Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a derulat evenimentul „Pro gastronomia”, prin care elevi ai instituției și zeci de alți elevi din țară au participat la sesiuni de pregătire susținute de patru chefi cu vastă experiență.
Evenimentul a debutat marți, 15 ianuarie, și s-a desfășurat până ieri, 17 ianuarie, în cadrul Proiectul pilot „ÎNTÂLNIRI FRANCO-ROMÂNE în domeniul turismului”, în care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este implicat.
„<<Pro Gastronomia>> este un eveniment organizat de Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, în cadrul proiectului pilot <<ÎNTÂLNIRI FRANCO-ROMÂNE în domeniul turismului>>, și a reunit patru școli aflate în proiect – Colegiul Economic <<VIILOR>>, București, Colegiul Economic <<VIRGIL MADGEARU>>, Galați, Colegiul Tehnic <<MARIA BAIULESCU>>, Brașov și școala pe care o reprezint). Cu concursul a patru chefi (președintele <<EURO-TOQUES>> România, RADU ZĂRNESCU, chef Niculae Nicolae- <<Euro-Toques>> (din București), chefi Marinel Dima și Răzvan Bloj membri ACEEA (din Râșnov), precum și dr. Iulia Drăguț, președinte ACEEA (Asociația Culturală Euro-Est Alternativ România), timp de două zile, 28 elevi de la calificarea bucătar și 12 profesori și maiștri instructori din cele patru licee au participat la o sesiune de pregătire privind gătirea sous-vide (tehnică de preparare a alimentelor în vid, la temperaturi joase –n.r.) și plating (aranjarea în farfurie – n.r.).”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.
Aceasta a precizat că ideea organizării unui astfel de eveniment s-a conturat cu luni în urmă, în urma unei vizite de studiu la una dintre școlile partenere implicate în proiect.
„M-am gândit că ar fi bine să închegăm relația dintre școli și fiindcă în luna mai a anului trecut am fost în vizită de studiu la Colegiul Economic <<Viilor>> din București, am considerat că ar trebui să ni se întoarcă vizita. (…) Timp de două zile, am avut invitați de la cele trei școli pe care le-am amintit. Chefii s-au organizat astfel încât acești copii, după ateliere de câte cinci ore, să rămână cu anumite competențe profesionale valoroase. Au fost alături de copii și maiștri instructori, astfel că 20-30% din invitați au fost maiștri instructori. (…) Elevii au fost împărțiți în două grupe, și (…) în timp ce prima grupă gătea alături de chefi, cealaltă vizualiza o prezentare despre școala noastră, o prezentare asupra importanței meseriei de bucătar, nu numai într-o comunitate, ci și pe plan mondial, și ca să pot să punctez această importanță, le-am oferit spre vizionare două filme foarte frumoase și din care aveau de învățat – <<Fără limite>> și <<Război în bucătărie>>”, a spus directoarea Liceului „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.
„E foarte important, pentru acești tineri, să se învețe cu competițiile”- chef Radu Zărnescu
Președintele asociației culinare profesionale „Euro-Toques România”, chef Radu Zărnescu, a declarat că atelierele susținute în cadrul evenimentului „Pro Gastronomia”, reprezintă, de fapt, o pregătire a elevilor pentru competiții de profil.
„Am revenit cu drag, aici, la Liceul <<Constantin Brâncuși>> din Sfântu Gheorghe. Este a treia sau a patra oară când vin la acest liceu și chiar îmi place să vin, pentru că sunt niște oameni foarte deschiși, începând de la profesori, până la elevi, fapt care mă stimulează să vin de fiecare dată. entru această ediție, am pregătit un curs, o prezentare a tehnicii de gătire sous-vide, în special la carnea roșie – vită, piept de rață și efectiv, le-am expus elevilor, după aceea, modul de prezentare, gradul de ocupare pe farfurie. Practic, am făcut cu ei un fel de ante-pregătire pentru un concurs. Pentru ei e foarte important, fiind tineri, să se învețe cu competițiile, pentru că ulterior, în concursuri să stăpânească bine partea de plating. Ei trebuie să învețe că în concurs discută cu profesioniști. Este cu totul altceva decât ceea ce se întâmplă în restaurante. În restaurant, de obicei, încercăm să punem mâncare multă și nu întotdeauna ne gândim la culori, la componente, la complexitate, la coloristică și atunci, e mai bine să îi pregătim pentru concursuri, separat de pregătirea lor pentru viitoare unități de turism. Într-un concurs câștigi o medalie, o distincție. Această medalie îți oferă, treptat, o putere, un statut, o recunoaștere care te va ajuta să avansezi ca profesionist. Miercuri am avut două echipe, am lucrat de dimineață de la ora 9.00, până la ora 14,cu prima echipă și de la ora 15.00, cu cea de-a doua. Am avut sesiuni de pregătire complexe.”- a declarat chef Radu Zărnescu.
