De mai bine de au an, Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe desfășoară o serie de proiecte naționale și internaționale, cu scopul de a influența pozitiv calitatea învățământului, dar mai ales, de a crește procentul elevilor ce promovează examenul de bacalaureat.
Denumit „Rose”, proiectul are ca scop reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar, respectiv creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Proiectul este finanațat și implementat prin Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, perioada de desfășurare fiind de 4 ani. Conform planului realizat de coordonatorii proiectului, suma de care liceul va beneficia, pe parcursul celor 4 ani, este de 70.000 de euro. Suma va fi repartizată atât pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rezultatelor școlare, dar și pentru lucrări de modernizare a spațiului bibliotecii și dotarea cu calculatoare moderne, pentru ca elevii să poată beneficia de un spațiu util, în timpul liber de care aceștia dispun. Conform planului, în proiect este implicată prin colaborare trupa de teatru OSONO, scopul colaborării fiind de a-i ajuta și îndruma pe elevi să se dezvolte personal.
Anul acesta este cel de-al doilea an de desfășurare a proiectului. În primul an au fost achizitionate materiale didactice pentru orele de sprijin la Limba și Literature Română, respectiv Istorie, și au fost achiziționate materiale consumabile pentru desfășurarea tuturor orelor de sprijin. Totodată, au fost achiziționate 3 calculatoare și o masă în biblioteca școlii, pentru facilitarea desfășurării activităților de sprijin. În sprijinul elevilor, a fost organizată și o excursie la Barajul Siriu.
Conform directorului adjunct al instituției, Roxana Naum, chiar dacă au existat câteva probleme în acordarea bugetului necesar pentru desfășurarea proiectul, cadrele didactice au continuat să se implice și să ofere sprijin suplimentar elevilor, așa cum și-au propus în proiectul derulat.
„A existat o problemă cu finanțarea, din această cauză profesorii nu au fost plătiți pentru orele de sprijin pe care le-au susținut, însă cu toate acestea, aceștia i-au ajutat pe elevi în continuare. Între timp, s-a rezolvat problema bugetului. Problema a constat în imposibilitatea de a organiza activități, tabere și excursii pentru elevi. Urmează să organizăm o excursie pentru elevii clasei a XII – a și sperăm ca în primăvară să putem organiza și tabăra pe care o aveam plănuită în acest an. Totodată, din sumele pe care le-am primit retroactiv, dorim să achiziționăm și materiale IT.” – a declarat prof. Roxana Naum, director adjunct al Liceului de Arte „Plugor Sándor”.
Potrivit coordonatorilor, rezultatele nu sunt încă prezente, însă cel mai mult, acestea vor fi vizibile în cazul elevilor ce vor fi prezenți în toți cei 4 ani de proiect „ROSE”.
„Scopul proiectului este de creștere a promovabilității examenului de bacalaureat, iar în funcție de necesitățile elevilor, există ore suplimentare, adaptate nevoilor acestora. Există ore de comunicare, de istorie și geografie, în funcție de necesitățile fiecărei clase.” – a mai declarat Roxana Naum.
Cadre didactice implicate într-un proiect Erasmus+
La începutul acestui an, conducerea liceului a depus un proiect pentru mobilitatea cadrelor didactice, respectiv specializare acestora în afara țării. Proiectul include 12 mobilități, astfel 12 cadre didactice s-au aflat într-un proiect de specializare.
„Din fericire, am reușit să căștigăm acest proiect, astfel 12 cadre didactice au fost plecate în Europa pentru specializare, din care 9 în Praga, iar 3 în Roma. Tema acestui proiect este incluziunea, prin aceste cursuri, profesorii învață diferite metode prin care să integreze în colectiv copiii cu probleme sau care sunt defavorizați. În prezent, partea de mobilitate s-a încheiat, urmează cea de raportare, așadar ceea ce au învățat profesorii în acest proiect, se va aplica în cadrul liceului nostru.” – a menționat coordonatoarea proiectului, prof. Roxana Naum.
Cosmin Teodor IOSUB