prof. învățământ primar Ana-Alina CIORICI COSTACHE, ne-a spus:

Apariția acestui volum înseamnă foarte mult pentru mine, fiind un volum la care am lucrat cu cel mai prețios partener: mama mea, învățătorul ce a fost și îmi va fi mereu model (copil fiind, se întâmpla să mai petrec timp, după programul de la grădiniță sau de la școală, în clasa mamei. Nu voi uita niciodată tablele pline cu desene și informații „îmbrăcate”, astfel, într-o mantie de basm, cu care îi întâmpina pe copii și care făceau mai ușoară învățarea.)

Potrivit organizatorilor, invitații acestui eveniment cultural sunt prof. Mihai-Sebastian BANCIU, inspector școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale, și actrița Camelia PARASCHIV KATAI, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Deschizând această carte, veți fi invitați să pășiți într-o lume fermecată și plină de aventuri literare, într-o călătorie plină de culoare și imaginație, în care literele devin personaje și cuvintele prind viață sub ochii voștri… Prin intermediul acestor povești, cititorii tineri se vor întâlni cu literele într-o manieră cu totul specială și memorabilă (prof. Mihai-Sebastian BANCIU).

În „Cuvânt inainte”, autoarea mai spune:  „Copii fiind, descoperim lumea în principal prin joc și prin povești, cu ajutorul adulților. Prin glasul acestora – al părinților, al bunicilor, al cadrelor didactice și nu numai, se realizează primul contact al copilului cu universul literaturii.
Poveștile au o contribuție uriașă în modelarea de caractere. Literatura pentru copii este aceea care reușește să capteze micul cititor, să îi stimuleze acestuia interesul de cunoaștere, de descoperire a ceea ce îl înconjoară.
Dragostea pentru literatură poate fi cultivată încă din copilărie, iar în acest sens,
educatorul/ învățătorul are un rol deosebit de important. Volumul de față își propune să prezinte literele alfabetului, prin povești „jucăușe”, dar și cu mesaj și învățături, adesea în rime și însoțite de imagini, astfel încât să fie ușor de receptat de copii. Fiecare poveste a fost creată special pentru cei mici și inspirată de ei și de setea lor de cunoaștere.
Am încercat, prin fiecare text, să contribui la stimularea interesului copiilor pentru descoperire; să le ofer nu doar un sprijin pentru a memora cu ușurință literele, ci și informații interesante despre fenomene din mediul apropiat, din realitatea înconjurătoare. Rimele care apar uneori au curs de la sine, nefiind neapărat create intenționat, însă le-am lăsat în text pentru a-i amuza pe cei mici și pentru a-i ajuta să rețină mai ușor aspectele importante, mesajul poveștii.
Am folosit aceste texte în activitatea mea la catedră, la orele de comunicare în limba română, la clasa pregătitoare și la clasa I. Deși, uneori, planul de lecție la această disciplină cuprindea o altă desfășurare a activității, întâlnirea cu copiii, întrebările adresate de ei, m-au determinat, nu de puține ori, să realizez, din mers, un alt plan și să inventez pe loc povești prin care să le pot hrăni copiilor curiozitatea. Am profitat de fiecare situație pentru a crea o situație de învățare. Așa s-au născut multe dintre poveștile din volumul de față.
Ilustrațiile care însoțesc textele sunt realizate de cea care a reprezentat și reprezintă pentru mine un exemplu de profesor pentru învățământ primar: mama mea, Rodica-Marieta Costache. Având o experiență de peste patru decenii la catedră și o nemărginită iubire pentru arta în toate formele ei, mama a reușit să redea, prin desen, tot ceea ce mi-am dorit să exprim prin text; a rescris, practic, poveștile, cu mult suflet, prin intermediul creioanelor
.”

Lansarea va avea loc la Centrul de Cultură Arcuș, din str. Oltului nr. 6 (Casa Muzicii), vineri, 13 octombrie 2023, ora 17.00.

ANA-ALINA CIORICI COSTACHE mai este autorul volumelor „Dialoguri de suflet”, apărut în anul 2021, la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, ce cuprinde o selecție a interviurilor realizate de ea, care au fost publicate, în cursul anilor, în Mesagerul de Covasna, și  „Povestea cifrelor” apărut în anul 2022, la aceeași editură.

Felicitări, dragă ALINA!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail