Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe are în derulare mai multe activități educative, culturale și gastronomice, prin proiecte cofinanțate de Consilul Local Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna, și prin contribuția asociației școlii. Activitățile implică elevi și dascăli din zonă, dar și din străinătate.

Este vorba despre trei proiecte ample, având ca numitor comun lărgirea orizonturilor elevilor școlii, dezvoltarea acestora prin implicarea în activități educative, culturale, gastronomice. Acestea au vizat, printre altele, întâlniri cu chefi renumiți, schimburi de experiență, și nu numai.

Activități culturale, peste granițe

Unul dintre proiecte este intitulat „Parteneriate culturale și educative peste granițe”. Desfășurat pe perioada a cinci luni și jumătate, din 20 iunie 2019 și până în 30 noiembrie 2019, în Sfântu Gheorghe și Chișinău, acesta care are ca scop implicarea elevilor și cadrelor didactice din liceul și din Școala Profesională nr.2 din Chișinău, Republica Moldova în activități culturale și educative pentru păstrarea tradițiilor și promovarea culturii locale românești de pe ambele maluri ale Prutului. Echipa de proiect este compusă din directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, președintele Asociației „Școala Constantin Brâncuși”,  Sebastian Pârvu, prof. Claudia Mocanu și Marlena Hess – în calitate de membri.

Printre obiectivele proiectului se numără, conform echipei, organizarea de schimburi de experiență între cadrele didactice și elevii celor două școli, pentru păstrarea identității.  „Proiectul de parteneriat cu şcoli din străinătate s-au dovedit a fi deosebit de benefice pentru şcolile participante. Aceasta întrucât ele antrenează elevi şi profesori (maiştri – instructori) care, prin schimb de experienţă la nivel profesional, acumulează un număr mare de cunoştinţe pe care le pot aplica fiecare la nivelul şcolii pe care o reprezintă. Proiectul se înscrie în schimbul de experienţă şi relaţii culturale cu elevii şi profesorii, aparţinând unităţilor şcolare implicate. Se doreşte a fi o manifestare culturală care îşi propune manifestări culturale și educaționale la Sfântu Gheorghe și Chișinău pentru a cunoaște cultura locală din Sfântu Gheorghe și Chișinău și a împărtăși valorile culturale a celor implicați în  acest proiect.”- a arătat echipa de proiect.

Conform aceleiași surse, proiectul

cuprinde o activitate amplă, „care atrage participarea elevilor şi a cadrelor didactice din cele două şcoli implicate, în vederea promovării valorilor educaționale și culturale a celor două zone de unde provin școlile.”

 

Agenda cuprinde, printre activitățile principale, realizarea preparatelor tradiționale covăsnene, cu produse tradiționale din zonă și a preparatelor culinare tradiționale din zona Chișinău cu participarea elevilor, cadrelor didactice de profil din ambele școli și chefi consacrați care să realizeze și sesiuni de demonstrații. S-a prevăzut organizarea de expoziţii gastronomice cu produse specifice zonei, vizitarea unor expoziţii şi obiective cultural – artistice, prezentarea de dansuri populare, de către formaţia de dansuri populare a şcolii și realizarea unor programe cultural artistice, precum și promovarea obiectivelor turistice ale județului Covasna și ale orașului Sfântu Gheorghe.

Un alt proiect declarat câștigător și care a obținut finanțare este cel intitulat „Zilele Școlii Constantin Brâncuși”. Întins pe o perioadă de cinci luni, între 20 iunie și 15 noiembrie 2019, proiectul a fost realizat de echipa compusă din directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, președintele Asociației Școlii, Sebastian Pârvu,  și prof. Carmen Meleg și Lăcrămioara Apostu.

Proiectul vizează implicarea elevilor liceului, celor din municipiu și din școlile partenere în programe educative şi cultural artistice.

„Proiectul se doreşte a fi o manifestare culturală care îşi propune atragerea la Sfântu Gheorghe a mai multor şcoli din ţară cu care liceul se află în parteneriate, pentru a cunoaște cultura locală din Sfântu Gheorghe și a împărtăși valorile culturale a tuturor participanților.”- a precizat echipa de proiect.

În acest sens, din agenda proiectului nu a lipsește organizarea de expoziţii gastronomice cu produse specifice zonei, vizitarea unor expoziţii şi obiective cultural – artistice, prezentarea de dansuri populare, de către formaţia de dansuri populare a şcolii și derularea unui târg educațional.