Acesta a declarat că este foarte important ca încă din copilărie, elevilor să le fie arătată o posibilă direcție a dezvoltării lor profesionale și apoi ei să se concentreze asupra a ceea ce le place să facă.
„Cel mai important este să te focusezi și să îți dorești să fii profesionist de carieră. Este foarte important să nu te abați de la drum, dacă îmbrățișezi o cale, să o ții. Dacă o ții, vei ajunge, garantat, la nivelul de profesionalism pe care ți-l dorești.”- a spus chef Radu Zărnescu.
Potrivit chef-ilor, elevii au primit foarte bine sesiunile de pregătire și au fost foarte receptivi.
„Este al doilea proiect de acest gen, aici, la Sfântu Gheorghe. Am mai avut anul trecut unul la Râșnov- Culinariada – un proiect strategic pentru gastronomia națională și poate și internațională (…). Noi, ca și turiști, vom plăti serviciile acestor tineri, iar ei trebuie ajutați. Dacă nu îi ajutăm noi, cei din țară, din domeniu, mai târziu vom plăti servicii pe care nu le vom avea. În ceea ce privește aceste eveniment, se vede pe chipul tinerilor că vor să învețe, după zâmbet și după curaj și voința de a presta această meserie. Ne întreabă, sunt foarte curioși. (…). Sunt foarte optimist în ceea ce privește tânăra generație, cu privire la dezvoltarea acestui domeniu, după ceea ce am văzut zilele acestea, aici. (…) Cei care trebuie să urmeze această cale trebuie să aibă în primul rând, pasiune. Cu pasiunea faci bani din această meserie, dar cu banii nu faci pasiune.”- a declarat chef Marinel Dima, membru activ al Asociației Culturale „Euro Est Alternativ”.
Și președintele asociației culinare profesionale „Euro-Toques România”, chef Radu Zărnescu s-a declarat mulțumit de reacția elevilor față de sesiunile de pregătire.
„Chiar am rămas surprins că toți cei care au fost de față au fost receptivi, atenți, atrași (…) și, mai mult, i-am pus pe toți să monteze. Eu am făcut farfuriile pentru exemplu, după care i-am lăsat pe ei să le reproducă și chiar și-au dorit să facă toți acest lucru.”- a spus chef Radu Zărnescu.
Întrebat ce finalitate și-ar dori să aibă acest eveniment, chef Radu Zărnescu a răspuns:
„Mi-ar face o mare plăcere și o onoare, în același timp, ca acești elevi să asimileze, să rămână cu partea mai mult teoretică, în prima fază. Să le rămână fixat în minte exact ce am discutat cu ei în cadrul acestor ateliere, pentru că la partea practică vom mai lucra. Noi pregătim o competiție mare- Juniorul anului în România, care se va desfășura la Sibiu în primăvara acestui an și bineînțeles că mai trebuie să mai parcurgem niște etape, să mai lucrăm cu ei, să mai facem niște antrenamente.”- a declarat chef Radu Zărnescu.
Despre proiectul „Juniorul anului în România” și despre viitoarele colaborări cu asociațiile profesionale, a vorbit și prof. Carmen Tordai.
„Avem în proiect să colaborăm între asociațiile profesionale <<Euro Toques>> România, ACEEA și asociația<< Arliht>> – dar mai mult prin proiectul pilot. Ne-au propus domnul Radu Zărnescu și doamna dr. Iulia Drăguț, ca în luna aprilie, înainte de a pleca în vacanța de Paște, în cadrul evenimentului <<Sibiu- regiune gastronomică europeană>>, să participăm la un concurs, <<Cupa Junior>>. Cu ocazia evenimentului <<Pro Gastronomia>>, am pus, împreună cu dr. Iulia Drăguț și împreună cu directoarea Colegiului Economic <<Virgil Madgearu>> din Galați, Marilena Râpâ, bazele unei colaborări în vederea participării elevilor de la profesională, calificarea bucătar și liceu – calificarea tehnician în gastronomie,din cele 18 licee a proiectului pilot menționat anterior, la <<Cupa Junior>> (…). Am avut o scurtă ședință zilele trecute, în care am stabilit cu cadrele didactice, că va trebui să urmăm programa școlară, astfel încât să nu dăm bătăi de cap nici maiștrilor instructori, nici elevilor, fiindcă este un efort suplimentar. Astfel, se vor adapta chefii la programa școlară și se va realiza o punte de comunicare între lumea productivă și lumea care pregătește. ”- a spus directoarea Carmen Tordai.
Potrivit acesteia, o punte între chefi și elevi s-a realizat și prin „Pro gastronomia”. În cele două zile de pregătire evenimentului, elevii au dobândit cunoştinţe importante despre: procesarea termică sous-vide a diferitelor tipuri de cărnuri (principiile gătiului sous-vide, parametrii de gătire sous-vide, pregătirea cărnii pentru gătirea sous-vide, materiale folosite la gătirea sous-vide, pregătirea aparatului pentru gătirea sous-vide, finalizarea preparatului gătit sous-vide) – de plating ( aspect, coloristică, suprafețe, înălțimi, forme), dar și cunoștințe legate de pregătirea și participarea la concursuri gastronomice. De asemenea, ei au dobândit deprinderi tehnice – de tăiat legume, de gătire sous-vide și la tigaie, de preparat sosuri speciale pentru cărnuri gătite sous-vide, de prezentare a preparatelor pe farfurie/ diverse obiecte de inventar ; – de gestionarea resurselor (ustensile și vase de gătit, obiecte de inventar necesare prezentării și servirii preparatelor, materii prime, semi-preparate, elemente de decor) – de analiză, decizie, stabilire de priorități în situații de concurs culinar – de aranjare a meselor pentru expoziții/ concursuri gastronomice și aptitudini cognitive: abilitatea generală de învăţare a gătitului sous-vide și la tigaie, dar și capacitatea de decizie în aranjarea preparatelor pe farfurie – aptitudinea spaţială – aptitudinea de percepţie a formei.
„Evenimentul s-a încheiat cu o festivitate de premiere a tuturor participanților, festivitate la care aceștia au schimbat impresii cu chefii, au mulțumit organizatorilor, dar și celor care au depus un efort deosebit în a-i învăța tehnici moderne de gătit și de aranjare în farfurie. Invitații evenimentului culinar <<Pro Gastronomia>> și-au încheiat programul la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> printr-o excursie organizată în stațiunea Șugaș Băi,unde au participat la un concurs de săniuțe. Mulțumim pe această cale preotului, dr. Sebastian Pârvu, președintele Asociației <<Școala Constantin Brâncuși>> care a susținut evenimentul prin plata meselor servite de invitați, a cazării acestora în internatul școlii și a excursiei în stațiunea Șugaș Băi, domnului Berszany Tibor de la firma S.C. BERTIS S.R.L., care a asigurat materiile prime necesare demonstrațiilor practice realizate de chefi și d-nei dir. economic de la S.C. Choco Pack S.R.L., care a sponsorizat evenimentul cu bomboane și ciocolate oferite invitaților la evenimentul culinar. Nu în ultimul rând trebuie să aducem mulțumiri cadrelor didactice și elevilor din Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> care au participat la buna desfășurare a acestui eveniment și care au dovedit că o școală mică dintr-un oraș mic și cochet, are o inimă mare!” – a declarat directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.
Așa cum am amintit, „Pro gastronomia” a făcut parte și din activitățile proiectului intitulat „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului”, în care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este implicat alături de 17 licee din țară și care constă în principal, într-un schimb de expertiză între actorii din mediul educațional și de afaceri și în dezvoltarea relațiilor între instituțiile franceze și cele române. Acel proiect a fost inițiat în anul 2016, de către Institutul Francez din România, împreună cu Ambasada Franței în România și cu Ministerul Educației – și va fi implementat pe o perioadă de patru ani, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, prof. Tordai Carmen.
Prima întâlnire amplă din cadrul acestui proiect a avut loc în luna martie a anului 2017, la Lyon (Franța), unde a participat, din partea liceului covăsnean implicat, prof. de geografie Bartok Piroska. Aceasta a avut ocazia să descopere baza de practică a câtorva licee de profil, dar și restaurante și hoteluri din Franța. În cadrul proiectului, s-a format, apoi, Asociația Română a Liceelor din Industria Hotelieră si Turism– „Arliht”.
Ana Ciorici COSTACHE