 

Gastronomia covăsneană, promovată de elevii și dascălii Liceului „Constantin Brâncuși”

 

Promovarea gastronomiei covăsnene a fost și este unul dintre dezideratele Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe. Ca urmare, un alt proiect al instituției se derulează chiar cu acest titlu: „Promovarea gastronomiei covăsnene”, tot pe o perioadă de cinci luni (din 20 iunie și până în 15 noiembrie).

Echipa care a realizat proiectul –prof. de alimentație publică, din cadrul Liceului, Anca Cotârlan, Pârvu Sebastian preşedinte Asociației Școlii și Marlena Hess – membru- și-a propus implicarea elevilor și cadrelor didactice din cadrul Liceului și din alte școli în activități gastronomice pentru promovarea culturii gastronomice locale,  prin activități ce țin de pregătirea preparatelor tradiționale covăsnene sau cu produse tradiționale din zonă cu participarea elevilor, cadrelor didactice de profil și chefi consacrați.

Agenda proiectului include, printre altele, și realizarea de către sesiuni demonstrative, de către specialiștii invitați, asistați de elevi de la clasele de bucătar și tehnician în gastronomie. Totodată, proiectul cuprinde și organizarea și participarea în număr cât mai mare de elevi din școală și din alte școli din municipiu la concursuri de gătit (cu ocazia Zilei Mondiale a Bucătarului, celebrată pe 20 octombrie), dar și realizarea de expoziții și sesiuni de degustări cu jurizare, juriul fiind format din chefi consacrați pe plan local și regional.

Mai mult, în cadrul proiectului, s-a propus invitarea a 10 chefi din toată țară (din  București, Tulcea, Iași, Mureș, Brașov, Alba) pentru a face demonstrații de gătit cu tehnici moderne, cu diferite ocazii și utilizând ingrediente tradiționale din zonă cu participarea elevilor din școală, din școli din municipiu Sfântu Gheorghe și din școlile partenere din țară.

 

Activități derulate și activități viitoare

Directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, ne-a vorbit despre stadiul celor trei proiecte.

„Toate proiectele sunt cofinanțate de la Consilul Local Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna (contribuția asociației Școala CONSTANTIN BRÂNCUȘI fiind de 20%). Până în prezent, s-au derulat activități la care au participat cadre didactice și elevi de la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, Colegiul Economic <<Virgil Madgearu>> din Galați, Colegiul  Tehnic <<Maria Baiulescu>> din Brașov, Liceul Teoretic <<Mihail Săulescu>> din Predeal și Colegiul <<Mihail Cantacuzino>> din Sinaia. Chefi din Asociația EURO-TOQUES România, sub îndrumarea președintelui Radu Zărnescu au desfășurat activități demonstrative de artă culinară la standarde înalte. ”- a declarat prof. Carmen Tordai.

Potrivit acesteia, activitățile  celor trei proiecte sunt în plină desfășurare.

„Suntem în plină desfășurare a celor trei proiecte și preconizăm o deplasare la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău pentru un schimb de experiență în domeniul educației tehnologice (o delegație formată din 3 cadre didactice și 5-8 elevi se va deplasa la școala parteneră la sfârșitul lunii octombrie). Totodată, în lunile octombrie – noiembrie planificăm o activitate gastronomică care are ca temă BUCĂTĂRIA COVĂSNEANĂ la care vom invita să gătească alături de elevii școlii chefi de la restaurantele din Sfântu Gheorghe și  Covasna dar și chefi din Asociația EURO-TOQUES România pentru ca elevii ce se pregătesc în meseria de bucătar, tehnician în gastronomie și tehnician nutriționist să cunoască valoarea gastronomiei covăsnene și să o promoveze la viitorul loc de muncă.”- a declarat directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, care a transmis mulțumiri finanțatorilor celor trei proiecte:

„Mulțumim, pe această cale, Consilului Local Sfântu Gheorghe și Consiliului Județean Covasna pentru cofinanțarea proiectelor culturale ale Asociației SCOALA CONSTANTIN BRÂNCUȘI și pentru grija de a investi  în viitorul județului și municipiului, întrucât beneficiarii acestor proiecte sunt elevii care se pregătesc să devină cetățeni responsabili și implicați profesional și social în viața județului și a municipiului. ”- a încheiat prof. Carmen Tordai.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail